Banner
S21 selfie

Samsung Galaxy S21 vs S20 – evo što točno dobivate

I to, za manje novaca - Samsung je snizio cijenu svojih flagship modela. Isplati li se nadogradnja sa S20 obitelji na S21? Koji model odabrati? Evo što točno dobivate, a što gubite s novom generacijom Samsung S21 mobitela

Da, da, neke stvari su očigledne – poput ravnog ekrana (S21, S21+), više kamera (S21 ultra) ili novog čipseta, Exynosa 2100. Ili pak izostanka slušalica i punjača. No ima tu mnogo i važnijih detalja. Što točno dobivate nadogradnjom na S21, S21+ i S21 Ultra.

Te najvažnije: koji mobitel S21 obitelji se isplati kupiti, a koji baš i ne?

Exynos 2100 je super. Ali što znači novi čipset prosječnom korisniku? Prisjetimo se, jedan Galaxy S20 FE također ima 120 Hz i radi jako glatko i brzo, i to s ne baš cijenjenim Exynosom 990. Tražimo li ponekad kruha nad pogačom?

Samsung Galaxy S21 vs S20

Galaxy S21 6

Exynos 2100 je brži, da. I napravljen je u 5 nm vs 7 nm. Realno, jel to bitno prosječnom korisniku? Ne, naravno, osim nama tech entuzijastima. Ima nas, koliko, 5%? Manje?

S druge strane novi čipset donosi opipljive prednosti, od najbržeg WiFe 6E, preko integriranog 5G modema (umjesto vanjskog, koji guta struju) do boljih performansi kamere (bolja kvaliteta slike), boljih performansi općenito te najvažnije – manjeg zagrijavanja i potrošnje struje. Ako je sve ostalo isto, Exynos 2100 će donijeti primjetno bolju autonomiju – a da to cijenite ne trebate biti nikakav geek.

Pogledajmo taksativno prednosti i nedostatke novog Samsunga S21 vs S20:

Galaxy S21 infografika

Plus:

  • Exynos 2100, brži i štedljiviji
  • bolja autonomija baterije
  • niža cijena
  • integrirani 5G modem
  • ravni ekran (za neke)

Minus:

  • iste kamere kao na S20
  • plastično kućište
  • nema punjač i slušalice u paketu
  • ravan ekran (za neke)

Nema sumnje, S21 i S21 Ultra su najbolji Samsung mobiteli. S21, jer je jeftin i malen (6.2″) ali dolazi sa flagship karakteristikama, i jeftiniji je i kad dokoupite punjač – koji vam svakako treba, no on je samo 150-ak kn pa i dalje štedite u odnosu na prošlogodišnji S20. Koji je pak bio više premium – stakleni sendviuše, zakrivljeni QHD ekran – pa ako ga nađete po dobroj cijeni, isplati se. Samo računajte na primjetno slabiju autonomiju S20-ke.

Samsung Galaxy S21+ vs S20+

Galaxy S21 13

Novi model Galaxy S21+ je najslabija kupovina u S21 obitelji. Jer, u odnosu na S21 ima samo veći ekran i bateriju (4000 vs 4800 mAh), ali je skuplji od prethodnika (7999 kn). Previše novaca za plastičan mobitel (da, da, baš kao i S21), s ravnim FHD+ ekranom i dobrim, ali ni po čemu posebnim kamerama. I da, kamere su iste kao i na S20+, doslovno.

Prvi testovi pokazuju i da nema neke razlike u kvaliteti fotografija. No ima itekakve u autonomiji baterije, što je svakako plus za S21 model.

Ok, a što je sa S21 Ultrom?

Samsung Galaxy S21 Ultra vs S20 ultra

E da, ovo je real deal. Samsung Galaxy S21 Ultra uopće ne spada u istu klasu kao slabiji S21 modeli, osim po čipsetu. S21 Ultra ima daleko bolji i štedljiviji QHD+ ekran, koji radi na adaptihnih 120 Hz i na maksimalnoj rezoluciji (može ići sve do niskih 10 Hz); ima daleko bolje kamere – sve, uključujući i selfie kameru; uz to, S21 Ultra ima i najbolje zum mogućnosti na tržištu.

Galaxys21ultra product specifications 210115 scaled

Kućište S21 Ultra je premium, s matirnaim stražnjim staklom (Gorilla Victus, kao i sprijeda), ekran je blago zakrivljen – taman da bolje izgleda ali i ne smeta u radu, a tu je i podrška za S-Pen olovčicu. Nezgrapna, treba vam velika maskica za olovčicu, morate je doplatiti, softver nije jednako dobar kao na Note 20 Ultra, ali ipak – S21 Ultra podržava S-Pen i to će mnogima biti veliki adut. Posebno ako Samsung ukine Note seriju, što neke glasine sugeriraju.

A i cijena S21 Ultra je niža nego S20 Ultra kad se pojavio – izvrsno!

Da sumiram: kupite ili mali i povoljan S21, ili S21 Ultra ako želite najbolji Android mobitel današnjice, impresivan po svim parametrima. Nema punjača? Nije cool, ali realno koga briga jer s ova dva Samsung mobitela lijepo štedite i kad dokupite punjač. Ne i sa S21+. Slušalice? Pa kupite si napokon fine TWS modele, koje će nadživjeti mobitel.

Koji Samsung na kraju odabrati? Galaxy 21 Ultra ako to financije dopuštaju. Taj mobitel je po svim parametrima bolji od S20 Ultra, što se pak za S21 i S21+ ne može reći…

Najčitanije