Banner
tekst2naslovna 6

Samsung želi pomoći u proizvodnji Apple M2 čipa

Samsung želi pomoći Appleu pri proizvodnji M2 čipa.

Apple je započeo proizvodni proces M2 čipa, riječ je o nasljedniku M1 modela koji pokreće aktualne iPhone 13, Mac, MacBook, iPad uređaje. Sada je vrijeme je „nadogradnju” s M2 modelima. Iako nije navedeno u kojim će izvedbama M2 dolaziti ako se uzdamo u još uvijek aktualnu M1 generaciju onda imamo prilike govoriti o: M1, M1 Pro, M1 Max, M1 Ultra (u suštini dva M1 Max čipa – spojena zajedno).

Pogled uživo na Pixel Watch – glasine su točne [Galerija]

Vrlo je izgledno vjerovati kako će ista situacija biti i s M2 modelima. Moramo reći kako je Apple M1 čip proizveo u više milijardi jedinica. Točnije riječ je o: 16 milijardi M1 čipa, 33,7 milijardi M1 Pro, 57 milijardi M1 Max i 114 milijardi M1 Ultra jedinica čipa.

tekst2sl1 7

Glavni proizvođač M1 čipova koji se temelje na ARM arhitekturi je TSMC. Apple M1 čipovi temeljeni su na 5nm proizvodnom procesu. Ipak čini se kako je Samsung ugledao „mogućnost” profita prilikom proizvodnje M2 čipa te je Apple-u dao ponudu „koja se jednostavno ne može odbiti”.

Samsung nadogradio i zagladio S22 Ultra

Riječ je o isporuci supstrata FC-BGA (Full Chip Ball Grid Array) koji služi za proizvodnju i povezivanje CPU i GPU značajki za što kvalitetniji i jednostavniji način rada. Iako moramo reći kako ovo nije prvi put da Samsung „pomaže” Apple-u to je učinjeno i pri proizvodnji M1 čipova ali u značajno manjoj količini.

Samsung posljednjom nadogradnjom unio bug u Galaxy S20

Točnije rečeno navedeni supstrat značajno pomaže pri povezivanju CPU i GPU na matičnu ploču jer se u njezinom sastavu nalazi u osnovi tanka bakrena žica smještena u smolu. Samsung misli izrazito ozbiljno a to dokazuje i ulaganje u tvornicu za proizvodnju FC-BGA u Vijetnamu.

tekst2sl2 7

Ulaganje je izvršeno prošle godine a iznos ulaganja je 1,04 milijarde Američkih dolara. Također Samsung je dodatno uložio 241 milijun Američkih Dolara u svojoj matičnoj zemlji, Južnoj Koreji kako bi postojeće proizvodne pogone učinio osnaženim i profitabilnijim.

Elon Musk želi kupiti Twitter za 41 milijardu Američkih dolara

Sada je samo pitanje hoće li se Samsungu sve ovo isplatiti odnosno hoće li uistinu dobiti posao proizvodnje i isporuke supstrata FC-BGA. Odluka je naravno na samom Apple-u a na samu odluku ne bi trebali čekati dugo.

Android 13 donosi znatno kraće čekanje na učitavanje igre

Povijest suradnje Apple-a i Samsung-a seže duboko u povijest, od proizvodnje zaslona pa do proizvodnje kamera za iPhone pametne telefone. Ipak Apple se želi svim naporima oduprijeti bilo kakvom obliku ovisnosti o bilo kojem proizvođaču i sve želi „stvoriti i napraviti” posve sam.

tekst2naslovna 6

Hoće li u tome uspjeti na samom Apple-u je da odluči. Ako Apple ne prihvati opskrbu za FC-BGA od strane Samsung-a i ostali proizvođači u mogućnosti su proizvesti i isporučiti FC-BGA, samo je pitanje o kojoj će kvaliteti uistinu biti riječ.

Najčitanije