huawei
1 15

SAD priprema nove sankcije na izvoz čipova u Kinu

Kada smo pomislili kako je problemima došao kraj, čini se kako nam se sprema nova runda "prepucavanja".

Kada smo vjerovali da je era “nadmetanja” u području pametnih telefona dosegla svoj vrhunac i da će tržište konačno ući u fazu stabilnosti, izgleda da smo se ponovno našli na početku.

OnePlus Open – što možemo očekivati

Naime, Amerika se priprema za novi niz sankcija vezanih uz izvoz čipova u Kinu, što će zasigurno izazvati zabrinutost kod proizvođača, ali i kod samih korisnika (kupaca) pametnih telefona.

1 15

Huawei je ponovno u centru pažnje s lansiranjem svoje serije telefona Mate 60, posebice zbog Kirin 9000s čipa koji pokreće ove nove uređaje. Unatoč američkim sankcijama, Huawei je uspio opremiti svoje najnovije Mate telefone s 5G čipsetovima proizvedenim u Kini, što je izazvalo mnogo zabrinutosti u svjetskoj tehnološkoj zajednici.

Uz kupovinu HUAWEI WATCH GT 4 bežične slušalice FREEBUDS SE 2 potpuno besplatno!

Analize uređaja otkrile su još više komponenti kojima Huawei nije trebao imati pristup s obzirom na trenutne sankcije, uključujući SK Hynix RAM. Prema izvješću Reutersa, Bidenova administracija sada planira provesti novi krug sankcija s ciljem ograničavanja izvoza čipova u Kinu koji prethodno nisu bili na crnoj listi.

2 14

Izvješće navodi neimenovanog američkog dužnosnika koji tvrdi da će AI čipovi biti glavna meta novih sankcija. SAD namjerava nametnuti zabrane izvoza čipova na temelju tehničkih parametara koji ciljaju širi spektar AI čipova izvoženih u Kinu.

Samsung Galaxy S24 Ultra – 200MP kamera kao slabija nadogradnja

Čipovi namijenjeni potrošačkoj elektronici neće biti obuhvaćeni novim ograničenjima, ali proizvođači poluvodiča sa sjedištem u SAD-u morat će obavijestiti Ministarstvo trgovine SAD-a prilikom ispunjavanja narudžbi za svoje najmoćnije proizvode koje šalju tvrtkama sa sjedištem u Kini. Ministarstvo će zatim pregledati svaku pojedinu narudžbu i odlučiti može li izvoz čipova predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

1 13

SAD također planira uspostaviti novi “parametar gustoće performansi” za izvoz čipova, a cilj mu je spriječiti buduće izvozne aranžmane čipova u Kinu.

iPhone 16 Pro donosi Wi-Fi 7 kao i 48MP Ultraširoku kameru

Ovaj parametar će vrednovati tehnološke i performansijske karakteristike čipova kako bi se osiguralo da izvoz bude u skladu s američkim interesima i sigurnosnim zahtjevima.

Huawei i fitness ikona Pamela Reif obilježavaju 10 godina inovacija

Ove najavljene sankcije mogu imati značajan utjecaj na globalnu industriju pametnih telefona i tehnologiju općenito. Proizvođači pametnih telefona iz Kine, poput Huaweija, već su suočeni s brojnim preprekama na međunarodnom tržištu zbog prethodnih sankcija, a dodatna ograničenja izvoza čipova mogu dodatno komplicirati njihove aktivnosti i konkurentnost.

kirin 9000

S druge strane, ove akcije mogu pridonijeti jačanju domaće proizvodnje čipova u SAD-u i poticanju inovacija u tehnološkom sektoru.

Brooks i HP udružili snage i stvoriti tenisicu pomoću 3D ispisa

U konačnici, napetosti u vezi s izvozom tehnoloških komponenata između SAD-a i Kine nastavljaju oblikovati dinamiku globalne tehnološke scene.

Huawei Kirin 950 4

Kako se očekuju daljnji razvoji i implementacija ovih sankcija, svjetska javnost i industrija će pažljivo pratiti njihove posljedice i prilagoditi se novim uvjetima koji utječu na tehnološki napredak i tržišnu utakmicu.

Najčitanije