huawei
tekst2naslovna 1

RoboTaxi: Didi Neuron – budućnost kakva nas očekuje?

Didi Neuron je budućnost "RoboTaxi" usluge ako se pitaju Kinezi. Dali ovakav način prijevoza možemo jednostavno prihvatiti ili je "dobro imati" određeni strah?

Zasigurno ste jednom čuli za pojam „RoboTaxi”. Ako se pitate što je to i što bi to trebalo značiti, mi ćemo vam to pojasniti. Naime drugi dio riječi „Taxi” svi jako dobro razumijemo i velika većina nas makar povremeno koristi usluge Taxi prijevoza.

Samsung One UI 5.1 brže troši bateriju – problem je u tipkovnici

Dok prvi dio riječi „Robo” svi u velikoj mjeri vezujemo uz robote od kojih imamo toliki strah i averziju. E pa riječ „RoboTaxi” je ništa drugo nego Robotizirani Taxi prijevoz.

tekst2sl1 5

Znači kako ćemo se u budućnosti koristiti Taxi prijevozom bez vozača (ljudskog faktora) već isključivo uz pomoć „računala” odnosno robota. Kako je Kina predvodnik u tim „novim tehnologijama” jedna Kineska tvrtka imena „Didi Global” predstavila je svoju viziju (koncept) RoboTaxi vozila.

Krenuo je Huawei XMAGE Awards, možete osvojiti lijepe nagrade

Didi Global je Kineska tvrtka koja vrši usluge prijevoza a na zatvorenom eventu (isključivo za svoje uzvanike) predstavila je svoje viđenje RoboTaxi budućnosti.

tekst2sl2 1

On dolazi pod imenom „Didi Neuron” te predstavlja Taxi vozilo koje će uz pomoć „robotskih ruku” svakodnevnu vožnju taksija učiniti jednostavnijom za korisnike.

Android 14 (beta 1) – dostupna za Pixel modele / Preuzmite!

Kako smo i rekli „Didi Neuron” je nadasve simpatično maleno bijelo plavo vozilo koji unutar sebe donosi komforna sjedala za putnike. Unutar „kabine” nalaze se i robotske ruke koje su tu da pomognu prilikom utovara odnosno iznošenja prtljage.

tekst2sl3 4

Glavni cilj tvrtke je da do 2026. ovaj koncept „Didi Neuron” dosita zaživi na Kineskim ulicama. A prema mišljenju CEO Didi Global tvrtke, to će se i ostvariti uz pomoć lokalnih proizvođača automobila.

Apple iOS 17 – odiše prilagodbom i donosi šest godina podrške

Pritom nemojte misliti kako je Didi svoj put ka RoboTaxi tržištu započeo tek sada. Njihova vizija počela se stvarati još sada već „davne” 2016. godine.

tekst2sl4

Bez prostora za vozača otvara se dodatni prosto za putnike odnosno prostor gdje se mogu postaviti stvari. A na samom događaju tvrtka je osim Didi Neuron vozila predstavila i vlastiti računalni sustav koji će biti zadužen za upravljanjem RoboTaxi vozila.

TSMC kreće 2nm proizvodni proces čipova od 2026.

Naravno teško je za očekivati kako će Didi Neuron odmah biti dostupan na globalnom tržištu, kako se i navelo sve će prvo zaživjeti na Kineskom, da bi onda kroz godine (ovisno o rezultatima) Didi Neuron mogao krenuti svoj putem izvan matične zemlje.

tekst2sl5

U našoj domovini jedan proizvođač super brzih (električnih) automobila također razmišlja o dovođenju RoboTaxi usluge. Hoće li u tome i uspjeti svakako će pokazati vrijeme.

Snapdragon 8 Gen 3 – izgled i konfiguracije jezgri

No ono što moramo prihvatiti (svidjelo se to nama ili ne) je da RoboTaxi polako dolaze. Isto se dešava sa strujom i njezinim dolaskom kao „pogonskog mehanizma” pri automobila.

tekst2sl6 1

A naravno ne smijemo zaboraviti i sve jači prodor umjetne inteligencije. Dali je ovo vrijeme za neku novu industriju revoluciju ili se mi u njoj već odavno nalazimo a da toga sami nismo ni svjesni?

Najčitanije