Banner
Sharp LC 46LE830 22

Recenzija: Sharp LC-46LE830

Sharp mnogo polaže na Quattron tehnologiju, no jedini je TV proizvođač koji radi panele s četiri podpiksela. Kad vas tehnološki nitko ne slijedi, morate se upitati: vodite li ili ste u slijepoj ulici? Odgovor donosi Sharp LC-46LE830

Sharp s Quattron panelom testirali smo prije više od godinu dana i općenito govoreći to je izvrstan televizor, no problematične vjernosti boja. Nova generacije serije 8 je izvrsno opremljena, izgleda još bolje i ono najvažnije: donosi novu Quattron tehnologiju, koju možete po želji i isključiti. Kakav je Sharp LC-46LE830 u praksi? Je li bolji izbor od “starih”, dobrih klasičnih LED LCD televizora?

Opremljenost, izrada, mogućnosti

[rating:85/100]

Tanak, s uskim (no danas više ne i rekordno uskim) okvirom oko LCD panela, Sharp izgleda vrlo dobro – uostalom, pogledajte slike. To vrijedi i za opremljenost: PVR s Time shift funkcijom, priložen WiFi USB stick, Aquos NET+ (Smart TV), USB media player, 200 Hz procesor (100 Hz + backlight scaning) te naravno, Sharpov UV2A panel s četiri primarna podpiksela (Quattron).

Aquos NET+ nudi nešto programa (nema niti jedan na hrvatskom jeziku), YouTube i web browser, no sve zajedno izgleda i radi slabije od dvije najbolje Smart TV platforme na tržištu (LG i Samsung).

Sharp LC 46LE830 114

Zanimljivo je da ima čak 4 HDMI konektora i čak 3 USB utora (jedan za WiFi, drugi za PVR, treći za USB stick ili eksterni disk).

Priložen je spomenuti USB WiFi stick, te 2 GB USB memory stick za PVR snimanje. Uz TV ćete dobiti i jedne AN-3DG20 (3D) naočale.

Media player je vrlo dobar; Sharp LC-46LE830 prikazuje većinu formata, uključivo MKV s našim titlovima te Dolby Digital. No, ne i DTS, ali zauzvrat NTFS diskovi i stickovi rade uredno.

Zvučni podsustav je 2.1, dakle Sharp je opremio svoj TV s malim subwooferom koji poboljšava reprodukciju basova.

Daljinski upravljač je velik, dobre ergonomije i vrlo dobre kvalitete izrade.

Sharp LC 46LE830 113

Tehnikalije

[rating:90/100]

Sharp je još u prošloj generaciji vrlo dobro odrađivao skaliranje SD signala, a nemamo prigovora niti na kvalitetu 100 Hz procesora koji interpolaciju pokreta odrađuje uz tek rijetke artefakte u najzahtjevnijim scenama. Većinu vremena gledat ćete vjerno glatku i čistu sliku – na razini najboljih konkurenata.

Sharpova UV2A matrica je EDGE LED osvjetljena, mat površine, a općenito je poznata po visokom nativnom kontrastu te ponešto suženom vidljivom kutu. Oboje se potvrđuje na testnom LC-46LE830 televizoru. Dubina crne boje je, ukoliko ispravno podesite TV (pripazite, jer je natprosječno svijetao!) vidljivo bolja od IPS televizora, u razini s PVA modelima Samsunga i Sony-a. Vidljivi kut je nešto uži; u praksi, gledate li pod kutom od 20 – 25 stupnjeva slika blijedi.

Quattron panel je poboljšan, na način da možete isključiti četvrti podpiksel po želji, ali je dobio i mnogo preciznije inicijalne tvorničke postavke. Sharp je obećao da problema s vjernošću boja više neće biti.

Sharp LC 46LE830 115

Ovdje moramo napraviti malu digresiju. Četvrti, žuti podpiksel (pored standardnih R,G,B – plavi, crveni, zeleni) nudi bolji prikaz zlatnih, ali i plavih te zelenih nijansi. Problem je što su svi filmovi, i svi televizori napravljeni da rade u trobojnom RGB svijetu. Dakle, boje se snimaju i trebale bi se reproducirati po RGB Rec 709 standardu, no današnji uređaji ne mogu prikazati sve nijanse boja koje ljudsko oko vidi. Stoga je Sharp dodao još jedan podpiksel, i to ispravio. Neželjena posljedica je, posebice na prethodnoj generaciji, slaba vjernost boja. U praksi se to najviše vidjelo na zelenoj boji, i bež boji lica koje su bile problematične i nakon podešavanja.

 

Sharp je prihvatio kritike i doveo mogućnost isključenja žutog podpiksela, te opsežne kontrole boja za kalibraciju.

Kvaliteta 2D slike i zvuka

[rating:95/100]

Sharp stvara ovisnost. Ne dobrim kontrastom i brzinom odziva, po želji vrlo svijetlom slikom, procesiranjem (iako je vrlo dobro), mat finišem ekrana ili (osrednjim) vidljivi kutom. Jednostavno, nakon Sharpa svi su televizori bljedunjavi. Čak i najbolje kalibrirani uređaji…

Krenimo redom: SD procesiranje je vrlo dobro, a da bismo ga ocijenili izvrsnim potrebno je povećati oštrinu za dva stupnja u odnosu na standardne postavke. Raduje što ne smeta kod HD slike, a veliko iznenađenje je i senzor svjetline te aktivni kontrast. Oboje slobodno upalite, negativan utjecaj na sliku je minimalan, a svjetlina ekrana uvijek optimalna – bez naknadnih podešavanja, što je prilično rijetko.

A kakav je prikaz boja? Kratko i jasno – briljantan, uvjerljivo najbolji na tržištu. Najbolji je Cinema mod, koji smo na kraju gledali s kalibriranim postavkama HD televizije uz dodatak aktivnog kontrasta, Eco moda na srednjim postavkama, povećanja oštrine i najvažnije – Extended raspona boja (upaljen žuti podpiksel). Vjernost boja je sada bitno bolja nego kod prethodnika – ljudska lica više nisu plastična, priroda izgleda prirodno, a boje doslovno iskaču iz ekrana, kao niti na jednom drugom uređaju. Pri tome je bitno da nisu “prekričave”. Tek rijetko, recimo jednom u tjedan dana, naišli smo na materijal gdje smo imali prigovora (zelenkasti tamniji dijelovi slike).

Ako ugasite četvrti podpiksel, možete kalibracijom dobiti savršenu vjeronost boja. No nama to nije padalo na pamet; uostalom, u tom slučaju kupite radije jeftiniji Sharp bez Quattron panela…

Sharp LC 46LE830 112

HD slika izgleda fantastično. Pravilna gama, uz dobar kontrast i već spomenute boje pravi su užitak za oči. Također, Sharp kod HD slike ne primjenjuje neželjeno filtriranje koje omekšava detalje, a kojeg neki korejski proizvođači već 2-3 godine forsiraju iako nailaze na kritike recenzenata, ali i korisnika.

Dodatan bonus kvaliteti slike je homogenost; gledate li program s vertikalnim ili okomitim crnim prugama, one će biti savršeno crne, bez izbijanja svjetlosti. Također, u tamnim kadrovima – kad su recimo slova na ekranu – homogenost je, s navedenim postavkama, besprijekorna. To je veliko osvježenje, jer većina EDGE LED televizora ima problema s izbijanjem svijetlosti po rubovima ekrana. No toga ipak u potpunosti nije lišen niti Sharp; u nekim scenama, kada je potrebno specifično osvijetliti ekran, vidjet ćete svjetlosne pruge uz vertikalne rubove ekrana.

Zvučni podsustav je solidan; da bi ste osjetili radi mini subwoofera potrebno je dosta pojačati ton, no i tada nije previše impresivan. Više smo očekivali, no činjenica je da je zvučna slika bolja od prosjeka.

Kvaliteta 3D slike

[rating:50/100]

Za aktivnu tehnologiju, 3D slika je izvrsna. Puna HD razlučivost, vrlo mala količina crosstalka i visoka svjetlina smještaju Sharp među najbolje aktivne 3D LCD televizore. No, kako je stav autora ovih redaka dobro poznat tako i Sharp dobiva tek 2.5 zvjezdice za kvalitetu 3D slike. Problem je i ovdje, kao i kod svih aktivnih tehnologija, vidljivo titranje koje varira od osrednjeg (gledate li po noći) do nepodnošljivog po danu, uz bijelu pozadinu televizora…

Što reći na kraju? Pogledajte detaljnije fotografije. Sharp LC-46LE830 je na stalku, ne samo radi fotografiranja… To je novi referentni TV Preporučamo.com kojeg ćemo gledati sljedećih nekoliko godina. Treba li mu bolja preporuka?

[nggallery id=4]

[stextbox id=”info”]
Dopalo nam se:

 • Quattron panel
 • Jesmo li spomenuli Quattron panel?
 • Dobar kontrast i homogenost
 • Dobra opremljenost: PVR, WiFi, Smart TV, 1 par naočala
 • Bitno poboljšana vjernost boja
 • Mogućnost isključenja četvrtkog podpiksela za savršenu vjernost boja
 • Kvaliteta izrade kućišta, matAR filtar
 • Potrošnja struje: cca 55 W!
 • HD Media player čita sve osim DTS zvuka
 • Solidan daljinski upravljač
 • Dizajn i kvaliteta izrade

[/stextbox]

[stextbox id=”warning”] Moglo je i bolje:

 • Aquos NET+ ne impresionira
 • Vidljivi kut

[/stextbox]

Specifikacije Sharp LC-46LE830

 • Ekran: Sharp UV2A matrica s Quattron tehnologijom, EDGE LED, 1920 x 1080, 46″ (117 cm), aktivni 3D
 • 200 Hz procesor slike
 • Zvučnici: 2 x 10 W
 • Ostalo: USB HD Media player, WiFi, DLNA, jedne 3D naočale, Aquos NET+ Internet servisi, 2 GB USB stick

Cijena: od 12.999 kn

Ustupio: Europatrade


Join the Forum discussion on this post

Najčitanije