Banner
Philips 42PFL7606 daljnski

Recenzija: Philips 42PFL7606

Philips je pojam premium branda, posebice njihovi skuplji modeli koji dizajnom, mogućnostima i kvalitetom slike postavljaju mjerila konkurenciji. Vrijedi li to i za novi Easy 3D 7606, s licenciranom LG 3D FPR tehnologijom?

Nizozemska tvrtka je izumila 100 Hz procesore, fantastičan Ambilight, među prvima su počeli izrađivati atraktivne, metalne televizore te već godinama predstavljaju mjerilo u najvišoj klasi televizora. Povremeno im se znalo omaknuti, no prošlogodišnji 9705 je bio ako ne najbolji, onda jedan od tri najbolja LCD televizora na svijetu.

Ipak, tvrtka godinama posluje s gubicima, ove godine su de facto prodali proizvodnju kinezima a uz sve to 7606 dolazi i s licenciranom LG 3D FPR tehnologijom – zanimljiv spoj.

Očekivano za Philips, 40PFL7606 dolazi s Ambilight Spectra 2 pozadinskim osvjetljenjem, EDGE LED LCD panelom, NET TV platformom te 100 Hz Pixel Precise procesorom. Konkurencija nudi sličnu opremljenost, no samo Philips ima Ambilight, što mu je svakako veliki plus.

Philips 42PFL7606 1

Glavni feature svakako je pasivna 3D FPR tehnologija, koji smo po prvi puta vidjeli na LG televizorima (recenzija: LG LW5500W, LG LW650S). Od tada znamo: 3D FPR je budućnost 3D-a, aktivna tehnologija zapravo nema šanse.

Philips je među prvima licencirao pasivnu 3D FPR tehnologiju koju naziva Easy 3D i koja je glavna odlika 7606, klasično atraktivno dizajniranog televizora više srednje klase (kod Philipsa postoje još i serije 8 i 9).

Televizor je stigao u paketu s Blu-ray playerom serije 9000, koji nam se dopao više od očekivanja. O njemu više kasnije…

Opremljenost, izrada, mogućnosti

[rating:90/100]

U kutiji su nas dočekale (samo) jedne pasivne 3D naočale (EDIT: uz TV dolaze dva komada) poznati ovalni daljinski upravljač osrednje kvalitete izrade te naravno, Philips 42PFL7606. Cijelo pakiranje je prilično lagano, kao i televizor.

Philips 42PFL7606 2

Razlog smo saznali dodirom: ono što je godinama krasilo skuplje Philipse, aluminijski okvir, danas je izrađeno od plastike. Srećom, to na izgled nećete primjetiti. Plastična je i stražnja ploha,  koju su i neke plebejske tvrtke počele izrađivati od metalnog lima. Televizor je tanak i relativno lagan, no kvaliteta izrade je vrlo dobra – djeluje čvrsto, i ne škripi na pritisak.

Philips 42PFL7606 4

Daljinski upravljač nije čudo ergonomije niti kvalitete izrade, no to vrijedi i za većinu konkurencije. Zahvaljujući ovalnom dizajnu lako ćete ga pronaći u moru daljinaca na stolu (osim ako imate i njihov BR player :-)), dok bi ergonomija mogla biti bolja. Primjerice, tipke za poglašnjavanje vrlo su dobro kamuflirane u tipke za odabir programa…

Philips 42PFL7606 daljnski

 

Kad već prigovaramo, spomenimo meni. Dovoljno je intuitivan nakon kraćeg privikavanja, no sučelje mu je zastarjelo a uz to radi sporo i trzavo. Pravi vintage look&feel, od prije cca 5-6 godina. I ne, to nije kompliment…

I tu je prigovorima kraj. Sve ostalo nam se dopada!

Tehnikalije

[rating:90/100]

Naravno, WiFi modul nije u cijeni – šteta, jer Net TV je sposobna platforma što znamo još od prošle godine. Osvježenje je donijelo bolji web browser i downloadabilne Smart TV aplikacije.

100 Hz Pixel Precise procesor slike  radi vrlo dobro, uz tek povremene artefakte fino zaglađuje sliku i ubrzava vrijeme odziva koje je i zahvaljujući Clear LCD tehnologiji (backlight scanning) u praksi izvrsno.

Philips 42PFL7606 7

Ambilight Spectra 2 je fantastičan. Iako se ne radi o najboljem izdanju Ambilighta, Spectra 2 ima diode samo po bočnim rubovima, rezultat je izvrstan.

Philips već godinama jedini proizvodi televizore koji ne umaraju oči u mrklom mraku; osim toga Ambilight pojačava dojam kontrasta te maskira prosječnu homogenost. Gledanje televizora s Ambilightom je izuzetno ugodno. Pogledajte fotografije…

Net TV bi smo pohvalili, da nema sporog i ružnjikavog sučelja te da u međuvremenu nismo vidjeli konkurenciju (Samsung, LG) kod koje to izgleda bitno bolje. Ovako, pohvalit ćemo samo funkcionalnost.

Philips 42PFL7606 6

Media player – Philips uredno reproducira razne DivX formate i MKV u HD i SD rezolucijama. Ima tek dva nedostatka. Ne reproducira DTS zvuk (Dolby Digital da), što smatramo manjim nedostatkom. Više nas je zasmetao izostanak podrške za titlove.
S druge strane, Philips uredno čita FAT32 i NTFS diskove, pa na njega možete spojiti doslovno sve.

Philips 42PFL7606 9

Easy 3D – pored izvrsnog Ambilighta, Easy 3D je svakako glavni selling point ovog televizora. Kako radi, pročitajte u sljedećim redovima…

Kvaliteta 2D slike i zvuka

[rating:80/100]

SD TV: Philips oduvijek ima agresivan pristup procesiranju, i to vrijedi i za 7606. Doduše, vidljivo je popravljena preciznost boja u tvorničkim postavkama. Smanjite oštrinu na 2 i kvaliteta slike će postati izvrsna.

Philips 42PFL7606 10

Skaliranje je vrlo dobro, iako su uočljivi povremeni artefakti kompresije (ostavite redukciju šuma na minimumu ili na srednjim postavkama). Obrada isprepletenog SD signala je dovoljno oštra, no povremeno slika postane zrnata na kosim linijama.

Philips 42PFL7606 13

Dobra gama i boje popravljaju dojam, dok su kontrast razina crne vrlo dobri. Na testnom primjerku je homogenost tek solidna – vidljive su svjetlosne mrlje, ali ne u mjeri da bitno narušavaju užitak gledanja.

HD TV je fanstatičan – nema problema s interlace slikom (1080i), oštrina je za peticu, kao i skaliranje 720p na 1080p signala. Dobro vrijeme odziva je lijepo vidljivo, slika ostaje oštra i kod panning kadrova. Prikaz tamnih tonova je vrlo dobar, dok je vidljivi kut dobar.

Philips 42PFL7606 12

Kvaliteta zvuka je za klasu bolja od konkurencije. Zvučnici možda jesu nevidljivi, no svakako nisu nečujni. Dobar bas je potpuno netipičan za tanke televizore, i to će vam zasigurno odmah upasti u oči, tj. uši. Drago nam je vidjeti da Philips njeguje tu tradiciju (već godinama imaju uvjerljivo najbolji zvuk)

Kvaliteta 3D slike

[rating:100/100]

Razmak s kojeg možete gledati 3D je smanjen na cca1.5 metara, no vertikalna osjetljivost je veća – ustanete li, te pogledate TV odozgo, slika postaje dvostruka a 3D efekt nestaje. Zauzvrat, mnogo važniji horizontalni vidljivi kut je izvrstan, a bez problema možete i leći na kauč te uživati u 3D slici.

Philips 42PFL7606 11

Ne zaboravimo ostale benefite pasivne 3D tehnologije: mirna slika, izostanak crosstalka, nema treperenja, naočale manje zatamnjuju, ne trebaju baterije, jeftine su i lagane, nema glavobolje itd… Držite li imalo do 3D-a, Easy 3D je prava stvar.

 

[box type=”info”]

Učenik je nadmašio učitelja. Philips 7606 ima nešto kvalitetniju 3D sliku od LG-a, prikazuje više detalja a i Amilight bitno doprinosi doživljaju. Uz ponajbolji zvuk na tržištu, Philips 40PFL7606 je vrlo atraktivan odabir u klasi 3D televizora do 10.000 kuna.

Dopao nam se:

 • Easy 3D, tj. 3D FPR
 • Tanke i lagane3D naočale
 • Ambilight
 • USB HDD recording s Timeshift funkcijom
 • Dizajn
 • Mat ekran (iako je to stvar ukusa…)
 • Poboljšana kvaliteta inicijalnih postavki slike
 • Procesiranje SD signala, dobar 100 Hz procesor
 • Kvaliteta izrade kućišta
 • Potrošnja struje: cca 70 W
 • HD Media player
 • Najbolja kvaliteta zvuka u klasi
 • Jesmo li spomenuli Ambilight…?

[/box]

[box type=”warning”]Moglo je i bolje:

 • USB WiFi dongle nije priložen
 • Media player i dalje ne čita naše titlove
 • Homogenost, vidljive su svjetlosne mrlje, no ne jako…
 • Možda smo razmaženi, no radije bi smo vidjeli aluminijsko kućište umjesto plastike

[/box]

Specifikacije Philips 42PFL7606

 • Ekran: Easy 3D, EDGE LED, 1920 x 1080, 42″ (107 cm)
 • Kontrast: 500.000 : 1
 • 100 Hz Pixel Precise
 • Zvučnici: 2 x 10 W
 • Ostalo: USB HD Media player, WiFi Ready, DLNA, 3D naočale, Net TV Internet servisi, Ambilight

Cijena: 8.199 kn (www.usporedi.hr)

Ustupio: Philips Hrvatska


Najčitanije