Banner
Philips PFL8605 uvodna

Recenzija LCD TV: Philips 40PFL8605H

O Philipsovoj akciji premium EDGE LED 3D televizora serije 8605 u kojoj dolaze s 3D kompletom već smo pisali, baš kao i o top modelu tvrtke, Philipsu 46PFL9705H.

Sada smo testirali jeftiniji 8605 koji cilja u vrh EDGE LED klase televizora cijenom, ali i performansama. Kako se pokazao u praksi?

Philips je seriju 8605 ostaklio, što ćete osjetiti još prije nego ga raspakirate – 8605 je neuobičajeno težak za jedan LCD televizor.

No, staklo ispred LCD ekrana ima svojih prednosti – štiti ga, izgleda elegantno, te prije svega doprinosi dojmu kontrasta i kvaliteti boja, čime zapravo postaje skuplja inačica glossy premaza.

Nije sve pozitivno, jer staklo donosi dosta jake refleksije – pripazite kod smještaja televizora; u tom slučaju, niti gledanje po danu nije nikakav problem.
No, krenimo redom…

Opremljenost, izrada, mogućnosti

[rating:92/100]

Kvaliteta izrade je izvrsna. Spomenuto staklo i metalno kućište koje se zakreće 15-ak stupnjeva, atraktivan stakleni nosač, djelomično metalni daljinski upravljač .

Povrh svega, nigdje ništa ne škripi ili se uvija te Philips ostavlja dojam kvalitetnog i trajnog proizvoda.

Da: upravo tako treba izgledati premium TV.

Na opremi televizora nije se škrtarilo. Doduše, nema ugrađen WiFi poput starijeg brata, morat ćete se zadovoljiti sa „samo“ 200 Hz umjesto 400 Hz procesiranjem, nešto skromnijim Ambilightom i zvučnicima te EDGE LED umjesto directLED tehnologijom.

No zato je tu i dalje DLNA, dobar HD USB media player, Net TV funkcije s poslasticom – pravim internet browserom te WiFi preko (opcijskog – uz doplatu) USB sticka.

Akcija donosi i 3D kit u cijeni, s 3D naočalama i 3D primopredajnikom.

Većinu toga nudi i konkurencija, uz dvije iznimke: Internet browsera te Ambilight LED osvjetljenja.

Internet browser vam omogućava surfanje “pravim“ internetom – to ne nudi nitko. Sjajna mogućnost, koja ima svoja ograničenja: utipkavanje web adresa je sporo putem daljinskog upravljača, a ne možete vidjeti video i flash sadržaj.

Ambilight je patentirana Philipsova tehnologija pozadinskog osvjetljenja, koja zid iza televizora dinamički osvjetljava u skladu sa sadržajem ekrana. Dojam je isprva zbunjujući, no nakon kratkog privikavanja je sjajan. Zahvaljujući Ambilightu, koji se može postaviti da svijetli samo bijelo, Philipsovi televizori se jedini mogu gledati u potpunom mraku, bez zamora očiju.

2D kvaliteta slike

[rating:80/100]

Korejski proizvođač koji je de facto izumio tanke EDGE LED televizore, ali i većina konkurencije nas godinama uče da je cijena aktraktivnog izgleda i male potrošnje struje slaba homogenost. Vidljivo curenje svjetla, koje se manifestira iritantnim svjetlosnim mrljama po pojedinim dijelovima ekrana.

To smo očekivali, ali nismo dobili – homogenost testiranog 8605 televizora je izvrsna. Čak i u slučaju potpuno crnog ekrana, gledanog u mraku.

Kontrast je izvrstan, zahvaljujući između ostaloga i novoj Sharpovoj UV2A matrici. Crna je usporediva ili bolja od većine novih plazmi na tržištu (drugi su izmjerili: cca 0.04 cd/m2 nakon podešavanja) čak i u mraku, dok po danu nema usporedbe – 8605 je tada bitno bolji. No naravno, ne može se mjeriti s 9705 i njegovim savršenim prikazom crne, kojeg zahvaljuje lokalnom zatamnjenju.

Vidljivi kut je dobar, no vidjeli smo i boljih televizora po tom pitanju.

Skaliranje slike je izvrsno: 720p MKV filmovi izgledaju gotovo kao Blu-ray, dok sam Blu-ray izgleda apsolutno očaravajuće. Takvu oštrinu i razinu detalja nudi malo koji televizor, i po tom pitanju Philips definitivno spada u sam vrh.

Tijekom testa, autor ovih redaka je ponovno odgledao cijeli Band of Brothers Blu-ray serijal. Po treći puta, isključivo radi fantastične kvalitete slike…

No, mi smo do daljnjeg osuđeni na mnoštvo SD TV sadržaja. Kao što smo vidjeli u testu skupljeg brata, Philips i po procesiranju slike spada u sam vrh. Doduše, izvrsna oštrina SD signala plaća se povećanom količinom artefakata, no to se drži pod kontrolom efikasnom MPEG noise redukcijom – stavite je na medium.

Inicijalne postavke su najbolje u Cinema modu; stavite boje na warm te oštrinu smanjite na 2 i bit ćete nagrađeni izvrsnom slikom.

Zaglađivanje slike (HD Natural Motion) radi dobro – slika je superglatka, no uz cijenu povremenog pojavljivanja artefakata oko pokretnih objekata, kada ih je mnogo na ekranu.

Vrijeme odziva je vrlo dobro. Na zamućenja i tromost ekrana kao nedostatak LCD tehnologije slobodno možete zaboraviti.

Philips je izvrstan za gledanje SD TV programa zbog još jednog, često zanemarenog detalja: sjajno rješene auto resize funkcije. TV brzo i točno prepoznaje različite signale, te automaski prilagođava sliku od klasičnog 4:3 gledanja, do različitih oblika zooma.

Ukratko: Philipsovi televizori imaju najbolji auto zoom na tržištu.

Raduje još jedan detalj: kvaliteta zvuka. Inicijalno nas je razočarala (TV je stigao na test nakon 9705, koji ima ponajbolji zvuk među televizorima općenito) no nakon igranja s postavkama možemo je slobodno ocijeniti izvrsnom – čak i bas područje, koje je uvijek problematično kod tankih televizora, je sasvim solidno.

Dodatan plus – Philips ne koristi omraženu lutriju s LCD panelima: kod njega ćete uvijek dobiti kvalitetan Sharpov UV2A, a i potrošđnja struje je izvrna: kreće se oko 70W.

S druge strane, media player ne prikazuje naše titlove…

3D kvaliteta slike

[rating:0/100]

3D kvalitetu slike ne možemo komentirati – nažalost, uz TV nismo dobili 3D komplet.

[box type=”info”]Philipsov 8605 je premium 3D TV u najboljem smislu te riječi: izvrsno je opremljen i izrađen – metal, staklo, sjajan daljinski – a nije se štedjelo niti na opremi. Jedino Philips nudi Ambilight i Internet browser, a raduje i izostanak lutrije s panelima. Nemalu cijenu znatno ublažava akcijski paket, u kojem dolazi s 3D naočalama i odašiljačem. Glavna boljka EDGE LED tehnologije – homogenost – ovdje je gotovo savršena.
Dopala nam se:

 • Kvaliteta izrade i materijala
 • Kvaliteta slike, homogenost, razina crne
 • Opremljenost, Ambilight, Internet browser, HD media player
 • Vrlo dobro skaliranje i procesiranje SD TV programa
 • Fantastična kvaliteta Blu-ray filmova
 • Sjajan auto resize za 4:3 sadržaj
 • Akcija s 3D kitom
 • Potrošnja struje: cca 70W

[/box]

[box type=”warning”]Moglo je i bolje:

 • Media player ne čita naše titlove
 • Vidljivi kut je tek dobar
 • Nespretno surfanje Internet browserom, koji ne podržava video i flash
 • Dosta izraženi artefakti kod lošijeg signala
 • Jaka refleksija okoline – pripazite na smješta j TV-a

[/box]

Specifikacije

 • Ekran: 40“ (102 cm) EDGE LED Full HD 3D TV, UV2A matrica
 • Kontrast: 500.000 : 1
 • Vrijeme odziva: 1 ms, 200 Hz procesiranje
 • Vidljivi kut: 176 stupnjeva
 • Zvučnici: 2 x 10 W
 • Ostalo: Ambilight, USB HD Media player, WiFi Ready, DLNA, NET TV s Internet browserom, 3D kit u cijeni (akcija)

Cijena: 11.990 kn Technomax

Ustupio: Technomax

Philips PFL8605 uvodna

Philips PFL8605 8

Philips PFL8605 5

Philips PFL8605 4

Philips PFL8605 daljinski

Najčitanije