Banner
panasonic TX P42GT30E 8

Recenzija: Panasonic TX-P42GT30E

Prošlogodišnji Panasonic GT20 je u vrijeme izlaska bio precijenjen TV. Nasljednik bi trebao isprati gorki okus te postati premium 3D plazma TV izbora po relativno pristupačnoj cijeni. Je li uspio u tome?

Prije otprilike godinu dana družili smo se s Panasonicom GT20, u najprodavanijoj dijagonali (42“). Razočarenje je bilo golemo: ne kvalitetom slike, koja je bila izvrsna, nego cjenovnom politikom: GT20 je bio cca 4.000 kuna skuplji od G20 plazme, a jedina razlika je bila u 3D mogućnosti.

Ono najvažnije, kvaliteta 2D slike, je bila identična baš kao i filtri ekrana te procesiranje slike. Za 4.000 kuna više dobili ste tek mogućnost gledanja 3D filmova, no za to su vam trebale i naočale koje su koštale više od 1000 kuna. Jedan komad…

 

panasonic TX P42GT30E 5

Gorak okus je kasnije djelomično ispran sniženjem cijena te akcijama u kojima je Panasonic poklanjao 3D naočale, no GT20 nikada nije postao hit. Jednostavno, bio je cijenom preblizu V20 i VT20 seriji, koje pak nude bitno bolji AR filtar i time sliku po danu.

No, ovogodišnja GT30 serija ima bolji AR filtar, cijena je fer odmjerena već u početku, a trgovci bundliraju 3D naočale bez doplate.

Opremljenost, izrada, mogućnosti

[rating:85/100]

Panasonic već godinama radi najčvršće televizore na tržištu. Pri tome mislimo na materijali i kvalitetu izrade: ne škripe na pritisak i djeluju vrlo čvrsto. To vrijedi i za GT30, koji je zapravo cijeli metalan (stražnja ploča je limena) osim piano lak plastike oko rubova. Izrada je savršena, debljina kućišta u razini EDGE LED televizora (prisjetimo se, radi se o plazmi!).

panasonic TX P42GT30E 3

Dizajn je velik skok naprijed. Napokon rekli bi smo, jer od 2009. i V10 modela ovo je prvi zaista atraktivan Panasonic televizor…

Oprema je dobra, ali očekivana i uobičajena u ovoj cjenovnoj klasi: pregršt Internet servisa, DLNA, opcijski WiFi (putem USB sticka), HD media player koji vrti MKV (ali ne i naše titlove…), snimanje na USB disk, THX mod za 2D i 3D sliku te naravno, 3D mogućnost.

Tehnikalije

[rating:85/100]

Više o tehnologiji ovogodišnjih Panasonic plazmi pročitajte ovdje. Ukratko: manja potrošnja struje, optimizacija fosfornih ćelija za bolju 3D sliku, bolje procesiranje SD signala, bolji multimedijski player, THX mod za 3D sliku te prije svega – dosta bolji AR filtar, iako je Pro inačica filtra zadržana samo za top modele, VT30 seriju.

S druge strane, svi 3D modeli imaju isti filtar, što znači da će ST30 biti bitno bolji od prošlogodišnjeg S20 i u 2D slici. No, vratimo se na GT30.

panasonic TX P42GT30E 4

Prosječno nam je trošio oko 160 W kod gledanja svijetlog filma, u THX modu s pojačanim kontrastom za pet klikova. Kao i sve modelke do sada, najbolje je držati ga u THX modu, zbog vjernosti boja, dobrog prikaza detalja u sjeni ali i stabilne razine crne.

Plazme oduvijek hvalimo po razini crne, niti GT30 nije izuzetak: bolja je od svih LCD-a na tržištu, osim top modela s Direct LED osvjetljenje i lokalnim zatamnjenjem, koji su pak osjetno skuplji.

Novi AR filtar ekrana savršeno odrađuje posao što se refleksija tiče a vrlo je dobar i po danu. Iako, pogledajte fotke: blijeđenje slike, uzrokovano sivkasto – zelenom crnom nije u potpunosti izbjegnuto, to će vjerojatno biti osobina top modela VT30 serije. Ipak, napredak u odnosu na prošlogodišnji GT20 je više nego očit.

Baš kao i kod 3D slike: čista, jasna, s dobrim 3D efektom i bez gotovo imalo crosstalka, koji s ovim modelom prestaje biti problem. No, jako titranje naočala je i dalje prisutno, kao i jako zatamnjenje slike.

Procesiranje SD slike je poboljšano, napokon je isprepleteni SD signal pravilno dekodiran što znači da nazubljenih rubova i titrajućih detalja više nema. S druge strane, IFC algoritam je podjednak prošlogodišnjem, što nije loše jer i dalje pripada u sam vrh. Slika je glatka a neželjenih artefakata ima malo.

 

Kvaliteta 2D slike i zvuka

[rating:90/100]

Kontrast i razina crne su na razini GT20 modela, no bolji AR filtar je vidljiv u praksi, kao i bolja SD slika radi poboljšanog procesiranja. To znači da je slika po danu kontrastnija a refleksija gotovo da i nema. Možemo ustvrditi da su na razini matiranih LCD televizora, što je velik kompliment AR filtru jer, podsjećamo, plazme imaju pravo staklo na panelu.

panasonic TX P42GT30E 6

SD TV slika je izvrsna, no napredak u redukciji šuma i prikazu detalja nismo uočili. Vidi se tek izostanak nazubljenih vertikalnih linija i titranja detalja, što je boljka prošlogodišnjih modela. Sasvim dovoljno da Panasonic i dalje pripada vrhu a to vrijedi i za HD sliku, kao i za skaliranje DVD i 720p materijala.

Ipak, imamo i zamjerki. Po danu je i dalje bolji odabir kvalitetan LCD televizor a ne dopada nam se i brži fosfor novog 14G panela. To je izvrsno za 3D filmove jer reducira crosstalk, no kako plazma i dalje radi na 100 Hz, osjetljiviji gledatelj vidjet će titranje na svijetlim površinama, otprilike kao da gledate nekadašnji CRT monitor na 70 Hz – netko će to zamijetiti, netko neće.

panasonic TX P42GT30E 8

Zvuk je ugodno iznenađenje – TV je tanak, ali zvuk nije. Basevi vas neće oboriti s naslonjača, ali općenito – kvaliteta zvuka je bolja od većine tankih televizora

Kvaliteta 3D slike

[rating:50/100]

3D je doživio napredak, crosstalk je efikasno eliminiran pa ga slobodno možete prekrižiti iz popisa nedostataka aktivne 3D tehnologije na GT30 plazmi. No, ostaje vidljivo titranje naočala, posebice po danu (kada vidite okoliš oko televizora) te zatamnjenje slike (po noći je primjerice teško raditi s daljinskim upravljačem…) te njihova cijena.

panasonic TX P42GT30E 7

Osim toga, naočale su ružnjikave i velike. Srećom, ujedno su i lagane te ugodne zahvaljujući mekoj gumi na osloncima za nos.

Kvaliteti 3D slike bi smo dali visoku ocjenu, da nismo u međuvremenu isprobali pasivnu 3D FPR tehnologiju. Stoga GT30 dobiva, po novome za aktivne televizore maksimalnih dvije i pol zvjezdice. Zašto smo tako odlučili, pročitajte u članku o usporedbi aktivne 3D i 3D FPR tehnologije.

panasonic TX P42GT30E 2

 

[box type=”info”]

Panasonic TX-P42GT30 je izvrstan televizor, s malo nedostataka. Napredak u odnosu na prošlogodišnji GT20 je najveći po danu, zahvaljujući boljem AR filtru koji sjajno eliminira refleksije. Dizajn je elegantan, kućište je vrlo tanko a bolji je i prikaz SD signala. Dopada nam se i THX mod za 3D sliku koja gotovo da i ne pati od crosstalka, i ponajbolja je među aktivnim televizorima. Ipak, 3D i dalje jako titra pa će ga većina korisnika izbjegavati.

Dopao nam se:

 • Kvalitetan AR filtar, skoro potpun izostanak relfeksija
 • Izvrstan dizajn, kvaliteta izrade, debljina kućišta
 • Poboljšano procesiranje SD signala, koji više nije povremeno nazubljen
 • HD media player i USB HDD snimanje
 • Izvrstan kontrast, boje, homogenost i razina crne
 • (besplatno) bundliranje jednih 3D naočala (nisu serijski dio opreme GT30 plazmi)
 • THX mod za 2D i 3D

[/box]

[box type=”warning”]Moglo je i bolje:

 • HD media player ne čita titlove
 • Potrošnja struje, iako niska za plazme viša je od LCD-a: cca 160 W
 • Titranje 3D slike (aktivna 3D tehnologija – flickering)
 • WiFi se doplaćuje
 • Potrošnja struje: cca 160 W

[/box]

Specifikacije Panasonic TX-P42GT30E

 • Ekran: 14G 3D NeoPDP plazma panel, 42″, 1920 x 1080, High Contrast Filter
 • Kontrast: 5.000.000 : 1
 • 600 Hz IFC Pro, V-Real Live procesori
 • Zvučnici: 2 x 10 W
 • Ostalo: USB HD Media player i snimač, WiFi Ready, DLNA

Cijena: 10.999 kn

Ustupio: Panasonic Hrvatska


 1. Iako sam već komentirao LED LCD l37 E30E i ocjenio ga jako dobro, sada sam konačno bogatiji i za plazmu P46G30E. Mogu reći da je plazma zakon, kada se smjesti na svoje mjesto u dnevnom boravku, tada u direktnoj usporedbi sa LCD tv-om odmah postaje jasna nadmoć tehnologije kod plazma televizora, G30. Iako je ovo recenzija o GT30 koji je stepenicu iznad, mislim da je ovakva direktna usporedba dviju tehnologija najbolji pokazatelj. Za SD signal, G30 je puno bolji. Kod HD-a razlika je više koncepcijske prirode i tu briljiraju oba. Novac koji je potreban za najnovije Panasonicove proizvode apsolutno opravdava kupovinu, vrlo poštena ponuda. Puno sam na različitim mjestima objašnjavao razliku između dviju tehnologija jer nažalost, prosječan kupac TV-a i dalje gleda “dječjim” očima, u TV Shopovima, pod bljeskom neonskih svjetala, LCD daje blještavu i nerealnu sliku, a plazma samozatajnu i zagasitu. I tu je ključ zablude svih zabluda. Kod kuće shvatite da je slika sa plazme ono što u stvarnom svijetu i – vidite!

  0
  0
 2. Svaka čast plazma televizoru, ali također i lcd-led kada se postavi doma i isključe sve nabrijanosti slike koje se vidi u dučanu, slika također postaje vjerna i dobra.
  Jednostavno ono što vidite u dučanu nije realno, bilo plazma ili lcd, zbog nepodešenih postavki.

  0
  0
Najčitanije