Banner
NASLOVNA 2

Qualcomm uvelike na AR/VR tržištu – predstavljeni Snapdragon XR2 Gen 2 i AR1 Gen 1

Kada govorimo o čipovima pametni telefona prvi nam na um pametne Qualcomm sa serijom svojih Snapdragon modela. No čini se kako Snapdragon ulazi i na tržiše AR/VR stvarnosti.

Qualcomm je nedavno najavio svoju sljedeću generaciju AR/VR platformi pod nazivima Snapdragon XR Gen 2 i AR1 Gen 1. Ove inovativne platforme dizajnirane su s ciljem omogućavanja miješane stvarnosti (Mixed Reality – MR) i virtualne stvarnosti (Virtual Reality – VR) u tankim i laganim uređajima koji ne zahtijevaju vanjsku bateriju.

Samsung Galaxy S24 serija pokazuje ponosno dimenzije

Ova najava dolazi u vrijeme kada se očekuje porast popularnosti AR i VR tehnologija nakon lansiranja Appleovog Vision Pro. Ove platforme otvaraju nove mogućnosti proizvođačima originalne opreme (OEM) da iskoriste rastuću potražnju za AR/VR uređajima.

1 38

Snapdragon XR Gen 2 je posebno uzbudljiv čip u ovoj najavi. On će podržavati MR i VR uređaje s impresivnih 2,5 puta boljom grafičkom izvedbom u usporedbi s prethodnim modelom.

Jony Ive donosi “iPhone umjetne inteligencije”

Također će imati 8 puta bolju izvedbu u umjetnoj inteligenciji (AI), što otvara vrata za napredne AI aplikacije u AR i VR okruženjima. Osim toga, podržat će do 10 kamera i senzora, omogućujući bogatije i preciznije praćenje okoline.

2 37

Značajna nadogradnja uključuje i 2 puta veće zaslone s razlučivošću 3K te najnoviji Spectra Image Signal Processor (ISP). Ove poboljšane značajke pridonose boljem korisničkom iskustvu i otvaraju vrata raznovrsnim inovacijama u AR i VR tehnologiji.

Android 14 – vrijedi li čekanja

S druge strane, Qualcomm je predstavio i Snapdragon AR1 Gen 1 platformu koja je fokusirana na lagane pametne naočale s mogućnostima miješane stvarnosti.

3 32

Ova platforma će omogućiti snimanje i prijenos uživo izravno s naočala, pružajući korisnicima još veću fleksibilnost i interakciju s okolinom. Također će pružiti mogućnost vizualnih pretraga i prijevoda u stvarnom vremenu, dodatno obogaćujući AR iskustvo.

Samsung Galaxy S23 FE dolazi 04.10.2023.

Važno je napomenuti da su obje ove platforme rezultat suradnje Qualcomm-a s Metom, te se očekuje da će debitirati s Meta uređajima već ove godine.

Qualcomm Snapdragon

Primjerice, Meta Quest 3 će pokretati Snapdragon XR2 Gen 2 platformu, dok će pametne naočale Ray-Ban Meta koristiti Snapdragon AR1 platformu. Ovo partnerstvo otvara vrata za inovacije koje će transformirati način na koji koristimo AR i VR tehnologiju.

Google nas služi već 25 godina – 5 inovacija na koje smo zaboravili

Osim Meta uređaja, ostali proizvođači originalne opreme također će imati priliku iskoristiti ove napredne čipove i razviti vlastite uređaje, počevši od 2024. godine.

NASLOVNA 2

Očekuje se da će ovo doprinijeti širokoj dostupnosti inovativnih AR/VR uređaja na tržištu i potaknuti daljnji razvoj ove tehnologije. Sve u svemu, najava Qualcomm-ovih novih AR/VR platformi obećava svijetlu budućnost za miješanu stvarnost i virtualnu stvarnost.

iPhone 15 Pro Max osvojio drugo mjesto na DxOMark testiranju, prvi je Huawei Mate 60 Pro

Iako velika većina nas još uvijek nekako negoduje kada se spomene AR/VR, izgleda kako ćemo se morati što prije priviknuti na dolazak iste. Odnosno ona je već došla pa se potrebno priviknuti na suživot s njom. Jer kao što svakog dana vidimo, AR/VR ulazi na sve veća vrata, htjeli mi to ili ne.

Najčitanije