Banner
tekst1naslovna1

[CES 2023.]: Qualcomm predstavio „Snapdragon Satellite” tehnologiju za Hitnu komunikaciju

Qualcomm je predstavio "tehnologiju hitne komunikacije" pod nazivom "Snapdragon Satellite".

Kada smo pisali kako je Apple unutar iPhone 14 serije pametnih telefona „implementirao” mogućnost satelitske komunikacije, znali smo da neće drugo vremena proteći a da Android ne „predstavio nešto svoje”.

Samsung najavljuje „Galaxy Unpacked” promotivnim posterom

Ipak kako sada stvari stoje nije prvi potez odigrao Android – odnosno je rekavši kako će Android 14 dovesti mogućnost satelitske komunikacije.

tekst1sl1 2

Već je tvrtka Qualcomm „učinila prvi korak” i predstavila na ovogodišnjem CES 2023. sajmu novu tehnologiju satelitske komunikacije. Njezino ime je: „Snapdragon Satellite” i bit će isključivo dostupna za premium (flagship) Android pametne telefone, s početkom implementacije iduće godine.

CES 2023: Verge TS Ultra – električni motocikl koji je došao iz budućnosti

Ovaj sustav podržavat će slanje i primanje SMS poruka kao i komunikaciju ostalih servisa i usluga koji služe za komunikaciju ali isključivo pri „hitnim slučajevima”.

tekst1sl2 3

Upravo onako kako je to naveo Apple pri svojim iPhone 14 pametnim telefonima. Isto tako Qualcomm je naveo kako će mu u ovome „pomoći” Garmin koji će znanje u vezi satelitske komunikacije pružiti i podijeliti s Qualcomm proizvođačem.

CES 2023: Sony i Honda predstavili brend „Afeela” – koncept električnog automobila

Ono što je potrebno naglasiti je kako će „Snapdragon Satellite” krenuti u implementaciju na pametne telefone pri drugoj polovici ove 2023. godine, odnosno bit će podržani modeli pametnih telefona koji su pokretani Snapdragon 8 Gen 2 čipom.

tekst1sl3

Osim implementacije unutar pametnih telefona potencijal Snapdragon Satellite značajke je u tome što se ista može koristiti i pri prijenosnim računalima, tabletima te unutar automobila i IoT gadgetima.

Tko će sve koristiti Snapdragon 8 Gen 2?

Ipak za početak ćemo navedenu uslugu vidjeti isključivo unutar pametnih telefona a kako vrijeme bude odmicalo, sigurni smo se kako će se ista širiti i na ostale segmente gadgeta i hardvera koje koristimo pri svakodnevnoj primjeni.

tekst2naslovna 7

Osim „početnih” informacija za sada Qualcomm nije ništa dodatno želio reći u vezi ove „Snapdragon Satellite” tehnologije. Sigurni smo kako ćemo u narednom vremenu saznati dodatne informacije i detalje a mišljenja smo kako će se i proizvođači pametnih telefona uključiti u ovu priču.

Huawei Mate 50 Pro recenzija

Jer koliko god nam današnja tehnologija svakodnevni život učinila jednostavnijim, mišljenja smo kako je satelitska komunikacija u hitnim slučajevima izuzetno bitan čimbenik pri korištenju pametnih telefona u 21. stoljeću.

tekst1naslovna1

Za razliku od Apple proizvođača, način satelitske (hitne) komunikacije koju dovodi Qualcomm bit će u svojim početcima odmah dostupna na globalnoj razini, dok je Apple to za sada isključivo učinio dostupnim na Američkom tržištu.

Samsung One UI 5.1 bit će predstavljen sa Galaxy S23 modelima

Bit će zanimljivo za vidjeti kako će dalje ići implementacije ove tehnologije unutar pametnih telefona a samim time i korištenje u stvarnim uvjetima. Kada budu dostupne dodatne informacije uvezi Snapdragon Satellite tehnologije, svakako ćemo sve novine podijeliti na našim stranicama.

Najčitanije