Banner
tekst1naslovna 10

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 – novi detalji u javnosti

Snapdragon 8 Gen 2 donosi drugačiji raspored jezgri no što je to slučaj kod aktualne generacije (Snapdragon 8 Gen 1, Snapdragon 8+ Gen 1) čipova.

Vratimo se malo u lipanj kada smo pisali o prvim značajkama nadolazećeg Snapdragon 8 Gen 2 (3nm) čipa. Radi se o nasljedniku Snapdragon 8+ Gen 1 čipa, koji će donijeti značajno drugačiji raspored jezgri nego što je to slučaj kod Snapdragon 8+ Gen 1 čipa.

Intel Unison povezuje Windows 11 računala i Android / iOS

I tada smo pisali kako će Qualcomm unutar Snapdragon 8 Gen 2 čipa na drugačiji način „postaviti” jezgre nego li je to slučaj s još uvijek aktualnim čipom.

552917 abstract curvilinear design illustrations red snapdragon swirls vectors

Odnosno promijenit će u potpunosti dotadašnje poimanje čipa i same „unutarnje snage” istog. Tada se govorilo a čini se kako to i dalje vrijedi da će Snapdragon 8 Gen 2 dolaziti s osmo-jezgrenim procesorom (1xCortex-X3, 2xCortex-A720, 2xCortex-A710, 3xCortex-A510).

Samsung Galaxy S23 modeli možda dolaze krajem godine

Ipak moramo reći kako su se te glasine u posljednje vrijeme malo izmijenile (ali samo malo) te se sada navodi umjesto CortexA720 da će biti prisutan CortexA715.

Snapdragon 845

Pitanje radnog takta isto tako je malo drugačije u odnosu na Snapdragon 8+ Gen 1. Tako će „najjača” jezgra Cortex-X3 rada pri taktu od 3,2GHz, dok će Cortex-A510 ići do radnog takta od 2GHz.

Snapdragon 4 Gen 1 i Snapdragon 6 Gen 1 – sve „moćniji” srednji i niži rang

Cortex-A715 i Cortex-A710 radit će pri taktu od 2,8GHz. Grafička strana priče bit će pokrivena Adreno 740 grafičkim procesorom. Koji će prvenstveno služiti za sve zahtjevne grafičke radnje odnosno one koji imaju elemente igranja i obavljanja zahtjevnih grafičkih zadataka i radnji.

tekst1naslovna 10

O samom Adreno 740 grafičkom procesoru za sada i nema baš previše informacija. Glasine govore i sve se više dotiču navoda kako tvrtka ima u pripremi i „ultra” izvedenicu Snapdragon 8 Gen 2 čipa čije bi jezgre trebale ili do vrtoglavih taktova od 3,4-3,5GHz (ovdje se u prvom redu misli na glavnu jezgru).

Samsung izdaje Android 13 – 17.10.2022 i prikazuje koncept novog sustava kamera

Nije sigurno hoće li i dalje riječ biti o Cortex-X2 jezgri ili će njezino mjesto zamijeniti neka druga. Što se tiče samog predstavljanja Snapdragon 8 Gen 2 čipa, Qualcomm je tu još dosta tajanstven.

tekst3naslovna 3

Ali je poznato kako će tvrtka na Havajima 15.-17.11.2022. održati „Qualcomm Summit” te se upravo ondje očekuje kako će biti predstavljen Snapdragon 8 Gen 2.

Netflix gubi povjerenje kod Amerikanaca – podatci su kritični

Naravno sve ćemo to svakako popratiti na našim stranicama kao i sve do sada što se doticalo Qualcomm-a i Snapdragon proizvoda. Ovo bi se čak mogla podudarati s onim glasinama kako Samsung želi prvi na tržište izbaciti pametne telefone sa Snapdragon 8 Gen 2 čipom.

5 2

Naravno bila bi riječ o Samsung Galaxy S23 seriji o kojoj smo na našim stranicama i više puta pisali. Naravno i dalje ćemo pratiti razvoj situacije vezane uz Snapdragon 8 Gen 2 i o svemu vas na vrijeme obavijestiti.

Najčitanije