Banner
tekst1naslovna 5

Qualcomm je predstavio Snapdragon 8+ Gen 1 chipset – 30% efektivniji i 10% brži

Qualcomm je jučer predstavio nasljednika Snapdragon 8 Gen 1 chipseta. Riječ je o Snapdragon 8+ Gen 1 modelu koji je 30% učinkovitiji kao i 10% brži u odnosu na prethodnika. Pod palicom TSMC proizvodnje Snapdragon 8+ Gen 1 donosi mnoštvo noviteta od kojih će flagship modeli telefona svakako profitirati u budućnosti koja je ispred nas. Prve Snapdragon 8+ Gen 1 modele možemo očekivati u kolovozu, rujnu a zainteresiranost za ovaj chipset svakako je velika.

Kako smo i nagađali Qualcomm je jučer predstavio novu generaciju svojeg flagship chipseta, nasljednika Snapdragon 8 Gen 1 modela. Iako smo mislili kako će ime nasljednika biti Snapdragon 8 Gen 1+ čini se kako smo bili u krivu.

6

Tvrtka Qualcomm je odlučila nadjenuti ime Snapdragon 8+ Gen 1 a kada bi ukratko morali reći što on donosi bolje i novije nad svojih prethodnikom onda bi rekli da se radi o 30% efektivnijem načinu rada i 10% bržim karakteristika (načinu u radu – brzini).

Osnove Snapdragon 8+ Gen 1

Qualcomm se osvrnuo na to zašto je odlučio predstaviti nasljednika kada Snapdragon 8 Gen 1 nikada nije bio spor i loš chipset, već je isti imao velikih problema s pregrijavanjem kao i s potrošnjom energije, brzim trošenjem autonomije (postotka) baterije pametnog telefona.

3 2

Tvornička oznaka Snapdragon 8+ Gen 1 chipseta glasi SM8475 a kao što smo rekli isti donosi 10% veće performanse procesora kao i 30% poboljšane energetske učinkovitosti procesora.

Samsung Galaxy Z Flip 4 procurio na Benchmarku

Snapdragon 8+ Gen 1 može se pohvaliti novom Cortex-X2 jezgrom koja je u stanju doseći takta rada od 3,2GHz.

Dimensity 8100 pobjeđuje Snapdragon 8 Gen 1 – ovo nije očekivano?

Za usporedbu kažimo kako je Snapdragon 8 Gen 1 u stanju doseći maksimalni radni takt od 3,0GHz.

5 2

Kao što se može vidjeti iz primjera ovdje i nije toliko riječ o surovoj snazi već slobodno možemo reći o „poliranju” nekih nedostatak i „dječjih bolesti” od kojih je Snapdragon 8 Gen 1 bolovao.

*Za prikaz “moći” Snapdragon 8+ Gen 1 chipseta, Asus je napravio ROG pametni telefon – isti nije u prodaji i služi samo kao testni primjerak*

2 2

Ostali procesorski klasteri donose: Prime-jezgru na taktu 3,2GHz (kao što smo i rekli), Gold-jezgra na 2,75GHz, Silver-jezgra na 2,0GHz. Ovo je više u odnosu na to što Snapdragon 8 Gen 1 posjeduje (3,0GHz, 2,5GHz i 1,8GHz).

Snapdragon 8 Gen 1+ odgođen je za drugu polovicu 2022

Kada bi se dotaknuli same energetske učinkovitosti (autonomije) koju koristi pripadajući procesor (CPU) kažimo kako je ona poboljšana za ukupno 15%. Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 i dalje je proizveden na 4nm iako je sad riječ o TSMC proizvođaču a ne više o Samsungu, pod čijom je palicom proizveden Snapdragon 8 Gen 1.

7 2

Po pitanju značajki (performansi) koju Snapdragon 8+ Gen 1 podržava tu u prvom redu govorimo o podrški 16GB radne memorije (3200MHz). Nadalje potrebno je reći kako Snapdragon 8+ Gen 1 podržava UFS 3.1 memoriju kao i značajke zaslona.

*Rezultati Benchmark testiranja u uspiredbi sa Samsung Galaxy S22 Ultra (Snapdragon 8 Gen 1) modelom*

1

One se pak prostiru od QHD+ rezolucije do 144Hz ili 4K rezolucije na 60Hz. Snapdragon 8+ Gen 1 podržava HDR10+ kvalitetu prikaza.

Snapdragon 8+ Gen 1 donosi odlično povezivanje

Pitanje koje Snapdragon 8+ Gen 1 donosi po pitanju povezivanje ponajprije se može zahvaliti X65 modemu. Isti donosi podršku propusnosti brzina do 10Gbps.

POCO F4 GT predstavljen zagrebačkoj publici

FastConnect 6900 radi na Wi-Fi 6/6E do 3,6GHz. Pitanje Bluetooth povezivanja donosi na Bluetooth 5.3 koje Snapdragon 8+ Gen 1 podržava a tu su naravno i Bluetooth LE Audio podrška kao i aptX Lossless način povezivanja.

Snapdragon 8+ Gen 1 i pitanje kamera podiže na novu razinu

Podrška za kamere koje Qualcomm donosi s dolaskom Snapdragon 8+ Gen 1 zaista rastu na zavidne i nevjerojatne brojke. Riječ je o podrški 18-bita Spectra ISP koji može podnijeti do 200MP senzor kamere kao i 8K video do 30fps-a.

ZTE Nubia Z40 Pro – donosi magnetno punjenje na Android platformu

Ovdje moramo ponoviti kako je Samsung razvio 200MP senzor kamere i vjeruje se da će upravo Samsung i Qualcomm zajedničkim snagama donijeti 200MP senzore kamere na flagship pametne telefone u bliskoj budućnosti.

Također tu je i dalje podrška za 4K snimanje video zapisa ali ovoga puta pri 120fps-a što je svakako vrijedno spomena i divljenja. Tu su naravno i ostali trikovi za obradu slike kao i smanjenje samog šuma.

Što donosi nova Huawei Watch GT serija?

Naravno možemo govoriti i o HDR podrški, podrški za Dolby Vision formate kao i za HLG i HDR10+. Ovo ništa i ne čudi previše jer je i Snapdragon 8 Gen 1 imao odlične preduvjete za obradu fotografije ali je njegov problem bio u pregrijavanju kao i brzom trošenju resursa baterije (autonomije baterije).

Dolazak na tržište i potražnja proizvođača

Dostupnost Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 chipseta može se očekivati u trećem tromjesečju 2022. godine odnosno u srpnju i rujnu. Sam popis proizvođača pametnih telefona koji su i više nego zainteresirani za Snapdragon 8+ Gen 1 i više je nego dugačka.

Izdvojimo samo neke od njih a oni su: Samsung, Asus ROG, Oppo, OnePlus, Lenovo, HONOR, Motrola, Nubia, Xiaomi, ZTE, Vivo, Redmi i tako dalje kažemo popis je zaista dugačak. Ovo je bio naš omanji osvrt a više o svemu moći ćemo reći kada dobijemo prvi Snapdragon 8+ Gen 1 pametni telefon na testiranje.

Najčitanije