Banner
superhik

UPDATE2: Hakom odgovorio na članak o Tele2

Hakom je promptno reagirao, i poslao priopćenje i načinima raskidanja ugovora. Pogađate, nije niti sličan opisanoj praksi u ovom primjeru. Evo detalja...

Hakom je odgovorio na dodatna pitanja oko nepoštene prakse operatera, u ovom slučaju Tele2:

Poštovani gosp. Kovačićek,

učestalim kršenjem smatramo sve uočene nepravilnosti koje se ponavljaju nakon što smo na njih ukazali operatorima. Inspekcija, među ostalim, provodi kontrolu rada i pozivanjem službi za korisnike svih operatora, u svojstvu korisnika. Ukoliko se dogodi da djelatnik službe za korisnike pruži netočnu informaciju HAKOM ovisno o situaciji upozorava operatora i/ili otvara inspekcijski nadzor. Visinu kazne, bez obzira što HAKOM u svom prekršajnom nalogu ili optužnom prijedlogu predloži, svojom presudom određuje Prekršajni sud. Svrhovitost inspekcijskog nadzora se u pravilu ostvaruje uklanjanjem problema koji se sustavno pojavljuju na tržištu te mogu u znatnijoj mjeri narušiti tržišno natjecanje i/ili prava krajnjih korisnika. Kontrolom prodajnih mjesta, službi za korisnike i povjerenstava HAKOM ulaže dodatne napore kako bi djelatnici, a i odgovorne osobe operatora što bolje, transparentnije, podrobnije i točnije informirali krajnjeg korisnika.

HAKOM-u je, kao regulatoru, bitno da se uočene nepravilnosti otklone odmah i da se više ne ponavljaju. Operatori najčešće i postupe sukladno rješenjima inspektora. Napominjemo kako cilj i svrha inspekcije nije naplaćivanje visokih novčanih kazni već postizanje da svi dionici tržišta postupaju sukladno zakonskim propisima, da je tržište regulirano, a krajnji korisnici zadovoljni.

S poštovanjem,

HAKOM

From: sasa kovacicek [mailto:sasakovacicek@hotmail.com]
Sent: Wednesday, October 28, 2020 3:02 PM
To: press@hakom.hr
Subject: Re: HAKOM – odgovor na upit

Pozdrav,

Još samo dva pitanja. Kako definirate učestalo kršenje…?

Drugo, jesu li i koliko takvih kazni do sada platili operateri?

Hvala,

Lp

Sasa


From: press@hakom.hr <press@hakom.hr>
Sent: Tuesday, October 27, 2020 1:48 PM
To: sasa kovacicek <sasakovacicek@hotmail.com>
Subject: RE: HAKOM – odgovor na upit

Poštovani,

Za učestalo kršenje odredbi Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža može se za prekršaj temeljem Zakona o elektroničkim komunikacijama (NN br. 73/0890/11133/1280/1371/1472/17) kazniti pravna osoba u iznosu od 50.000,00 do 500.000,00 kuna.

S poštovanjem,

HAKOM

From: sasa kovacicek [mailto:sasakovacicek@hotmail.com]
Sent: Tuesday, October 27, 2020 12:20 PM
To: press@hakom.hr
Subject: Re: HAKOM – odgovor na upit

Super, hvala vam na odgovoru!

Samo još jedno pitanje: kakve su kazne za operatera, ako se ustvrdi da nije poštovao dolje navedena pravila?

 

“Poštovani gosp. Kovačićek,

u međusobnoj komunikaciji operatora i korisnika uvijek može doći do određenih poteškoća, pa je HAKOM iz tog razloga posebnu pozornost posvetio zaštiti korisnika kod ugovaranja usluge na daljinu. Prema odredbama Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga, kojim se podrobnije uređuje tržište elektroničkih komunikacijskih usluga, korisnik koji pristane na ponudu putem telefona o ugovorenoj usluzi, mora dobiti obavijest o sklopljenom ugovoru na trajnom mediju, sukladno posebnom zakonu kojim je uređena zaštita potrošača.

Nakon što korisnik zaprimi pisanu obavijest o sklapanju ugovora na daljinu, koja mora sadržavati sve najvažnije podatke o ugovoru (predmet ugovora, uvjeti korištenja i cjenik usluga, podatke o terminalnoj opremi, uređaju, trajanje ugovora i sl.), on mora dati operatoru potvrdu svoje suglasnosti da pristaje na takav ugovor, a nakon primitka te potvrde ugovor se smatra sklopljenim.

Operator potvrdu sklapanja takvog ugovora može tražiti pisanim putem, odgovarajućim elektroničkim putem ili plaćanjem prvog računa, a o čemu korisnik mora biti jasno obaviješten. Nakon što korisnik da potvrdu operatoru, korisnik još uvijek može, ne navodeći razloge, raskinuti ugovor u roku od 14 dana od dana kada je dao pisanu potvrdu svoje suglasnosti. Prema tome, ne stoji navod operatora da potvrdom koju dajete na telefon, imate obvezu prihvaćanja takvog ugovora.

S poštovanjem,

HAKOM”

Postavio sam im novi upit, stay tuned…

Slijedi originalni članak:

Kolegica novinarka – detalji poznati redakciji – je nedavno dobila poziv od Tele2 operatera, s naizgled primamljivom ponudom. Iako je pod ugovornom obavezom još nekoliko mjeseci, ponudili su joj smanjenje cijene tarife. Super! Osim što ima caka – produljit će vam ugovor na dvije godine, de facto bez da su vas to pitali i bez da vi znate.

Evo što kaže kolegica.

Ako vas zovu iz Tele2  i pričaju vam o tome kako vam nude smanjenje cijene tarife makar vam ugovorna obveza ističe tek za par mjeseci, dobro pazite što im pričate jer imaju mogućnost vašim usmenim odgovorom produžiti ugovor na dvije godine.

tele2

Konkretno, razgovor je išao:

– Želite li bolju tarifu s više interneta?
– Ne hvala, nije mi potrebno.
– Želite li onda da vam smanjimo cijenu trenutne tarife za 30 kuna?
– Pa neću se žaliti.
– U redu. Ja ću vam onda poslati ugovor na mail, ne trebate ništa odgovarati jer ste sada potvrdili ugovor.
– Molim? Ne nisam. Ne prihvaćam produljenje ugovora…

E sad, koliko vas / nas bi shvatilo da su upravo produljili ugovor? A vaši roditelji? Moji se i ne služe mailovima…

Dodatno, za produljenje ugovora je dovoljno ovako usmeno, ne potvrditi, nego samo otšutjeti / prečuti njihovu izjavu o potvrdi ugovora. Za raskid ugovora? Potrebna vam je dokumentacija…

S obzirom da sam na A1, znam da su i meni pokušali podvaliti slično kukavičje jaje, pa nije Tele2 izuzetak.

Kakva su vaša iskustva s operaterima?

Najčitanije