Banner
tekst1sl1 9

PlayStation 5 dobio podršku za 1440p i kreiranje mapa

Kako vrijeme odmiče PlayStation 5 dobiva sve "zanimljivije" značajke. A također se "u tišini" radi na razvoju PlayStation 5 Pro igraće konzole, kakav će "stroj" to tek biti.

Ponovno ćemo se danas malo dotaknuti aktualne igraće konzole iz okrilja Sony proizvođača. Već i vrapci na grani znaju kako se radi o PlayStation 5 igraćoj konzoli.

Najbolji mobitel 2022., 2. dio

I dok se „dolazak” PlayStation 5 Pro modela „novije, brže, bolje, kvalitetnije” konzole priprema „iza zatvorenih vrata”, Sony je danas pustio u opticaj novi firmware.

tekst1sl2 6

Doduše za sada je riječ o dostupnosti isključivo beta testerima ali nas izuzetno raduje što taj firmware sa sobom donosi. Iako za sada brojčana oznaka nije poznata upravo taj „nadolazeći” firmware donosi podršku za prikaz slike u rezoluciji 1440p.

PlayStation 5 dobio svoj prvi „službeni” SSD

Odnosno svi oni igraći naslovi koji se prikazuju u manjoj rezoluciji od navedene, odnosno prikazuju se u 1080p ili sličnoj, bit će nativno podignute na 1440p. Odnosno iste će se prikazivati u rezoluciji od 2560x1440pix u HD, Full-HD.

PlayStation 5 igre koje donose DualSense značajke

A one igre koje će prikazuju u rezoluciji od 2160p one će biti „smanjenje” na 1440p. Štovatelji i ljubitelji PlayStation igraće konzole ovo su čekali i „molili” se za dolazak 1440p podrške još dok je PlayStation 4 vladao a posebice su se nadali kako će isto ostvariti svojim dolaskom PlayStation 4 Pro.

tekst1sl3 3

Od toga nažalost ništa nije bilo ali je sada dostupnom nadogradnjom to nagoviješteno. Nadamo se kako će ova beta firmware verzija uskoro izaći iz faze „testiranja” i biti dostupna svima globalno.

Sony PlayStation 5 dobiva mnoštvo noviteta

S druge pak strane nadolazeći firmware sa sobom donosi i još jednu (možemo slobodno reći) korisnu značajku. Radi se o mogućnost sortiranja igara koje imate instalirane na svojoj PlayStation 5 igraćoj konzoli.

Posebice ako imate instaliran i još jedan SSD onda vas u potpunosti razumijemo kada ugledate sve one instalirane igre onako „uredno” pobacane.

Sony PlayStation 5 dobiva raznobojne stranice i nove boje kontrolera

I sada će tim pobacanim igraćim naslovima doći kraj. Jer je Sony pustio i još jednu značajku koja bi trebala „dovesti u red” ali u pravom smislu te riječi baš sve te neuredno posložene (instalirane) igre.

Sony rastavio Playstation 5, pogledajte video

Naime dolazi mogućnost kreiranja mapa (njih čak 15). Unutar svake bit će moguće „spremiti” do 100 igraćih naslova. Mape su (kao što možete vidjeti na fotografijama) krajnje jednostavno koncipirane. Odnosno rade na sličnom principu kao što imaju ulogu i mape na vašem pametnom telefonu.

tekst1sl4 2

Bit će vrlo jednostavno za napraviti mapu „omiljene”, „za društvo” itd. Gdje ćete unutar istih stavljati svoje igre koje su vam omiljene, koje rado igrate s prijateljima i time slično.

Xbox kontroler možete personalizirat izravno iz Microsofta

Nije posve jasno zašto je Sony ovoliko dugo čekao da dovede „mape” na PlayStation 5 kada su iste one dostupne na PlayStation 4 i PlayStation 4 Pro igraćim konzolama prošle generacije. Osim ove dvije „zvučne” novine tu su naravno i još neke koje donosimo u cijelosti:

  • Usporedite 3D audio i stereo audio Sada možete slušati i usporediti razliku između 3D i stereo zvuka na istom zaslonu, a zatim odabrati željenu postavku
  • Lakši pristup aktivnostima u tijeku Prilikom nastavka igre, aktivnosti u tijeku često su istaknute na vrhu središta igre kako biste se što lakše i brže vratili tamo gdje ste stali
  • Zahtjev za dijeljenje zaslona, sada možete zatražiti od članova grupe da počnu dijeliti zaslon kako biste gledali njihovu igru. Idite na karticu za glasovni chat, odaberite člana stranke kojem želite poslati zahtjev, a zatim odaberite [Zatraži dijeljenje zaslona]
  • Obavijest o igri za pridruživanje kada se pridružite zabavi i član stranke igra igru ​​kojoj se možete pridružiti, sada ćete primiti obavijest
  • Možete se pridružiti igri izravno iz obavijesti. Pogledajte profile novih prijatelja Kada prihvatite zahtjev za prijateljstvo na popisu [Primljeno], sada možete vidjeti profil svog novog prijatelja u [Prihvaćeni zahtjevi]
  • Šaljite naljepnice i glasovne poruke u Game Base Na kartici Game Base sada možete slati naljepnice i glasovne poruke svojim grupama.

Beta firmware je trenutno dostupna za testiranje u: Velikoj Britaniji, Americi, Kanadi, Japanu, Njemačkoj i Francuskoj. Ali kao što smo bili i rekli nadamo se kako će ista što prije izaći iz „bete” i biti dostupna svima globalno jer je ovo jedna od onih noviteta (nadogradnji) kojoj se svi veselimo i s nestrpljenjem čekamo njezin dolazak na omiljenu PlayStation 5 igraću konzolu.

Najčitanije