Banner
Philips 65OLED984 18

Philips 65OLED984/12 recenzija

Pretjeran po mnogo parametara, Philipsov top model televizora 65OLED984/12 ne donosi gimmicky 8K rezoluciju, nego najfiniju tehnologiju i zvuk na "staru" 4K. I da, ovo je najbolji 4K televizor kojeg možete kupiti, a nema se čega sramiti niti pored 8K flagshipa. Bezobrazno je skup ali i bezobrazno dobar...

Prije 15-ak godina, započeo sam izgradnju stana u potkrovlju. Znate li koji je prva stvar koju sam kupio za stan, nakon odluke da ću tu živjeti? Philips 29PT9000, najbolji CRT televizor, s originalnim stalkom :-). Buduća žena me skoro ubila, ali kad sam vidio Pixel Plus kako radi (Da, Philips je prvi bio s interpolacijskim procesorom) morao sam ga kupiti.

Fast forward, 2020. godina, stigao je praunuk u OLED izdanju, s ponovno vrhunskim procesorom i cijenom koja će mnoge ohladiti.

Ali neka – ovo je pokazna vježba u stilu – ja sam najjači, najljepši i najbolji. E da, imam i najbolji zvuk. Tako je najlakše opisati Philips 65OLED984/12, ultra premium televizor koji jasno pokazuje da se Philips vratio, nakon dosta lutanja zadnje desetljeće. Philips 65OLED984/12 je skup, da, ali imate i 10-ak tisuća kuna jeftinijih Philips OLED televizora iste dijagonale, da ostane sve u kući.

Philips PT9000
Philips PT9000, desno 🙂

Moramo voljeti televizore poput Philipsa 65OLED984/12 jer su rijetkost, ali i mamci za sladokusce. Menadžeri su dopustili inženjerima i dizajnerima da se razmašu, bez obzira na troškove, pa smo dobili vrhunski proizvod po svim parametrima.

Veliki i atraktivan soundbar potpisuje Bowers & Wilkins, što je HiFi kuća koju itekako cijenim (jedan par B&W zvučnika čuči na stolu gdje ovo tipkam), OLED panel je naravno LG-ev (kao i kod svih drugih OLED televizora na svijetu), operativni sustav je Android 9 Pie, elektronika i procesiranje je vrhunsko a tu je i šlag na tortu – Ambilight, u najpotentnijoj četverostranoj verziji.

Philips 65OLED984 6

Philips 65OLED984/12 specifikacija

 • Zaslon: 65″ (165 cm), 4K (3840 x 2160 piksela),
 • Panel: 4K OLED WRGB tehnologija, Superb Motion Drive, 1000 niti, 10 bitni (1.06 milijardi boja), HDR, DCI-P3 spektar boja
 • Procesiranje slike: HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision HDR, interpolacijski procesor, P5 Pro Perfect Picture Engine
 • Zvučnici: 3.0 Bowers & Wilkins, Dolby Atmos, 60 W RMS
 • TV tuneri: DVB-T/T2/T2-HD/C/S/S2
 • Mogućnosti: WiFi 802.11ac, WiFi Direct, Bluetooth, Miracast, USB Media player, HDMI 2.1, ISF day / night  predkalibracija, Ambilight
 • Smart TV: Android 9.0 Pie
 • Gabariti: 1449  x 1057 x 382 mm s postoljem, masa 47.3 kg
 • Potrošnja struje: B klasa, 285 kWh godišnje
 • Ustupio: Philips Hrvatska
 • Cijena: 34999 kn 

Dizajn, mogućnosti

Ovaj televizor gleda s visoka na konkurenciju, ali i sve ostalo – zaista je visok, koristite li njegov stalak. Očito najbolje će raditi na podu, pa uz neki prosječno visok trosjed visina televizora je baš kako treba biti.

Dizajn, materijali i izrada su najbolje što sam do sada vidio na televizoru. Ovdje se pazilo na sve, fino obrađeni aluminij je posvuda, a Philips se hvali i da je čak i mrežica na B&W soundbaru od specijalnog materijala tvrtke Kvadrat, koji nimalo ne smeta prolazu zvuka.

Philips 65OLED984 17

Tu je i zasebni tweeter, kojeg inače nalazimo na premium Hifi zvučnicima, a uz tri promjerom velika zvučnika Philips 65OLED984/12 bi trebao zvučati izvrsno bez obzira što slušate ili gledate.

Ok, onda je tu io neki ludi daljinski upravljač? Ne baš, radi se o klasičnom Philipsu, koji ne prati dojam skupoće i kvalitete ovog televizora. Da, plastičan je, ali ima zgodan trik – qwerty tipkovnicu sa stražnje strane što je Philipsova tradicija već godinama. Ali nije metalan i ne daje onaj premium osječaj u ruci. Eto, da nisu sve hvalospjevi.

Dodatno, ovo nije Bluetooth daljinski, što znači da morate “nišaniti” u TV radi pouzdanog prijema (IC) naredbi. Osim tih zamjerki, s daljinskim je sve u redu; intuitivan je i ima izdvojene tipke za sve bitne stvari Philipsa 65OLED984/12.

S obzirom na masu i gabarite ovog televizora – ima skoro 50 kg! – smještaj je otežan, kad ga postavljate neka vas bude dvoje. Također, smjestite ga po mogućnosti ispred bijelog zida – jer tek tada Ambilight dolazi do punog izražaja.

Philips 65OLED984 16

Ambilight je super – to ponavljam zadnje desetljeće. Isprva neobičan – čak i smeta – ali za otprilike sat ili najkasnije dva postanete ovisnik o toj tehnologiji. Zaista je super, ponovit ću – Philipsovi Ambilight televizori su jedini na svijetu koje možete ugodno gledati u mrklom mraku.

Philips 65OLED984 11

Četverostrani Ambilight ima obilje opcija za fino podešavanje, a može raditi i kao obična lampa – da osvijetli zid iza televizora, bez praćenja sadržaja.

Dobar je i AR filter, efikasno će prigušiti refleksije. Čak i po danu.

Philips 65OLED984 9

Android TV ili volite, ili ne baš. Osobno koristim Android TV godinu dana, nikada ništa ne instaliram, i moram priznati da mi nedostaje webOS i posebice, Magic Motion daljinski upravljač.

Inače, Philips ugrađuje bolji hardver od većine konkurenata, pa je rad sustava brz i odzivan. Možete se čak i poigrati, ali ne najnovije 3D teškaše, naravno…

Ipak, jedan dio mi je privukao pozornost. Philips je dodao vlastite aplikacije, pod “Philips TV kolekcija” tipkom dočekat će vas probrano društvo.

Philips 65OLED984 37

I meni “za odrasle” s, pogađate, 18+ aplikacijama. Navodno se treba registrirati nakon skidanja 18.8 MB velike aplikacije, tako sam čuo, ali eto nisam isprobao 🙂

Philips 65OLED984 42 e1599505712852

Eto, tko kaže da Android TV ne valja?

OK lijepo, vratimo se osnovama: kakva je kvaliteta slike i zvuka?

Kvaliteta slike

Isprva, pomalo hladna – što su postavke koje imaju svoje pobornike. No uz par klikova u raskošnom meniju, Philips 65OLED984/12 postaje ultimativni filmofilski televizor, čak i bez kalibracije. Uostalom, većina korisnika baš i ne voli kalibriranu sliku.

No isto tako, ne voli niti kad su boje off, ili gama krivulja loša pa je slika ili pretamna, ili spaljuje svijetle tonove. Ovdje toga nema: Philips 65OLED984/12 je precizan u prikazu, a posebno dobro izgleda naš TV program, kao i Netflix u Dolby Vision HDR-u.

Philips 65OLED984 29

Netflix u 4K HDR je poslastica za oči, ali zahvaljujući izvrsnom P5 Pro procesoru treće generacije jako dobro izgleda i HD / FullHD sadržaj. A što je sa SD? Ništa, mutne slike smo se napokon riješili i to je super.

Interpolacija pokreta je jako dobro napravljena, kako i priliči Philipsu, izumitelju Pixel Plusa. Artefakata ima malo ili nimalo – ovisno o vrsti filma i brzini kadrova – a zaglađivanje je vrlo dobro, uz tek pokoji trzaj ako je scena prezahtjevna.

Govorim o par preskočenih frameova tijekom cijelog filma, to je zanemarivo…

Philips 65OLED984 22 1

Philips 65OLED984/12 je dovoljno svijetao i za gledanje po danu, no naravno OLED televizori blistaju po noći, gdje i dalje nemaju konkurenciju. Besprijekorna crna, izvrsna brzina odziva, perfektan vidljivi kut i uvjerljiv prikaz boja – da, to vrijedi za sve OLED telvizore.

A kakav je zvuk?

Izvrstan. Glasan i jasan, iako bih rado čuo više basa. Ovakav TV zaslužuje suživot sa finim HiFi sustavom, no poanta jest – ako ne želite dodatni soundbar ili neki drugi eksterni izvor zvuka da vam nagrđuje dnevnu sobu, Philips 65OLED984/12 će vrlo kompetentno i autorativno odraditi i zvučni dio slike.

Philips 65OLED984 14

Posebno su dobri vokali i čisti visoki tonovi, tako da će gledanje filmova biti vrlo ugodno. I da, Philips 65OLED984/12 zvuči bolje od većine soundbarova niže i srednje cjenovne klase, koji u pravilu nude mnogo basa. I ništa više, jer su im vokali loši…

Još da se priključi pravi subwoofer na ovaj TV, sreći ne bi bilo kraja.

Da sumiram: Philips 65OLED984/12 je izvrstan TV najviše klase, s vrhunskom slikom, zvukom, Android TV platformom i jedinstvenim Ambilightom. Sve navedeno ne nudi baš nitko. Isplati li se? Ne. Jel bih ga htio imati? O, da…

Najčitanije