Banner

Philips 42PFK6549 recenzija

Prvi Philipsov TV za 2014. koji je stigao na test nudi mnogo opreme, izvrstan Ambilight i pasivni 3D po pošteno odmjerenoj cijeni. Je li to dovoljno da dobije bezrezervnu preporuku pročitajte i pogledajte u video recenziji…

Philips oduvijek cijenimo. Kako i ne bi smo: to je tvrtka koja je praktično izumila interpolacijski procesor (zaglađivanje pokreta) još u doba CRT televizora (PixelPlus na 29″/32″ CRT 9009 modelu), te Ambilight.

Interpolacijski procesor je najbolji izum nakon televizora u boji, a niti Ambilight ne zaostaje mnogo – bez prvoga danas je nezamisliv moderan TV veće dijagonale, dok je Ambilight patentima rezerviran samo za Philipsove televizore. Šteta, jer takvu igru svjetlosti bi smo rado gledali i na drugim brandovima, no to bi oduzelo velik dio Philipsovog čara.

Sama tvrtka je prošla kroz mnoge transformacije. Stariji čitatelji sjećat će se Philipsa kao jednog od najboljih proizvođača televizora na svijetu, no od tada je prošlo mnogo vremena – nakon japanske dominacije danas kolo vode korejske tvrtke.  Nizozemci su godinama gubili novce na TV poslovanju, pa su 2011. krenuli u joint venture s kineskim TPV Technology u omjeru 70 : 30 za kineze koji od 2005. pomalo kupuju njihovo poslovanje s monitorima. Nova tvrtka se zove TP Vision, a ove godine je i preostalih 30% završilo u rukama TPV Technologya.

Dakle, Philips je danas u 100% kineskom vlasništvu. No, predrasudama usprkos, baš kao i kod  Lenova i IBM-ovog poslovanja s laptopima, Philips nije postao low end brand. Štoviše, ciljaju visoko – planovi su im istisnuti Samsung s broja jedan po prodaji televizora na europskom tržištu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dosadašnje iskustvo je pokazalo da Philips nudi dobru ponudu u srednjoj i visokoj klasi, dok je u nižem cjenovnom razredu kvalitetom slike ipak zaostajao za najboljima (serije 3000 i 4000).

Kakav je novi Philips 42PFK6549 s FullHD IPS panelom, pasivnim 3D-om, osvježenom Smart TV platformom i Ambilightom?

Opremljenost, izrada, mogućnosti

Pazite što sve danas nudi srednja klasa televizora: pasivni 3D s gaming modom (4 + 2 para 3D naočala), Smart TV platformu, 400 Hz osvježavanje (100 Hz + interpolacijski procesor), Ambilight, WiFi Miracast (bežična kopija slike s mobitela, tableta ili laptopa), WiFi mrežu, DLNA, sve žive tunere (DVB-T/C/S/S2), elegantan dizajn s tankim okvirom, MyRemote aplikaciju za pametne telefone, Cloud TV (ne i kod nas), PVR (snimanje digitalnih programa na USB stick)… Nedostaje samo ptičjeg mlijeka.

Kvaliteta izrade je u načelu dobra, dok je daljinski upravljač prosječan.

Zvučnici pak nisu: po staroj, dobro Philips tradiciji natprosječno su glasni i nude zvuk solidne kvalitete.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sustav menija razočarava – isti je već cca jedno desetljeće, radi sporo i neatraktivan je. S druge strane, Smart Tv platforma je dobila novo, moderno i pregledno sučelje (zašto sve ne izgleda tako?), no niti ono se ne može pohvaliti nekom velikom glatkoćom izvođenja. Napredak je vidljiv, no konkurencija to i dalje radi bolje…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deklariranih 400 Hz PMR znači da će slika u većini slučajeva biti oštra, no ponekad, u tamnijim scenama, pojava duhova i zamućenja će biti vidljiva.

Kvaliteta slike i zvuka

IPS panel, najvjerojatnije LG-ev, donosi dobar vidljivi kut i prikaz boja no i slabiji kontrast, što je posebice vidljivo po noći. Na testnom primjerku je bila problematična i gama krivulja – TV je imao osjetnu tendenciju gutanja detalja u tami, što nismo uspjeli u potpunosti otkloniti. Naravno, usprkos tog “featurea” prikaz crne nije poboljšan.

Kad već gunđamo, treba reći da se TV ne snalazi najbolje s procesiranjem SD signala – slika je često nazubljena na kosim linijama te ponekad i zrnata. Ako je SD signal dobar slika je OK, no ako nije vidljivo zaostaje za najboljima (Samsung, Panasonic, LG).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

HD i FullHD slika je vrlo dobra, ali i tu se osjeti problematična gama krivulja. Ambilight je standardno izvrstan i definitivno, jedan od najjačih aduta za kupnju.

Kvaliteta zvuka je više natprosječno glasna nego dobra, no Philips i dalje (pozitivno) odskače od konkurencije.

 

[stextbox id=”info”]

Isplati li se, dakle, kupiti Philips 42PFK6549, usprkos nekim nedostacima u kvaliteti SD prikaza? Ambilight mu izvrsno pristaje, IPS panel nudi širok vidljivi kut a opremljenost je izvrsna. Uz to i izgleda elegantno, zahvaljujući prvenstveno tankom okviru oko LCD matrice. Istina jest: konkurencija nudi bolje procesiranje slike, no Ambilight je vrlo jak adut na strani Philipsa. Dovoljno jak da mu već godinama opraštamo zastarjeli i spor sustav menija. Pozitivno: Smart TV platforma je nova i znatno upotrebljivija nego ranije.

[/stextbox]
[stextbox id=”warning”]

Specifikacije Philips 42PFK6549

  • Zaslon:  42″ (107 cm), FullHD (1920 x 1080), IPS matrica, pasivni 3D
  • Perfect Motion Rate 400 Hz (100 Hz panel + sknirajuće pozadinsko osvjetljenje)
  • Mogućnosti: Smart TV, PVR, WiFi Miracast,  4 pasivni 3D naočala + 2 naočale za dual gaming

Ustupio: Philips Hrvatska

Cijena: 4.999 kn (Technomarket)

[/stextbox]

Najčitanije