Banner
Galaxy S11 kamera

Opa, Samsung S11+ će imati 9 u 1 Bayer strukturu kamere, evo zašto je to super

Prije nekih godinu dana Sony je predstavio IMX586, veliki 1/2″ senzor s 48 MP i Quad Bayer strukturom, gdje se hardverski četiri piksela spajaju u jedan.

Taj senzor je postigao instant uspjeh, pa su ga ugrađivali nebrojeni mobiteli od srednje do flagship klase, jer nudi zaista dobru kvalitetu fotografija.

To je bilo jasno već pri prvom susretu s Honorom V20, gdje je Sony IMX586 pokazao zube: u low light uvjetima je napravio bolje fotografije od tadašnjeg Samsungovog flagshipa S9+.

U čemu je tajna 4 u 1, a sada i 9 u 1 Bayer filtera? Moramo malo zagnjaviti tehnikalijama. Danas sve kamere – osim P30 Pro i Mate 30 Pro – koriste RGGB filtere boja.

Crvena, dvije zelene i plava. Zašto dvije zelene? Ljudsko oko je najosjetljivije na zelene nijanse boja.

Razlika između Quad Bayer i “normalnog” senzora izgleda ovako:

Sony IMX usporedba Dakle, svaki piksel je podijeljen na četiri  u slučaju Samsunga S11+ na devet – potpiksela, koji nezavisno primaju informacije.

Zašto je to dobro? Po danu, možete jedan potpiksel staviti na dugu, drugi na kraću ekspoziciju i dobit ćete HDR sliku, bez image stackinga, koju normalni senzor ne može napraviti.

Samsung proizvodi Quad Bayer senzor sa 108 MP koji koristi Xiaomi Note 10 (radi 27 MP fotografije po defaultu – 108 / 4), no S11+ će imati bolji, još nepredstavljeni 108 MP? senzor.

senzori veličina e1576496166910

U uvjetima s manje svjetla, kad na normalnom senzoru piksel pogriješi i snimi šum, tu nema pomoći – taj piksel je upropašten.

No ako na istoj površini imate 4 potpiksela (quad bayer) ili čak devet, 3×3 kao na 108 MP senzoru Samsunga Galaxy S11 Plus, onda ako jedan ili par potpiksela “poludi” i kreira šum opet vam ostaje informacija od preostalih potpiksela.

12 MP detalj softverski interpoliran da odgovara 48 MP
12 MP detalj softverski interpoliran da odgovara 48 MP
48 MP detalj
48 MP detalj
48 MP Ultra Clarity detalj
48 MP Ultra Clarity detalj
40 MP P30 Pro
40 MP P30 Pro

Sve što vam tada treba je dobar demoiscing algoritam, da te potpiksele pretvori u piksele i posljedično u fotografiju, koja je bolja u svim uvjetima – naravno, ako je softver i optika ista – od normalnog senzora.

Ok, a što je s fotografiranjem u punoj rezoluciji? Jasno je iz strukture senzora da tih 40 MP, 48 MP ili 108 MP nije niti približno oštro kao što možemo zaključiti iz pukog broja piksela.

Xiaomi Note 10 Pro 9

Dobit ćete oštrije fotografije po danu, ali ne mnogo i ne uvijek, a izgubit ćete HDR i dobiti više šuma, i po danu. Tr

Dakle da, Samsung je napravio sjajan potez sa S11+ (nadam se i sa S11) kad je kreirao 1/1.3″ 108 MP senzor s 9-1 filtrom, koji će proizvoditi jako dobre 12 MP fotografije.

Samsung Galaxy S11 3 1

Koliko dobre? Vjerojatno najbolje na tržištu, iako treba vidjeti što nam Huawei sprema s P40 Pro. U svakom slučaju, Samsung je nakon četiri godine stagnacije foto kvalitete na pravom putu, i donosi zaista vidljiv upgrade kamere na S11 obitelji. Napokon!

Najčitanije