huawei
tekst1naslovna

Nokia i Apple ulaze u suradnju kada je u pitanju razvoj 5G opreme

Apple i Nokia slažu se s novim patentnim paktom o unakrsnom licenciranju koji uključuje 5G inovacije.

Apple i Nokia slažu se s novim patentnim paktom o unakrsnom licenciranju koji uključuje 5G inovacije. Još u svibnju 2017. Nokia i Apple potpisali su sporazum o međusobnom licenciranju patenata prema kojem bi finska tvrtka za umrežavanje osiguravala Appleu “određene proizvode i usluge mrežne infrastrukture”.

WhatsApp pruža mogućnost prijenosa povijest razgovora putem QR koda

Apple je sa svoje strane pristao nastaviti s prodajom Nokia zdravstvenih proizvoda u svojim fizičkim i online trgovinama. I na žalost odvjetnika, parnica između dviju tvrtki smatrala se riješenom.

tekst1sl1 1

Ugovor potpisan još u svibnju 2017. trebao bi istjecati krajem ove godine, a Nokia je danas objavila da je s Appleom sklopila novi dugoročni patentni licencni ugovor koji pokriva Nokijine 5G inovacije i druga tehnološka dostignuća koja je patentirala Nokia.

Elon Musk određuje koliko tweetova korisnici mogu pročitat u jednom danu

Iako uvjeti ugovora nisu objavljeni, Nokia je rekla da će prema novom ugovoru o licenciranju patenata početi primati plaćanja od Applea nekoliko godina počevši od siječnja 2024.

tekst1sl2

Prema uvjetima ugovora koji istječe, Apple je Nokiji izvršio uplatu u gotovini unaprijed (iznos nije otkriven), a primio je i druge uplate od Applea tijekom trajanja ugovora.

Samsung Galaxy Buds 3 dobile FCC certifikat – na tržište zajedno sa Galaxy S23 FE

Jenni Lukander, predsjednica Nokia Technologies, rekla je: “Drago nam je što smo s Appleom sklopili dugoročni ugovor o patentnoj licenci na prijateljskoj osnovi.

Huawei usprkos zabranama unutar EU svoje projekte razvija unutar EU – kako?

Ugovor odražava snagu Nokijinog patentnog portfelja, desetljećima duga ulaganja u istraživanje i razvoj i doprinose mobilnim standardima i drugim tehnologijama.”

Samsung Galaxy Z Fold 5 na benchmark testiranju

Od 2000. godine Nokia je uložila više od 140 milijardi eura (152,9 milijardi dolara) u istraživanje i razvoj i ima 20 000 obitelji patenata (obitelj patenata je broj patenata primljenih u različitim zemljama za zaštitu jednog izuma) uključujući 5 500 obitelji patenata koji se smatraju bitnim za 5G povezivost.

tekst1sl3

Kao ključni patenti, moraju se licencirati pod poštenim, razumnim i nediskriminirajućim (FRAND) uvjetima. Iako je Nokia bila najprodavaniji brand pametnih telefona na globalnoj razini kada je iPhone predstavljen u siječnju 2007., tvrtka je prodala svoj odjel pametnih telefona Microsoftu 2014. u pokušaju da pridobije više pažnje za trećeg konkurenta u industriji koja je išla prema Duopol iOS-Android.

Apple poskupljuje iCloud+ – evo koliko

Ali nedostatak podrške programera značio je da Microsoft nije mogao učiniti ništa bolje od Nokije. Microsoft je 2016. godine prodao prava na marku pametnih telefona Nokia grupi koju predvodi HMD Global. Nokia i Apple se ne natječu jedna protiv druge u industriji pametnih telefona i nisu već neko vrijeme.

Najčitanije