Banner

Nexus odlazi u zaborav. Pozdravite Pixel

Nakon svih glasina, šuškanja i nagađanja vezanih za novi Googleov pametni telefon prevrtanim po raznim internetskim portalima, Google je jučer (4.10. 2016.) u predvečernjim satima na press konferenciji održanoj u San Franciscu i službeno predstavio svoj novi uradak, te objelodanio određene mogućnosti i detalje vezane za njegov rad. Pojedine stvari karakteristične za novi model su kroz određena curenja informacija već ranije bile poznate, međutim službeno predstavljanje je donijelo konkretne podatke, ali i pokoje iznenađenje.

Pixel made by Google

Premda se o tome naširoko špekuliralo, jedna od najvećih novosti koja dolazi s novim modelom vezana je za njegovo ime i brendiranje. Poznati Nexus sufiks kojeg svi dobro znamo ovog puta odlazi u povijest, a također više nećemo vidjeti niti ime partnera proizvođača samog uređaja kao što je do sada bio slučaj (LG Nexus, Huawei Nexus, Motorola Nexus, itd.). Ideja iza Nexus uređaja je oduvijek bila da predstavi Android u svojem najboljem izdanju, bez ikakvih dodataka, uglađivanja sučelja, faceliftinga i sličnih dodataka koje proizvođači na svoje uređaje redovito dodaju.

Novi se Googleov telefon od sada zove Pixel, s velikim G na poleđini uređaja koje simbolizira Google kao proizvođača uređaja, odnosno kako bi se naglasilo da je od sada sve „made by Google“. Sam uređaj će se, pak, i dalje proizvoditi u postrojenjima nekog od partnera. Premda se ranije spominjao HTC kao potencijalni partner, ta informacija nije bila službeno potvrđena. Kako trenutačno stvari stoje, vjerojatno nikad niti neće biti. Google je odlučio uzeti znatno veću ulogu u dizajnu samog hardvera, tako da prethodna partnerstva s proizvođačima sada potpadaju pod ugovor o proizvodnji po zadanom dizajnu i specifikacijama.

 

Google, izvana i iznutra

Dizajniran izvana i iznutra od strane Googlea, u Pixel je uložen ogroman trud kako bi se oslobodilo ultimativno korisničko iskustvo. Odličan dizajn (nekom će se svidjeti, nekom ne), snažna hardverska platforma i najnoviji Android 7 OS dolaze kao standard. Međutim, Google je otišao korak dalje i najavio kako će Pixel imati najbolju kameru na tržištu! Premda će tu titulu trebati potvrditi u praksi, sudeći prema samim tehničkim odlikama Pixel bi mogao odnijeti titulu za najbolju kameru na pametnom telefonu. Naravno, sve dok netko od konkurencije ne ponudi bolju kvalitetu, što se u principu može desiti u kratkom roku. Konkurencija je po tom pitanju poprilično oštra. Također, neke od najzanimljivijih novosti su dakako Google Assistant, Daydream VR, itd. Uz to, novi je Googleov telefon dostupan u dvije varijante, Pixel i Pixel XL.

Što se tiče samog dizajna, oba Pixela karateriziraju istovjetne odlike i kvaliteta izrade. Pixel ima dimenzije od 143,8 x 69,5 mm i masu od 143 grama, dok je Pixel XL nešto veći i teži (154,7 x 75,7 mm, 168 grama). Oba modela imaju istovjetnu debljinu od 8,6 mm. Glavni materijal korišten u izradi je aluminij što implicira na kvalitetu i čvrstoću, s time da je gornja trećina poleđine napravljena od stakla. Svi rubovi i kutovi telefona su zaobljeni uz karakterističan žlijeb na bočnim stranama kako bi se postigao bolji osjećaj u ruci prilikom korištenja. Kamera i bljeskalica su smješteni pri vrhu lijevog dijela stražnje strane i u ravnini su sa samim tijelom telefona. Na poleđini se nalazi i čitač otiska prsta (Google ga zove Pixel Imprint), koji pored osnovne ima i neke dodatne funkcije (primjerice, povlačeći prstom prema dolje ćemo spustiti notifikacijski panel). Na desnoj bočnoj strani su tipka za uključivanje i tipke za reguliranje glasnoće. Dedicirane tipke za kameru nema. U donjem rubu su zvučnici između kojih se smjestio USB Type-C utor s podrškom za brzo punjenje. Navodi se kako se za samo 15 minuta punjenja može osigurati 7 sati rada.

Respektabilne hardverske mogućnosti

Oba modela dolaze u tri varijante boje zanimljivih naziva: Qute Black, Very Silver i Really Blue, s time da će potonja biti dostupna samo na prostoru SAD-a.
Oba uređaja koriste AMOLED ekrane s Gorilla Glass 4 zaštitom: Pixel ima 5-inčni ekran rezolucije 1920 x 1080 piksela, dok Pixel XL ima 5,5-ični ekran rezolucije 2560 x 1440 piksela.
Oba telefona imaju podjednaku hardversku platformu i mogućnosti. Pixeli se temelje na jednom od najsnažnijih Qualcomovih SoC-ova, Snapdragonu 821 koji ima dvije snažnije jezgre radnog takta od 2,15 GHz, te dvije štedljivije jezgre koje rade na 1,6 GHz. Spomenuti SoC predstavlja prilagođenu verziju Snapdragona 820 s oko 10% boljim performansama. No najveća novost kod 821-jedinice je podrška za virtualnu stvarnost (virtual reality) što je za Google bilo itekako bitno (Pixel podržava Daydream VR). Radne memorije imaju po 4 GB što će biti dostatno za sve buduće operacije i kroz duži period. Standardna količina prostora za pohranu iznosi 32 GB, a ako želite više dostupna je verzija sa 128 GB koja je osjetno skuplja (100 dolara više). Proširivanje kapaciteta putem microSD kartice nije omogućeno. Međutim, Google se hvali kako korisnici dobivaju neograničenu količinu prostora za pohranu slika i videa. Naravno, na cloudu. Pixel dolazi s baterijom od 2770 mAh, dok Pixel XL ima bateriju od 3450 mAh s kojom bi trebali zadovoljiti cjelodnevnu autonomiju. U slučaju da ne uspije izdržati do kraja dana, qucik chare podrška s odgovarajućim punjačom će u 15 minuta omogućiti 7 sati rada. U pakiranju se dobije i Type-C na Type-A adapter pomoću kojeg se mogu priključivati razni uređaji (disk i slično). Međutim, njegova primarna funkcija je da se što jednostavnije prebacite sa starog telefona na novi.

 

Ultimativna kamera

Kada su kamere u pitanju, Google je obećao puno. Navedeno je da Pixel ima najbolju kameru na tržištu s osvojenih 89 DxOMark bodova, što i je najbolji rezultat na nekom telefonu ikad. Korišten je Sonyjev IMX378 senzor od 12,3 megapiksela s velikim pikselima od 1,55 µm (isti senzor je i u Nexusu 6P i HTC-u  10) s f/2.0 otvorom blende. Optičku stabilizacije slike nema, nego koristi softversku stabilizaciju koja radi u suradnji s žiroskopom telefona kako bi se eliminirale trešnje ruku. Sve to kontrolira odličan upravljački softver, što bi u konačnici trebalo omogućiti snimanje vrhunskih fotografija i videa u uvjetima sa slabim osvjetljenjem.

Novost kod kamere je feature nazvan Smartburst koji automatski odabire najčistiju i najoštriju sliku iz kontinuiranog okidanja, što je odlično kod snimanja brzih akcijskih fotografija. Također, podržan je i HDR+ koji radi s još širim svjetlosnim uvjetima. HDR+ bi trebao omogućiti još bolju kvalitetu snimaka s proširenim dinamičkim rasponom, s još više čistoće i živosti, te manje šuma. Obzirom da HDR+ ne utječe na brzinu okidanja, ova funkcionalnost je uključena po defaultu.

Prednja kamera ima senzor od 8 megapiksela i trebala bi biti ista kao i na Nexusu 6P. Odlično za kvalitetne selfije i videopozive. Video se snima u rezoluciji do 4K, a spomenuta softverska stabilizacija bi trebala dati jako dobar rezultat, gladak i miran video snimak.

Android Nougat, Google Assistant, Daydream VR

Što se same softverske platforme tiče, Pixeli dolaze s Androidom 7.1 Nougat i Googleovim vlastitim laucherom. Također, Pixeli su prvi telefoni uz koje dolazi Google Assistant za napredno glasovno upravljanje i komunikaciju, slično kao što to rade Siri i Cortana. Što ga više koristite, Google Assistant s vremenom postaje sve bolji.

Kao što smo dijelom spomenuli, oba Pixela dolaze s podrškom za Daydream VR što ih ujedno čini prvim telefonima na tržištu s ovom funkcijom.

Kada je u pitanju izgled sučelja, ikonice su sada okrugle, dok je Google bar s glavnog ekrana uklonjen, a Google Duo dolazi već predinstaliran. Ima tu i drugih sitnica koje će nam biti više poznate kada nam Pixel dođe u ruke.

Pixel i Pixel XL se već mogu kupiti u pretprodaji na Play storeu, a na tržištu će se pojaviti 20. rujna. Cijena im se kreće od 650 dolara za Pixel i 770 dolara za Pixel XL. Modeli s 128 GB prostora za pohranu su točno 100 dolara skuplji. Primjećujemo kako je cijena u odnosu na ranije Nexus modele osjetno porasla što nam se na prvu ruku niti  malo ne sviđa. Dosadašnja praksa je bila da se za razuman iznos dobije telefon dobrih hardverskih mogućnosti s najnovijom verzijom Androida, onako kako ga Google vidi iz svoje perspektive. No očito da je Google odlučio promijeniti dosadašnju politiku, možda zato što smatra da je Pixel prvi pravi Google smartfon.

 

Najčitanije