Banner
mobilni čipset

Najbrži mobilni čipseti za 2016.

Znate li što će pogoniti LG G5, Samsung S7, Sony Xperiu Z6 i druge flagship mobitele u 2016.? Prvi benchmark rezultati budućih mobilnih čipseta su procurili a znamo i većinu specifikacija Apple A9, Qualcomm Snapdragon 820, Samsung Exynos M1, LG Nuclun 2 i Kirin 950 čipseta…

Hoće li biti brži Apple A9, Qualcomm Snapdragon 820, Samsung Exynos M1, LG Nuclun 2 ili možda Kirin 950? Ili pak Nvidia Denver 2? Izazivača na prijestolje je mnogo, svaki čipset ima svoje adute. Preliminarni rezultati Geekbencha su se pojavili na kineskoj mreži Weibo. Ako nisu lažni – a prema rezultatima vjerojatno nisu – leakan screenshot donosi zanimljiva saznanja….

2016 mobilni chipseti

Znate li koji je najbrži mobilni čipset današnjice? Nije Snapdragon 810, ali nije niti Samsung Exynos 7420. Titulu šampiona uvjerljivo drži Nvidia Tegra X1, čudovište koje sa 256 jezgrenom grafikom te osmerojezgrenim procesorom odvrti preko 75.000 Antutu bodova. Nije velika razlika u odnosu na Samsung Exynos 7420 (70.000 bodova) jer za 2D izračune Tegra X1 koristi istu konfiguraciju (4x A53 + 4x A57 jezgre) no GPU joj je višestruko jači od Mali T760 čipa u Samsungu.

najbrži čipset nvidia 1

Zašto niti jedan telefon ne koristi Tegru X1? Jer troši previše struje i jako se grije, X1 je deklariran na 5W TDP. To je isto kao i primjerice Intel Core M procesor. Stoga je ovogodišnji šampion za mobitele definitivno Samsung Exynos 7420, prvenstveno iz razloga jer je Samsung jedini ovladao 14 nm proizvodnim procesom (SD810 je izrađen u 20 nm).

Da pojednostavimo, više nanometara = sporiji rad i veće zagrijavanje.

Što zapravo znači SoC, ili čipset?

Čipset, ili SoC (System on Chip) je naziv za integrirani sklop koji se sastoji od grafičkih jezgri, procesorskih jedinica, memorijskog kontrolera, WiFi, LTE, GPS čipa… Što više toga pojedini proizvođač ugura pod isti poklopac, to bolje. Integracija u jednom čipu donosi znatne prednosti u brzini rada i potrošnji struje, koje se dodatno ističu kad proizvedete čipset u finijem proizvodnom procesu.

To je razlog zašto Exynos 7420 (s6, Note 5) suvereno vlada benchmark rezultatima, iako ima identičnu arhitekturu kao i Snapdragon 810 (4x A53 + 4x A57 jezgre). Dakle, četiri štedljive jezgre rade pod manjim opterećenjem a kad je potrebno više procesorske snage one se gase i prepuštaju posao brzim A57 jezgrama (koje pak troše više struje).

Znate li zašto danas imamo dvojezgrene, četverojezgrene i osmerojezgrene procesore? Što mislite, je li bolje imati osam CPU jezgri koje rade na 1 GHz, ili jednu koja radi na 8 GHz?

Daleko je bolje imati jednu superbrzu jezgru, programi bi radili daleko brže. Naime, ponekad nije moguće upogoniti sve jezgre – izuzetak je multimedijska obrada videa, primjerice – pa programeri moraju smišljati “majmunarije”. I danas je većina softvera optimizirana za dvije jezgre, i u PC svijetu i kod Android računala.

s6 edge

Zašto onda nemamo superbrze procesore na mnogo MHz? Zbog fizičkih barijera. Smanjivanje i ubrzavanje tranzistora nije moguće raditi beskonačno, bez većih tehnoloških skokova u proizvodnji.

Ako ste proizvođač procesora, i ne možete napraviti CPU da radi na više MHz od prošlog, smanjit ćete proizvodni proces i ugurati dva procesora pod istu kapu. Voila, dobili ste na papiru dvostruko bržu CPU. A i multimediji pogoduju višejezgreni procesori…

O čemu ovisi brzina rada nekog procesora? O arhitekturi i radnom taktu. U pravilu, ako je jednostavnija arhitektura (manje tranzistora) jednostavnije je i podignuti radni takt, ali takav procesor u jednom taktu odradi manje stvari nego neki napredniji. Stoga imamo slučaj da je neki CPU koji radi na 3 GHz sporiji od drugog koji ne prelazi 2 GHz. Slično kao i kod fotoaparata, broj piksela (ili GHz) nije mjerilo kvalitete (brzine). Primjer: prošlogodišnji Snapdragon 805 radi na 2.5 GHz, no sporiji je od SD810 koji radi na 2 GHz.

snapdragon 810

Još je jedna bitna karika u mjerljivoj brzini rada procesora – operativni sustav. Apple iOS bolje iskorištava dostupne resurse od Androida. Također, custom made Ax Apple procesori imaju malo jezgri (aktualni A8 samo dvije), no svaka od njih je vrlo sposobna, a i njihov GPU je među najbržima.

Rezultat – u praksi, iPhone radi jednako dobro ili čak brže od najboljih Android mobitela, iako površni pogled na specifikacije čini iPhone 6 beznadno zastarjelim (dvojezgreni CPU, mršavih 1 GB RAM-a nasuprot osmerojegrenim procesorima i 3-4 GB RAM-a na Andorid flagshipovima)

iphone 6 2

Što nam donosi sljedeća godina, i za neke modele – kraj 2015.?

Qualcomm Snapdragon 820

2016 mobilni chipseti SD820 2

 • Proizvodni proces: Samsung FinFET 14 nm
 • CPU: 4x 64 bitne Kyro jezgre, 35% brže od A57 jezgri.
 • GPU: Adreno 530 (40% brži i 30% štedljiviji od ADreno 430)
 • RAM: dvokanalni LPDDR4, do 2.1 GHz
 • LTE: kategorija 10 (do 450 Mbps)
 • Geekbench single / multicore: 1732 / 4970

I dalje najveći proizvođač mobilnih čipseta nakon vrelog Snapdragona 810 – koji je kasnije popeglan, no šteta je učinjena – okrenuo se Samsungu i kod njih će proizvoditi novi Snapdragon 820. Znatno bolje performanse, manje zagrijavanje, poboljšani radio čipovi i senzori, dekodiranje HEVC i VP9 codeca, podrška za 4k video do 120 FPS-a (!), znatno bolji DSP za fotografije…

Snapdragon 820 će biti prava zvijer. Velika stvar je i Cognitive computing (eh, kako to prevesti…?) Zeroth platforme koja će biti stalno upaljena. Vaš mobitel će postati inteligentan, koristit će senzore na nov način da vam poboljša iskustvo korištenja.

Primjerice, ako snimate fotoaparatom u zatvorenom prostoru SD820 će to prepoznati i podesiti parametre da fotografija bude najkvalitetnija moguća. Prepoznat će i što snimate, osobu – lice, mrtvi kadar ili tekst.

Samsung Exynos M1

samsung_exynos_m1

 • Proizvodni proces: Samsung FinFET 14 nm
 • CPU: 4x Samsung M1 2.4 GHz (45% brži od Exynos 7420
 • GPU Mali T880MP6
 • RAM: dvokanalni LPDDR4, do 2.1 GHz
 • LTE: kategorija 10 (do 450 Mbps)
 • Geekbench single / multicore: 2136 / 7497

Samsung je pobrao vrhnje ove godine sa Exynosom 7420, najboljim čipsetom današnjice. Ne samo da je najbrži 8pogledajte usporedni test najboljih mobitela današnjice) nego je i najštedljiviji. To je rezultat 14 nm proizvodnog procesa.

Za sljedeću godinu Samsung priprema vlastite ARM kompatibilne CPU jezgre, koje će se vjerojatno zvati Exynos M1. Rezultati na Geekbenchu su sjajni, ako se ostvare Samsung će ponovno imati najbrži čipset na tržištu (ne računajući Nvidia Denver 2, koja se ponovno vjerojatno neće naći u mobitelima).

LG Nuclun 2

lg nuclun 2

 • Proizvodni proces: 16 nm
 • CPU: 4x A53 + 4x A72 na 2.1 GHz
 • GPU: nije objavljeno
 • RAM: dvokanalni LPDDR4
 • LTE: kategorija 10 (do 450 Mbps)
 • Geekbench single / multicore: 1796 / 5392

Prvi LG-ev Nuclun nije postao popularan, no vojka bi to mogla izmjeniti. Prema objavljenim rezultatima, LG Nuclun 2 je brži od današnjeg šampiona, Samsung Exynosa 7420. No, druge godine će konkurencija biti snažnija – ovaj čipset će biti viša srednja klasa.

Huawei Kirin 950

Huawei Kirin 950

 • Proizvodni proces: 16 nm FinFET
 • CPU: 4x A57 + 4x A72 na 2.4 GHz
 • GPU: Mali T880
 • RAM: dvokanalni LPDDR4
 • LTE: kategorija 10 (do 450 Mbps)
 • Geekbench single / multicore: 1909 / 6096

Huawei Kirin 950 je značajno brži od Samsung Exynos 720 čipseta a vjerojatno će se pojaviti već u devetom mjesecu. Huawei će prvi izbaciti čipset s hardverom nove generacije. Tko bi to rekao… Ako ne bude previše vrel, ovo će biti novi šampion performansi 2015. godine.

Apple A9 i A9x

apple a9

 • Proizvodni proces: 14 nm FinFET
 • CPU: 3x A9(x)
 • GPU: PowerVR Series 7
 • RAM: dvokanalni LPDDR4
 • LTE: kategorija 10 (do 450 Mbps)
 • Geekbench single / multicore: 2090  / 3569, 2109 / 5101 (A9x)

Apple ponovo ima aduta u rukavu. Jako dobri single core rezultati, te vjerojatno trojezgreni čipset jamče da će iPhione 6s biti jako brz. Ne zaboravimo, uz Kirina 950 samo će Apple predstaviti novi čipset ove godine…

 1. Prije svega moguću brzinu procesora određuje dužina pipe line-a pa onda druga fizička ograničenja (proizvodni proces, ciljani DTP).
  Sve ovo što imamo je silovanje silikona jer je isti ograničen na 1~1.1GHz po pitanju optimalne potrošnje nakon toga potrošnja raste maltene aritmetrički progresivno a s njom i toplotna distorzija te curenje. FinFET litografija na 14-16nm kao i buduće na 10-7nm neće ništa rješiti naprotiv stvari će postajati gore: raste cjena po tranzistoru (gejtu), gustina tranzistora je značajno veća praćena uštedom energije ali pošto svi štede silikon a guraju KHz (s mogućnom iznimkom Apple-a i Intela) a disporzivni prostor se značajno smanjuje stvari će u stvari biti gore. FD-SOI bi mogao biti privremeno rješenje ali vidjećemo.

  Što se Samsunga tiče zvuči lucidno da se sa T760 MP8 vraćaju na T880 MP6 koji će ipak biti sporiji ali sve je moguće.

  Ne znam dali će biti najbrži, vjerovatno neće ali sam siguran da će biti naj kompletniji dizajn sa samim tim najboljim mogućnostima za korisnike novi S820. Znajući kako Qualcomms obično radi nove CPU kore će biti križanci između A53 i A57 (možda paralelni SMP kao objašnjenje performansi) pa će i performanse biti negdje između ali i potrošnja (potrošnja će više naginjati ka A53 a performanse ka A57) sa druge strane novi DSP (bar 20% brži od onoga u S810) te dodatni DSP blokovi (za modem, senzore i td) zajedno sa Spektrom (koja je za mene malo razočarenje jer je u pitanju SIMD u 2 bloka po 1024 bita) te novi GPU i modem će činiti razliku. Sam SoC ne djeluju pretjerano rastrošno. Antutu (ako je to ikome bitno) ide oko 83~85 hiljada s tim što 3D test mrzi Adreno arhitekturu i pokazuje sve njene nedostatke (Anarchy engine i voda). Zeroth ili ti neutralne mreže (pošto si pitao kako prevesti) je samo marketing nivo do kojega su došli je malo pametniji prekidač (IBM je primjera radi sa paralelnim large scale blade serverima digurao do nivoa pčele) i to predhodno isprogramiran bez ikakvog pravog učenja i uz nekoliko nivoa adaptacije. Pošto Qualcomm nema pristupa podacima za bilo šta bitno (hvala bogu) neće stići puno dalje od malo boljeg čuvara baterije (i toliko zahvaljujući svojoj apk te prikupljenim padatcima) za razliku od npr. Google-a koji je u tišini sve prebacio a bez zahtjeva za bilo kakvim dodatnim ili specijalnim hardverom (handwriting input method).

  Apple tjera dalje po svom bitna razlika između iOS-a i Androida je u tome što iOS koristi nativno aplikacije (C kompajliran sa clangom prije vremena) dok Android koristi Javu za aplikacije uz ART defaultno od verzije 5.0 (ART je ahead of time kompajler) ipak nativno kompajlirani C je još uvjek 2x brži od ART-a ili najbolje JIT implementacije. Problem ovoga Appleovog pristupa je kada aplikacije trebaju biti kros platformske uz potrebu brzih promjena pa je JIT za Javu prisutan od verzije 8.3. Druga stvar je da nema pozadinskih procesa (aplikacija) osim onih nužnih sistemskih pa zbog toga sve fino radi sa 1GB RAM-a. Više se nego šuška da će novi Air Mackovi dolaziti sa X9 koji će uz veći ciljani DTP te taktove biti značajno brži i bolji od Intelovih M cortexa (povratak koljenima).

  Od LG-ja ne očekujem ništa ko i do sada u najboljem slučaju bit će to uper mid range SoC sa previsokom cjenom da u tom segmentu parira MTK novim Helio SoC-ovima (X30).

  No vidjećemo još tek nam predstoji revolucija iz Kine (koja će uzgred uništiti sve ostalo).

  Pozdrav.

  0
  0
Najčitanije