Banner
Samsung Galaxy S20 vs Huawei P40 Pro 3

Najbolji mobitel 2020. godine

Tko ima najbolji mobitel do sada, u 2020. godini? Zlatna medalja je upravo otišla Samsungu Galaxy Note20 Ultra, koji je jako dobar, jako lijep i jako skup. Nije najbolji po svim parametrima, ali jest sveukupno. Čekamo druge nove modele za jesen 2020., koji će iznova promiješati karte...

UPDATE: najbolji mobiteli 2021. godine

Lijepo je biti tech novinar. Isprobao sam hrpu mobitela, televizora i gadgeta unazad 15-ak godina, a svaki novi me i dalje jednako veseli, baš kao i na početku.

Odgovor na pitanje koji je najbolji mobitel dajem gotovo svakodnevno – ali najbolji po vašim željama i upitima, nismo svi isti niti očekujemo iste stvari od mobitela.

Niti želimo potrošiti isti iznos.

Stoga me zanimalo: što je čitatljima portala najvažnije kod mobitela? Odgovorili ste u anketi, vas 400-injak.

Pokazalo ste da ste spremni odvojiti pozamašnu svotu novaca za novi mobitel – samo vas je 5% reklo da kupuje mobitel do 1000 kn, 23% i 22% kupujete mobitele klase 2000 i 3000 kn a čak 13% vas planira odvojiti više od 7000 kn.

Zanimljivi su odgovori i o željenim osobinama mobitela, koje su redom:

mobiteli

Dakle, najbojli mobitel 2020. treba imati stakleno / metalno kućište, tanke okvire, biti vodootporan, atraktivan i sa stereo zvučnicima.

A od mogućnosti?

mobiteli 2

Najviše cijenite, redom: autonomiju baterije, vrhunske kamere i performanse, veliki OLED ekran, brzo punjenje i redovne nadogradnje dok vam je 90 ili 120 Hz ekran manje važan.

Nakon prve ankete napravili smo novu, s jednim upitom: koji je najbojli mobitel 2020. godine, od do sada prikazanih flagship mobitela?

Sada vas je glasovalo više od 500 u samo dva dana, a rezultat izgleda ovako:

najbolji mobitel

Moram priznati, ovo me iznenadilo. OK, Huawei P40 Pro+ (a i P40 Pro…) fino odgovara željenim mogućnostima top mobitela, ali nema Google servise i aplikacije. To vas nije omelo da ga, uvjerljivo, stavite na prvo mjesto.

Očito su prednosti – meni je kamera svakako glavna – prevagnule pred tim nedostatkom. Priznajem, iznenađenje.
Bit će zanimljivo vidjeti koliko se poklapaju prodajne brojke s ovom anketom.

Samsung Galaxy S20 Ultra je izvrstan mobitel, s boljim ekranom i nešto lošijom kamerom od Huaweija P40 Pro+, ali je velik i skup što ga smješta na drugo mjesto.

S20 Ultra 30

Treći je budget flagship, Xiaomi Mi 10 Pro s više nego dvostrukom prednošću pred OnePlus 8 Pro. Je li OnePlus pretjerao s cijenom? O, da…

iPhone 11 Pro Max je ovdje najstariji, nasljednik stiže za dva mjeseca, ali je usprkos toga dobio jednaki broj glasova kao novi OnePlus 8 Pro. S razlogom, to je i dalje vrlo dobar mobitel, s i dalje najboljim čipsetom u ovoj konkurenciji.

iPhone 11 Pro 1 1

Zadnja je Sony Xperia II. Kombinacija (pre)izduljenog OLED ekrana s nepotrebnom 4K rezolucijom očito vas nije oduševila – samo 4% čitatelja smatra da je to najbolji mobitel 2020. godine.

UPDATE: u međuvremenu, stigao je Samsung Galaxy Note20 Ultra na test, dojmove pročitajte ovdje. To je sveukupno bolji mobitel od S20 Ultra, i sada je zaista tijesno na prvom mjestu.

Note20 Ultra 16

Huawei i dalje prednjači kvalitetom fotografija u većini uvjeta, a i sveukupno radi glađe – nisam vidio glađi mobitel od P40 Pro, iPhone uključeni.

Novi Note20 Ultra je blizu, ali ga ne dostiže. S druge strane, ima daleko bolje zvučnikie, bolji 120 Hz adaptivni ekran i naravno, S-Pen olovčicu koju ne nudi baš nitko. Glavna kamera na Note20 Ultra je bolja od one na S20 Ultra, jer je dobila i laserski auto fokus, što je riješilo sporije fokusiranje u low light uvjetima.

Note20 Ultra 20

A tu su i predinstalirani Google servisi i aplikacije – Note20 Ultra će stoga mnogima biti najbolji mobitel 2020.

Sad je red na Huaweiu (Mate 40 Pro, listopad) i iPhoneu 12 (također listopad).

Najčitanije