Banner
2 16

Volkswagen implementira ChatGPT

VW je na CES sajmu objavio kako kreće s implementacijom ChatGPT (AI) u svoja vozila.

Volkswagen je nedavno objavio ambiciozne planove za integraciju chatbota ChatGPT, pokretanog umjetnom inteligencijom, u svoja vozila opremljena glasovnim asistentom IDA.

Volkswagen Grupa usklađuje se s Teslinim standardom punjenja

Ova značajna najava, predstavljena na sajmu CES 2024 u Las Vegasu, označava Volkswagenovu predanost unapređenju iskustva vožnje putem AI tehnologije.

1 16

Planira se da se ova integracija lansira u drugom kvartalu ove godine, počevši od europskog tržišta. Inicijalno će biti dostupna u Volkswagenovoj liniji električnih vozila, uključujući popularne modele poput ID.7, ID.4, ID.5, ID.3, te novih izdanja Tiguan, Passat i Golf.

Golf: prošlost, sadašnjost ali i budućnost

Nažalost, vozači u Sjedinjenim Državama morat će sačekati jer se Volkswagen još uvijek nalazi u procesu internih odobrenja za implementaciju ove značajke na američkom tržištu.

2 16

ChatGPT, koji je razvio OpenAI, postao je izuzetno popularan u posljednje vrijeme, a Volkswagen je prvi veliki proizvođač automobila koji je odlučio usvojiti ovu naprednu tehnologiju.

VW Golf 9 isključivo kao električni model – kraj za Golf kakvog znamo?

Važno je napomenuti da je još u lipnju Mercedes-Benz integrirao konverzacijski AI bot u svoj infotainment sustav MBUX. Prvotno osmišljen za upravljanje infotainmentom, navigacijom, klimatizacijom i odgovaranje na opća pitanja, ChatGPT sada teži proširenju svojih funkcionalnosti.

3 11

Volkswagen obećava niz novih značajki, uključujući “obogaćivanje razgovora, razjašnjavanje pitanja, interakciju putem intuitivnog jezika, primanje specifičnih informacija o vozilu i mnogo toga – sve bez korištenja ruku.”

Volkswagen ID.X Performance – električna jurilica na cestama !

Dodatno, Volkswagen koristi specijalizirani model velikog jezika (LLM) od Cerencea pod nazivom CaLLM kako bi poboljšao funkcionalnost chatbota. Ovaj model može odgovoriti na približno 10.000 upita specifičnih za vozila, što dodatno unapređuje korisničko iskustvo.

4 10

Kada se ova značajka aktivira, vozači će moći komunicirati s IDA glasovnim asistentom koristeći poznatu riječ za buđenje “Hello IDA” ili pritiskom na određenu tipku na upravljaču.

Tesla za modele X,Y, i S smanjuje procjenu dometa

U slučaju da glasovni asistent ne može riješiti određeni zahtjev, upit će biti proslijeđen AI chatbotu. Odgovor će zatim biti isporučen putem IDA glasovnog asistenta, s jasnom oznakom izvora informacija.

4 20

Bitna komponenta ovog chatbota baziranog na umjetnoj inteligenciji leži u suradnji između proizvoda Chat Pro softverske tvrtke Cerence i velikog jezičnog modela OpenAI-ja.

Xiaomi sklapa suradnju sa 14 prodajnih / servisnih zastupništva

Cerence je postavio određena ograničenja na odgovore chatbota kako bi osigurao odgovorno korištenje tehnologije. Pitanja koja se odnose na vulgarnost, seks ili osjetljive teme bit će ignorirana, čime se naglašava Cerenceov fokus na etičkoj upotrebi AI.

3 33

Tijekom testiranja na sajmu CES 2024, chatbot se suzdržao čak i odgovarati na pitanja koja bi mogla potaknuti kontroverze ili promicati kritike prema drugim proizvođačima automobila.

Xiaomi SU7 došao u Kineske trgovine

Stefan Ortmanns, izvršni direktor Cerencea, dao je naznake o mogućoj daljnjoj suradnji između dvije tvrtke kako bi zajedno oblikovale novo korisničko iskustvo temeljeno na LLM-u za Volkswagenovu sljedeću generaciju pomoćnika u automobilu.

1 49

Ključno je razumjeti da se ova integracija razlikuje od inicijative Cariad, softverskog ogranka Volkswagen grupe, osnovanog 2020. godine. Cariad je posvećen rješavanju specifičnih softverskih izazova unutar VW-a i trenutno radi na vlastitim projektima, nevezanim uz implementaciju ChatGPT u vozila.

VinFast na CES-u 2024: Vijetnamski automobilski div korača prema Američkom tržištu električnih vozila

Ovaj potez Volkswagen-a ukazuje na sveprisutnu tendenciju automobilske industrije da uvede napredne tehnologije poput umjetne inteligencije kako bi poboljšala korisničko iskustvo vožnje i postala konkurentnija na tržištu.

tekst1sl4 3

S obzirom na ove planove, jasno je da će se Volkswagen uskoro pridružiti ekskluzivnom krugu proizvođača koji koriste AI tehnologiju u svojim vozilima.

Najčitanije