Banner
Sharp LC70LE835 6

Mini recenzija: Sharp LC-70LE835E

Najveći LCD TV na Hrvatskom tržištu zauzima gotovo pola zida trgovine. Da, zaista je velik. A kakva mu je slika? Može li se gledati SD program s tri metra na LCD televizoru dijagonale 178 cm?

Možete ga isprobati, kupiti o odmah odnijeti kući – Sharpov gigant je dostupan u Europatrade trgovini u Sesvetama, u Zagrebu. A to bi bila prava šteta ne iskoristiti za mini recenziju, poput ove. Na neka pitanja nemamo odgovor – razina crne (iako možemo pretpostaviti prema dosadašnjem iskustvu s Quattron televizorima – da, dobra je) ili homogenost, primjerice zbog svjetlosnih uvjeta u trgovini. No, za klasičan test Sharp LC-70LE835E je jednostavno prevelik. Pogledajte fotografiju: desno od njega je 40“ televizor…

Sharp LC70LE835 2

Tanak, atraktivan, dobro opremljen, s poznatim Sharpovim menijem – ukoliko ste ikada vidjeli seriju 8 znat ćete o čemu govorimo. Više detalja potražite u tehničkim specifikacijama, navest ćemo samo kratko: 200 Hz, WiHi, Smart TV platforma (Sharp je zove Aquos NET+, ali i dalje nije na razini najboljih po broju aplikacija), USB recording s time shift funkcijom. I naravno, Quattron panel nove generacije, s četiri osnovne boje.

Krenimo od njega: prvi Quattroni su bili problematični za podešavanje boja, što im je i bila najveća zamjerka – uz prosječan vidljivi kut. Razina crne, vrijeme odziva i homogenost (iako su svi redom EDGE LED) su i tada bili izvrsni. Stoga možemo zaključiti da je razina crne i dalje vrlo dobra (na razini cca 0.04-0.05 cd/m2), homogenost nismo mogli provjeriti a vidljivi kut je poboljšan. Slika počinje blijediti tek nakon cca 30-40 stupnjeva otklona, što je dobro i u praksi znači da neće biti problema. Procesiranje boja je uvelike poboljšano; prebacite na movie mod, isključite prošireni spektar boja i postavite toplinu na low – sasvim dovoljno da boje postanu vjerne. Narandžasta lica ljudi ili previše zelenu trava odlaze u prošlost…

Sharp LC70LE835 1

Sustav menija danas djeluje pomalo zastarjelo, ali je izdašan. Sharp i naši titlovi i dalje se ne vole: od tri isprobana filma preko USB sticka niti jedan nije bio s titlovima, no zauzvrat podržan je solidan broj formata.

Sharp LC70LE835 6

Kvaliteta SD signala nas je posebno zanimala. A ona je vrlo dobra – Sharp ima prilično detaljno ali mekše procesiranje što znači da je slika čista, čak i s oštrinom postavljenom na pola (po defaultu). To je dobra vijest, jer MPEG artefakti kompresije na ovoj dijagonali bi bili veliki poput Milke od 100 grama. Obrada interlace signala je izvrsna, nazubljenost je vrlo rijetka a u kombinaciji s dobrom količinom detalja to znači da sliku možete komotno gledati, ako je signal barem solidne kvalitete, već i sa samo cca 3 metra! Bez zamora ili gunđanja zbog mutne/zrnate/nekvalitetne slike. To je, zapravo, najveće i najugodnije iznenađenje ove mini recenzije.

Sharp LC70LE835 3

HD video izgleda očekivano, dakle izvrsno. Zapravo, predobro: nakon Sharpa vas niti jedno kino neće impresionirati…

3D je aktivan, no nažalost nismo ga imali priliku isprobati. Prema iskustvu s manjim modelima serije osam, radi se o trenutno možda i najboljem aktivnom 3D-u među LCD televizorima, s minimalnom količinom crosstalka.

Kvaliteta zvuka je izvrsna; čak i u bučnim uvjetima trgovine lijepo se čuje rad mini subwoofera.

Sharp LC70LE835 7

Impresivno djeluje i potrošnja struje: Sharp troši samo 136 W, što je dovoljno za dobivanje A+ kategorije – izvrsno.

To vrijedi i za ukupan dojam. Homogenost nam ostaje nepoznanica, no sve ostalo nam se dopalo. Tražite li veliki TV, svakako pogledajte ovog Sharpa uživo…

[box type=”info”]

Sharp LC-70LE835E je impresivan televizor, ne samo zbog dijagonale. Kvaliteta SD slike je izvrsna i nadmašuje očekivanja; nekada problematične boje to više nisu, vidljivi kut je dobar a opremljenost izvrsna, kao i kvaliteta 3D slike. Ljuti što ne čita naše titlove, a Aquos NET+ nema neki izbor aplikacija. Zauzvrat tu je WiFi, 200 Hz procesor, superštedljiva potrošnja struje i USB snimanje s Time Shift funkcijom.  Iako nismo pobornici aktivne 3D tehnologije, ovdje bi ona mogla biti bolji odabir od pasivne zbog dijagonale koja bi uvjetovala (pre)daleko sjedenje od televizora.

UPDATE: Dvije stvari koje su brinule autora ovih redaka – homogenost, i eventualno razina crne – su, izgleda, vrhunske. homogenst je izvrsna, jer TV ima Direct LED osvjetljenje (dakle,  nije EDGE LED) dok su drugi izmjerili razinu crne nakon kalibracije od 0.03 cd/m2 što je apsolutno vrhunski rezultat…

Dopao nam se:

 • Dijagonala
 • Dizajn
 • Iznenađujuće dobra kvaliteta SD signala
 • Dobar vidljivi kut
 • Vjernost boja
 • Procesiranje SD signala
 • Izvrstan procesor slike (200 Hz)
 • Kvaliteta izrade kućišta
 • Potrošnja struje: cca 136 W
 • WiFi
 • Time Shift
 • Kvaliteta zvuka (subwoofer)

[/box]

[box type=”warning”]Moglo je i bolje:

 • USB media player ne čita naše titlove
 • Smart TV (Aquos NET+) platforma

[/box]

Specifikacije Sharp LC-70LE835E

 • Ekran: Aktivni 3D, EDGE LED A2SVmatrica, 1920 x 1080, 70″ (178cm)
 • 200 Hz procesiranje (100 Hz + scaning backlight)
 • Zvučnici: 2 x 10 W
 • Ostalo: USB HD Media player, WiFi, DLNA, Smart TV Internet servisi, USB snimanje s Time Shift funkcijom

Cijena: 32.999 kn

Ustupio: Europatrade


Najčitanije