Banner
naslovna11 10

Microsoft bilježi rast zahvaljujući Windowsima 11

Windows 11 donio je višestruku korist Microsoftu

Objavom Windowsa 11, ekipa iz Redmonda uložila je sve svoje snage i napore u aktualnu izvedenicu operativnog sustava 21, stoljeća. Pojavom Windowsa 11, Microsoft je Windows 10 odlučio „staviti po strani”. Iako su govorili kako se to neće desiti to se ipak dogodilo, nemojmo zaboraviti kako Windowsi 10 imaju podršku sve do 2025, godine ali glavni fokus ide na Windowse 11, što je i razumljivo.

Google: „U fokusu nam je strojno učenje (odbacujemo VR)”

Premda su svojoj objavom zahtijevali posebne značajke i podrška im je malo „čudna” u smisli konfiguracije, bez obzira na sve Microsoft je zabilježio rast prihoda. Rast prihoda dolazi u pogledu OEM licenci. Oni su razliku u razini od 10% za period od 01.07.2021. do 30.09.2021. Naravno rast u tome razdoblju iznosu 10% od cjelokupnog iznosa dobiti Microsofta, koje iznosi 45,3 milijardi Američkih dolara.

tekst11 2

Ove brojke pokazuju rast od 22% kada govorimo o ukupnom povećanju prihoda, odnosno porast od 27% kada se dotičemo operativnog prihoda koji iznosi 20,2 milijardi Američkih dolara. Naravno cjelokupna situacija oko COVID-19 virusa cjelokupni je IT sektor dodatno osnažila. Posebice kada govorimo o „velikim igračima” kao što je Microsoft. Microsoft je osim cjelokupne porasti vrlo dobre rezultate zabilježio i kada govorimo o „Cloud” segmentu.

Opa, pogledajte kamere Sony Xperia Pro-I mobitela

Točnije govoreći o Microsoft Office 365 usluzi koja bilježi rast od 23%, dok je Microsoft Office zabilježio porast od 18%. Čelnik Microsofta Satya Nadella kazao je kako želi i iduće godine još značajniji porast usluga „u oblaku” tu se ponajprije misli na Office 365 ali se i najavljuju i neke druge usluge u aplikacije u bližoj budućnosti. Navedimo i to kako je Microsoftova jedinica poslovanja pod imenom „Intelligent Cloud” rezultirala prihodom od ukupnih 17 milijardi dolara (u nju ulazi Microsoft Office 365 te ostale usluge „u oblaku).

Samsung: „One UI 4.0 (beta 3) – dostupan na Galaxy S21”

Nakon „Intelligent Cloud” poslovanja, dobit je i uslijedila za odjel „Produktivnost i poslovni procesi”. Njihova dobit iznosi 15 milijardi Američkih dolara. Naravno ovo je samo ukratko rečeno što je i kako Microsoft napravio odnosno što mu je pogodovalo kako bi i ove 2021, godine koja je na izmaku učinio dobit svojih usluga i proizvoda.

Microsoft savjetuje „ne prelazite na Windows 11”

Nemojmo nikako zaboraviti niti Surface hardversko rješenje. Njemu je dobit u navedenom razdoblju smanjena za 17%, što samo potvrđuje činjenicu kako zainteresiranost za Surface je među korisnicima odnosno kupcima sve manja.

tekst21 1

Ona se samo iz godine u godinu dodatno smanjuje. Sigurni smo kako će se ona i naredne 2022, godine samo povećavati jer ništa manje od toga ne možemo niti očekivati kada govorimo o Microsoftu.

Najčitanije