Banner
tekst2naslovna 13

Meta optužila tvrtke za špijunažu

Meta osim značajki svojih aplikacija radi i na održavanju sigurnosti za njihovo korištenje kako samih aplikacija tako i korisnika.

Meta krovna tvrtka (nekada Facebook) nad svim poznatim društvenim aplikacijama osim rada na metaverzumu, preseljenjem života u virtualnu stvarnost radi i na ostalim dijelovima svoga poslovanja.

tekst2sl1 10

Izgleda kao Meta nadzire tvrtke koje koriste njezina rješenja odnosno koriste se njima a uočivši kako te tvrtke koriste rješenja u svrhu špijunaže, odlučila je jednostavno zabraniti rad sa Metinim aplikacijama tim tvrtkama. Tvrtke koje su dobile zabranu jesu: Cobwebs, Technologies, Cognyte, Black Cube, Bluehawk Cl, BellTrox, Cytrox i još jedna Kineska tvrtka.

Apple Glass protiv Meta headseta „borba virtualne stvarnosti” – godina 2022

Razlog zabrane leži u tome što su navedene tvrtke prodavale softver i usluge koje su korištenje za špijunažu novinara, disidenta, kritičara autoritarnih režima te njihovih obitelji u ukupno 100 zemalja. Odmah su se te tvrtke išle opravdavati s navodima kako su njihova softverska rješenja kreirana u cilju suzbijanja kriminala ali malo dubljom istragom uočena je potpuna suprotnost.

tekst2sl2 6

Kako ne bi ostalo sve samo na zabrani meta je odlučila ukloniti ukupno više od 1500 korisničkih računa koje su ovih sedam tvrtki koristile u svojem radu a također je Meta poslala poruke više od 50,000 korisnika Instagrama i Facebooka da su možda upravo oni bile mete špijunaže ovih sedam tvrtki.

Facebook Messenger – podijelite račun restorana sa ostalima

Također Meta navodi da ne prihvaćaju „čudne zahtjeve” i da ne vrške komunikaciju s nepoznatim osobama, jer naravno opreza na internetu nikada dosta. Navedeno je i to kako je veliki broj čak i običnih ljudi, tvrtki, i ostalih koristilo „softverska rješenja” a ustvari da ni sami nisu znali da su tim korištenjem softvera na meti špijunaže.

Android igre dolaze na Windows 10 i 11 iduće godine

Ostaje za vidjeti hoće li ovi događaju dobiti i daljnje možda i sudske epiloge. Za sada je sve ostalo na zabranama i dodatnom oprezu kada je riječ o korištenju i komunikaciji na Instagramu, Facebook, Messengeru, WhatAppu. Iako se ove tvrtke ne vezuju uz naše geografsko podneblje, važno je za upozoriti kako se nikada ne zna kada se nešto slično može desiti i na našem području. Moramo priznati kako je Meta svojim dolaskom odlučila to sve skupa, posebice sigurnost na poznatim aplikacijama postaviti na dodatne „temelje opreza”.

tekst2sl3 5

Počevši od korištenja WhatsAppa pa sve do Instagrama i samog Facebooka kao krovne društvene mreže. Prisjetite se našega članka „Facebook nas kontrolira a da toga sami nismo ni svjesni” pa malo promislite kako to Facebook utječe na naše živote bez našega znanja. Jer sve što nam se desi ako nije „postano” na Fejsu kao da se nije niti desilo, zar ne?

Huawei P50 Pocket stiže 23.12.

Bilo da se tvrtka zvala Meta ili Facebook, bilo da ona propagirala Metaverzum ili samo druženje na društvenim mrežama sigurnost na internetu je bitna i od velikog značaja bez obzira o kome i gdje se radi.  Naravno ako korisnik sam ne pazi na svoju sigurnosti niti jedna tvrtka, antivirusno rješenje ili nešto treće ne može mu biti od velike pomoći.

Najčitanije