Banner
tekst3naslovna

MediaTek predstavio Dimensity 8200

Dimensity 8200 novi je konkurent Snapdragonu 8 Gen 2, hoće li mu to zaista i uspjeti?

MediaTek na tržište je izbacio svoj novi čip, riječ je o Dimensity 8200. U kratkim crtama radi se o čipu koji pokušava konkurirati Snapdragonu ali dali će u tome uspijeti, svakako trebamo vidjeti, reakciju tržišta.

Tko će sve koristiti Snapdragon 8 Gen 2?

Glavna značajka (adut) ovoga Dimensity 8200 (4nm) zaista je njegova vrhunska (surova snaga).

Bullitt i MediaTek razvijaju mobitel sa satelitskom komunikacijom

To je vidljivo već i prilikom spominjanja prve značajke ovog čipa. Osmo-jezgreni procesor s glavnom Cortex-A78 jezgrom pri radnom taktu 3,1GHz.

tekst3sl1

Naredne tri jezgre donose radni takt od 3.0GHz koji služe za performanse te posljednje četiri jezgre (Cortex-A55) imaju radni takt od 2.0GHz te služe za donošenje učinkovitosti pri radnu pametnog telefona.

WhatsApp donosi mogućnost kreiranja vlastitog 3D avatara

MediaTek Dimensity 8200 donosi i značajniju (bolju) podršku za kamere a u prvom redu spominje se i podrška za Imagiq 785 ISP. Sama snaga čipa također će biti „jasno vidljiva” i prilikom performansi unutar igara.

tekst3sl2

Možemo slobodno reći kako će Dimensity 8200 omogućiti Hyper Engine – skup značajki koje će unutar igrica sve elemente grupirati (skupiti) unutar jednog elementa (cjeline).

Xiaomi 13 (Pro) biti će predstavljeni 11.12.2022.

Te će kao rezultat korisnik dobiti vrhunske značajke i performanse prilikom igranja igrica. Jedan od tih elemenata je i mogućnost prilagodbe stope osvježivanja prikaza  unutar igrica.

tekst3sl3

Što znači kako će sam čip moći jasno „shvatiti”o kojoj se igrici radi i ovisno o njezinim elementima prikazivanja tako će biti i prilagođen prikaz stope osvježenja.

Vivo predstavio vlastiti ISP čip

Dimensity 8200 po pitanju povezivanja donosi dual-5G povezivanja te Wi-Fi 6E i za kraj Bluetooth 5.3. Ako se pitate kada će prvi modeli pametnih telefona doći pokretani Dimensity 8200 čipom, kažimo kako je to već učinjeno.

Samsung Galaxy Z Flip 5 – drugačiji dizajn šarke, veća baterija i veći zaslon

Odnosno kako je u Kini već predstavljen iQOO Neo 7 SE pametni telefon, kojeg pokreće upravo Dimensity 8200 čip. Xiaomi je također dao naslutiti kako planira implementaciju Dimensity 8200 čipa unutar svojih nadolazećih pametnih telefona.

tekst1sl3 9

A jedna (odnosno prvi od njih) trebao bi biti Xiaomi Redmi K60E. Ovo su za sada dva proizvođača pametnih telefona koja su jasno rekla da žele Dimensity 8200 čip unutar svojih modela pametnih telefona.

OnePlus 11 na fotografijama uživo – u fokusu su kamere

Sigurni smo kako će u narednom razdoblju i ostali proizvođači prepoznati potencijal Dimensity 8200 čipa te kako ćemo u narednim danima također nešto više reći o nadolazećim modelima.

6436540

Hoće li zaista MediaTek uspjeti da s Dimensity 8200 čipom zaista konkurira Qulacomm proizvođaču? Mišljenja smo kako je Snapdragon ipak „korak iznad” ostalih odnosno MediaTek i Samsunga po pitanju proizvodnje čipova.

ROX Beauty božićna akcija

Ali kako kažemo to je samo naše mišljenje, odnosno mišljenje autora ovog članka. Za kraj najbolji pokazatelj uspješnosti nekog modela telefona pa i čipa jesu sami korisnici (konzumenti) koji taj određeni model pametnog telefona kupe i koriste. Glavna odluka i sud je na samim njima.

Najčitanije