Banner
Megatest vivo X90 Pro iPhone 14 Pro Samsung S23 Ultra Xiaomi 13 Pro Huawei P60 Pro Honor Magic 5 Pro 1

Najbolju kameru ima…?

Hvala - ankete je ispunilo više od 450 čitatelja, glasali ste za vašeg favorita u još jednom blind testu kamera najboljih mobitela današnjice: vivo X90 Pro, iPhone 14 Pro, Samsung S23 Ultra, Xiaomi 13 Pro, Huawei P60 Pro i Honor Magic 5 Pro. Tko je pobijedio...?

UPDATE: Mobiteli su redom, u svim slučajevima:

  • A – Honor Magic 5 Pro – 469 glasova

  • B – iPhone 14 Pro Max – 467 glasova

  • C – Huawei P60 Pro – 689 glasova

  • D – Samsung Galaxy S23 Ultra – 96 glasova

  • E – vivo X90 Pro – 667 glasova

  • F – Xiaomi 13 Pro – 61 glasova

Redosljed low light blind testa prema vašim glasovima:

Megatest vivo X90 Pro iPhone 14 Pro Samsung S23 Ultra Xiaomi 13 Pro Huawei P60 Pro Honor Magic 5 Pro 5

1. Pobjednik low light testa – Huawei P60 Pro

P60 Pro camera

RYYB senzor – iako najmanji u ovoj usporedbi – uz Xmage procesiranje i varijabilni otvor blende donijeli su pobjedu Huaweiu – osvojio je najviše glasova. Ponovo… Svaka čast, Huawei je i dalje majstor low light fotografije, s obiljem detalja i jako malo šuma, uz dobre boje i dinamički raspon. Njemu niti ne treba night mod – fotografije su izvrsne i bez njega. Ovdje nije uspoređeno, ali i zum fotografije su mu najbolje…

2. mjesto – vivo X90 Pro

Veliki Sony 1″ senzor u kombinaciji s vlastitim ISP čipom dobitna su kombinacija. vivo X90 Pro je bio konstantno dobar na svim fotografijama, razlika u odnosu na P60 Pro je mala – i u glasovima, i u stvarnosti. Za razliku od Xiaomi 13 Pro mobitela s istim senzorom, vivo nudi više detalja i svjetliju sliku.

3. mjesto – Honor Magic 5 Pro

Mobitel koji je napravio najveći kvalitativni odmak od prethodnika, ne samo po kamerama, je po meni trebao dobiti koji glas više. Izvrsna oštrina, svjetlina i kontrast u svim uvjetima donijeli su mu dosta vaših glasova. Pouzdano dobar u svim uvjetima.

4. mjesto – iPhone 14 Pro Max

Dobar, ali realno zaslužio je (znatno) manje glasova. Povukao je zahvaljujući dobrim kontrastom, svjetlinom i bojama u cijelim kadrovima, no svako zumiranje otkriva da se iPhone 14 Pro Max više ne može uspoređivati s najboljima – ima grube detalje i mnogo šuma.

5. mjesto – Samsung Galaxy S23 Ultra

Samsung zaslužuje više, napravili su lijepi odmak u odnosu na S22 Ultra. 200 MP senzor je dobar, ali u night modu zna zamutiti fotografiju – to više što je manje svjetla, pa nije mogao dobaciti dalje od 5. mjesta

6. mjesto – Xiaomi 13 Pro

Xiaomi ima veliki 1″ Sony IMX989 senzor, i radi izvrsne fotografije u svim uvjetima. Zašto je onda zadnji? Jer, očito preferirate nerealno svijetle fotografije pred vjernim prikazom. Primjerice, fotografija vrta – u stvarnosti je bilo još (dosta) tamnije nego što to izgleda na Xiaomi fotografiji, no ostali su svjetliji… Plus, mogao bi prikazivati više detalja. Usprkos ovom rezultatu, mogu ga slobodno preporučiti kao mobitel s izvrsnom kamerom. Boljom od primjerice, 4. i 5. mjesta na ovom testu…

Slijedi originalni članak:

Kako usporediti kamere najboljih mobitela današnjice? Mogu napraviti test i sam dodijeliti ocjene. A mogu i napraviti blind test, usporedbu kamera u kojoj glasate za najbolje fotografije bez da znate s kojim mobitelom su snimljene.

Ovoga puta, idemo s opcijom broj dva. Ok, a što usporediti? Pazite, šest mobitela puta 3 ili 4 kamere puta 10-ak fotografija sa svakom… uh.

Fokusirati se na glavnu kameru? Da, ipak je ona s razlogom glavna, zadužena za veliku većinu fotografija.

U mraku se poznaju junaci – po danu su razlike male, svode se na specifične boje, kontrast i HDR. Dakle, low light it is.

Megatest vivo X90 Pro iPhone 14 Pro Samsung S23 Ultra Xiaomi 13 Pro Huawei P60 Pro Honor Magic 5 Pro 3

Stoji: lijepo je vidjeti i sve kvalitetnije high res fotografije, iako – ne kod svih.

A zum? To je nova bojišnica flagship mobitela. Postoje različiti smjerovi. Samsung Galaxy S23 Ultra jedina ima 10x optički zum, dok su svi ostali na nekih 3x – 5x, ali sa znatno većim senzorom i svijetlijom optikom od Samsunga.

To ima smisla: kad zumiramo najčešće je to do 10x, a pokazalo se da je bolja kombinacija veći senzor i svijetlija optika, posebno u low light uvjetima.

Ok, pa da krenemo. Imamo dva kadra u low light i u extreme low light uvjetima. Prvi je zapravo važniji, jer to su uvjeti u kojima češće fotografiramo. Poput dnevne sobe, kafića ili panorame grada. Dakle, mrak je ali ima nešto svjetla.

A kad ga nema – pogledajte kako oizgleda dvorište i tintarnica.

Napomena: najbolje je gledati i ocjenjivati na monitoru / laptopu.

Soba

Cijeli kadar. Pogledajte prvo fotografije, klikom otvarate veću, pa onda glasujte dolje:

[TS_Poll id=”38″]

Detalji iz fotografije:

[TS_Poll id=”34″]

[TS_Poll id=”36″]

Tintarnica

Vrlo malo svjetla

[TS_Poll id=”39″]

[TS_Poll id=”37″]

 

Vrt

Izuzetno malo svjetla.

Galerija su fotografije veće rezolucije:

[TS_Poll id=”40″]

Rezultati slijede krajem tjedna!

Najčitanije