Banner
LCD panel lutrija

LCD TV lutrija

Što bi ste rekli da kupite i platite novog BMW-a, no nakon par dana ustanovite da zapravo ima šasiju, motor i donji postroj od Hyundaia. Izgleda, košta i reklamira se kao pravi BMW ali je sporiji, neudobniji i troši više goriva. Zvuči nemoguće?

Upravo to vam se može dogoditi kod kupnje LCD TV uređaja…

Jeste li se ikada upitali zašto neki televizor ponekad dobije dobru ocjenu na testiranjima, a ponekad zaista lošu? Pri tome govorimo o premium brandovima, kao što su Sony i Samsung, i ne mislimo na različite kriterije stručnjaka i „stručnjaka“ koji pišu testove.

Stvar je jednostavna: dva identična Sony ili Samsung televizora na polici, istih dimenzija, cijene, gabarita, specifikacija, dizajna i kućišta do u zadnji milimetar, mogu prikazivati različitu sliku. I to bitno različitu.

Dobro došli u sivu zonu lutrije s LCD matricama…

Kada Sony nije Sony, niti Samsung Samsung

Ukratko: Sony i Samsung u neke modele televizora različitih dijagonala, ali iste serije i oznaka ugrađuju različite LCD matrice. To znači da recimo 32“ i 40“ modeli iste serije mogu imati PVA LCD matricu, a 37“ i 46“ MVA LCD matricu.

Ili još gore: isti model, ista serija, ista dijagonala – ali je ugrađena različita LCD matrica.

Zašto se to radi? Pitanje je na mjestu, posebice jer Samsung i Sony proizvode PVA LCD matrice, koje su ponajbolji odabir za LCD televizore, s najboljim nativnim kontrastom i dubinom crne boje. Nije li logično da u svoje proizvode ugrađuju isključivo svoje LCD matrice? Na prvi pogled jest, no kako se radi o masovnoj proizvodnji, nitko ne voli ovisiti o samo jednom dobavljaču. Pa koriste više njih – a to posebno vrijedi za LCD matricu, koja je osnova svakog LCD televizora.

Proces ide otprilike ovako: proizvođač televizora objavi natječaj za nabavku LCD matrice, u kojem definira minimalne tehničke specifikacije koje ista mora zadovoljiti. I prilično često odabere više od jednog dobavljača – naravno, svi zadovoljavaju tražene uvjete.

Ako je tako, zašto se uopće zamarati koji LCD panel je ugrađen u vaš TV?

LCD matrice – dobar, loš, zao

LED matrica

Trenutno se proizvode različite LCD matrice: IPS, PVA, MVA, UVA, TN.
TN, ili Twisted Nematics se ne koristi u 32“ i većim LCD televizorima zbog vrlo loših osobina, pa nas ovdje ne zanima.
Navedeni osnovni tipovi se proizvode u više inačica, no općenito možemo ustvrditi da pojedina tehnologija donosi sljedeće osobine:

 • IPS – najbolji vidljivi kut, precizne boje, dobro vrijeme odziva, slab nativni kontrast (oko 1.000 : 1), svijetli prikaz crne (0.15 – 0.25 cd/m2)
 • PVA – dobar vidljivi kut, izvrstan nativni kontrast (preko 4.000 : 1), izvrstan prikaz crne (0.04 cd/m2), dobro vrijeme odziva
 • MVA – slab vidljiv kut, slab nativni kontrast (1000 : 1), dobar prikaz boja, slabo vrijeme odziva, svijetli prikaz crne (0.15 – 0.2 cd/m2)
 • UVA – izvedenica MVA, do UV2A generacije vrlo sličnih osobina kao i MVA
 • UV2A – Sharpovi paneli, koji su osobinama dostigli PVA – dobar vidljivi kut, izvrstan nativni kontrast (preko 4.000 : 1), izvrstan prikaz crne (0.04 cd/m2), dobro vrijeme odziva

Panasonic u svojim novijim LCD televizorima koristi IPS, LG IPS, UVA i MVA, Philips IPS, MVA i UV2A, a Sony i Samsung MVA, UV2A i PVA.
Kod Panasonica ne možete pogriješiti – uvijek ćete dobiti IPS, sa svojim dobrim i lošim osobinama.
Philips se ove godine orijentirao na Sharpove UV2A panele, zahvaljujući kojima se vratio u kvalitativni vrh.

No kupujete li Sony i Samsung pripazite; zna se da neki modeli koriste samo pojedine panele, no kod nekih je to doslovno – LCD lutrija, u kojoj i mjesto kupnje igra ulogu.

Sony, Samsung i drugi brandovi jamče određeni nivo kvalitete svojih proizvoda, no praksa pokazuje da razlčike definitivno postoje, te da karikirani uvod s BMW-om i Hyundaiem u glavnoj ulozi ovdje nije nimalo smiješan…

Je li to važno prosječnom kupcu?

Kratko i jasno: DA.

Osim ako vam je svejedno ima li vaš novi LCD TV kontrast od 1.500 : 1 ili 4.000 : 1, dobar ili loš vidljivi kut te dobru ili samo osrednju brzinu odziva.

Te razlike se vide i u praksi; nažalost, ne morate biti recenzent TV uređaja da ih uočite.

O ovoj temi možete pronaći podosta informacija na netu, potražite pojam panel lottery.

LCD matrice u Samsungovim uređajima kao i način raspoznavanja po serijskim brojevima nabrojane su OVDJE , a praktičnu razliku u kvaliteti prikaza MVA i PVA panela pogledajte u ovoj usporedbi.

Dakle, jedini lijek protiv ove neželjene lutrije jest surfanje prije kupnje. Oboružajte se znanjem koje će vam omogućiti prepoznavanje LCD panela i odaberite kvalitetu.
Jer, ponekad su razlike u vidljivom kutu male, a u kontrastu nevidljive uspoređujete li televizore u jako osvijetljenim trgovinama. A to je prilično čest slučaj…

Brizi oko odabira tehnologije  (plazma ili LCD), proizvođača, opremljenosti i dijagonale kod kupnje HDTV uređaja dodali smo novu, najteže rješivu – brigu oko ugrađene LCD matrice. No, LCD panel lottery nije novost – taj pojam poznajemo već nekoliko godina. Nažalost, prilično je sigurno da neće nestati u dogledno vrijeme…

 1. Evo kako izgleda ta panel lutrija i šta se sve ugrađuje

  TN (Twisted Nematic)

  Super-TFT and IPS (In-Plane Switching)

  S-IPS (Super-IPS, Hitachi in 1998)

  H-IPS (Horizontal IPS) – used for computer monitors, implemented in late 2006, is an improvement on its predecessor, S-IPS panel.
  AS-IPS (Advanced Super IPS): (Extended Super IPS)
  A-TW-IPS -(Advanced True White IPS)
  SA-SFT (Super-Advanced Super-Fine TFT)

  MVA: (Multi-Domain Vertical Alignment )
  PVA: (Patterned-ITO Vertical Alignment)

  S-PVA: Super Patterned Indium Tin Oxide Vertical Alignment
  C-PVA: Circularly Polarized Vertical Alignments circular polarization
  ASV-Advanced Super View (ASV – Axially Symmetric Vertical Alignment)

  evo kako to izgleda konkretno kod samun panela i šta znače oznake da bi se znalo šta kupiti i to gledate po naljepnici sa strane gdje su USB utori,najsigurnije je pogledati kroz servis meni ,ali to vam zasigurno u dućanu ili shop-u neće dozvoliti i znači morate se osloniti na svoje znanje i gledati naljepnicu, a je ću sad postati koje su sve mogućnosti oznaka na naljepnici i šta one konkretno znače

  poslijednji red na naljepnici točnije 3 red ispod prvog koji označava model i piše MODEL CODE, slijedi drugi red serijski broj i pomonjani 3 red gdje piše VERSION e taj nam je bitan,a oznake su slijedeće
  prvo slovo oznake označava proizvođača

  A – AU Optronics (AUO) A-MVA
  B – Chi Lin Technology (CLT)
  C – Chi Mei Optoelectronics (CMO)
  I – LG Display IPS (LGD) S-IPS
  P – Chunghwa Picture Tubes (CPT)
  S – Samsung S-PVA (S-LCD)
  Q – IPS Alpha Technology LTD(Hitachi & Panasonic) IPS Alpha / IPS Pro
  Н – Samsung S-PVA (special for 3D)

  drugi broj označava tip matrice a brojevi verziju

  SS01 (02,03,04) matrica S-PVA od Samsung-a
  SQ01 (02,03,04) matrica S-PVA оd Samsung-a
  SP02/03 – matrica S-PVA оd Samsung-a
  SN03/04 – matrica S-PVA оd Samsung-a
  HQ01 – matrica S-PVA оd Samsung-a
  CN01, CN02 – matrica S-MVA оd CMO-a
  CK03 – ?
  BN01 (02,05,06,07) – matrica S-MVA оd CMO-a
  АА01 (02,03,04,05,07) – matrica A-MVA оd AUO-a
  AC01 (02,03,04,05) – nova matrica A-MVA3 оd AUO-a
  BA01 – matrica оd AUO-a
  GA01 – matrica A-MVA3 оd AUO-a
  I102 и I203 – matrica IPS-Pro оd IPS-Alphа

  oznake iz trećeg reda (version)- CN, AA, SQ, SS zajedno sa brojevima što sam prethodno spomenuo znače koliko je bitni panel
  SQ0x – 10 bit “Q” označava da je panel 10 bitni i sve ostale njjegove brojčane verzije, a svi ostali su 8 bitni bez izuzetka i označabvaju se kao AA0x – 8 bit i dalje….

  0
  0
  1. Točno, no to se ne vidi jako. Normalno procesiranje je 8 bita po boji, što daje 16.7 milijuna boja. Primjerice, 10 bitno procesiranje u pravilu nudi bolje nijansiranje, no ne bitno jer su sami LCD paneli i dalje limitirani na 16.7 milijuna boja, bez obzira što interno procesor može raditi s milijardama…

   1
   0
 2. Maloprije sam bas otisao do trgovine da vidim te oznake ali nisam nasao niti jednu, gledao sam model Samsung LE40D550 i na naljepnici nema nista ispod MODEL CODE.
  Pogledao sam jos jedan Sonyev TV model 32BX320 ali nisam nasao na njemu nista. Ako mozete objasniti kako doci do servis meni, jel to kad je tv upaljen?

  0
  0
  1. Da, TV treba biti upaljen za ulazak u servisni meni… To se najčešće radi kombinacijom tipki na daljinskom upravljaču.
   No, i dalje vrijedi, velika većina 32″ i 40″ modela su S-PVA. Dobra je vijest, da je i MVA napredovao, i to dosta, pa od ove godine više nije velika razlika u kvaliteti ta dva panela. Primjerice, izmjereni kontrast kod S-PVA je oko 4.000 : 1, MVA oko 3.000 : 1, a to su u praksi relativno male razlike.

   0
   0
Najčitanije