Banner
antena

Koronavirus odgodio DVB-T2 / HEVC za 6 mjeseci

Hakom je, prema očekivanjima, odgodio kompletan prelazat na novi DVB-T2 / HEVC sustav zemaljske televizije, koji se trebao dogoditi krajem petog mjeseca.

No sada je to odgođeno za barem pola godine. To je dobro, mnogo starijih osoba bi sada otežano, ili nikako moglo kupiti novi TV ili novi DVB-T2 / HEVC prijemnik.

Drugim riječima, kasnit će i 5G mreže – koje koriste DVB-T frekvencije – i to za barem tih pola godine.

Sve o DVB-T2 / HEVC standardu, televizorima koji ga podržavaju i opcijama koje imate vrijedi i dalje.

Detalji slijede u PR objavi:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) zbog mjera u suzbijanju epidemije koronavirusa odgađa krajnji rok prestanaka odašiljanja televizijskih signala u sustavu DVB-T/MPEG-2 i potpuni prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC za najmanje 6 mjeseci.

antena

Svi stanovnici Republike Hrvatske moći će nastaviti pratiti televizijske programe putem postojeće opreme koju trenutačno koriste najmanje do novog datuma prelaska, koji neće biti prije kraja studenoga ili početka prosinca 2020.

O točnom novom datumu prelaska javnost će biti pravovremeno obaviještena, a Vijeće HAKOM-a će u međuvremenu donijeti odluke o izmjeni svih potrebnih dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra za zemaljsku televiziju pod istim uvjetima.

Odluka o odgodi donosi se jer je neizvjesno koliko dugo će epidemiološke mjere trajati te će borba protiv zaraze u Hrvatskoj i svijetu znatno utjecati na raspoloživost i dostupnost prijamnika hrvatskom stanovništvu, a u ovom trenutku je najvažnije osigurati neprekinuto informiranje svih stanovnika, kao i provođenje nastave za sve učenike putem televizijskih programa.

Panasonic HX800 LCD televizor 1

Podsjećamo, u Republici Hrvatskoj je u tijeku prelazak sa DVB-T sustava sa standardom kodiranja MPEG-2 na napredniji DVB-T2 sustav odašiljanja, uz napredniji standard kodiranja H.265/HEVC.

Gledatelji zemaljske televizije u ovom trenutku do konačnog prelaska mogu pratiti postojeće televizijske programe na oba standarda, zavisno od prijamnika koje koriste (DVB-T ili DVB-T2).

Najčitanije