Banner
tekst1sl4 4

Koliko proizvodite ugljika na društvenim mrežama?

Nikada do sada nismo vidjeli "kalkulator" koji izračunava proizvodnju ugljika boravkom na društvenim mrežama, sve do sada.

Bivanje na društvenim mrežama učestala je (svakodnevna) aktivnost velike većine ljudi. Mladi, stari, školarci svi one svoje dane provode na društvenim mrežama, gdje se osim Facebooka to odnosno i na Instagram a u posljednje vrijeme taj udio u velikoj mjeri pripada i TikToku.

Huawei P50 Pro prikazuje više od milijardu stvarnih boja

Boravak na društvenim mrežama u velikoj mjeri i nije preporučljiv radije se preporučuje kretanje u prirodi ili neka druga (fizička) aktivnosti.

tekst1sl4 1

Ipak velika većina nas to zanemaruje i radije svoje minute u danu (ili sate) troši na popularnim društvenim mrežama.

Motorola Moto Edge 30 Pro – više značajki i fotografija

Danas vam za primjer donosimo jedan krajnje zanimljivi i nestvaran „kalkulator” a koji se uvelike vezuje uz društvene mreže, odnosno njihovo korištenje. Da ipak pojasnimo malo bolje riječ je o kalkulatoru koji izračuna koliko ugljika „proizvedete” dok ste na društvenim mrežama.

tekst1sl1

A znamo kako ugljik čovjek proizvodi svojim djelovanjem odnosno disanjem. Da ipak sada ne bi previše zalazili u polja čovjekova djelovanja i rada organizma a ostali u segmentu društvenim mreža kažimo odmah o čemu se zapravo radi.

Instagram uvodi promjene kada se radi o „pričama”

Odlaskom na stranicu „Social Carbon Footprint Calculator” (koja i je u suštini taj spomenuti kalkulator) spuštanjem niže dobivate na odabir najpopularnije društvene mreže.

Facebook i Instagram biti će (navodno) ugašeni u Europi

Kažimo za primjer kako je tu na prvom mjestu naveden: YouTube, zatim ga prati Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest i tako redom. Ukupno imamo brojku od 10 najpopularnijih društvenim mreža.

Pet savjeta kako produžiti vijek baterije na pametnom telefonu

A sam princip unosa podataka vrlo je jednostavan. Odabirom svake od društvene mreže unosite broj minuta koliko u dan provedete na navedenoj društvenoj mreži.

Njih naravno ima više a kada sve društvene mreže ispunite (minutama) potom pritiskom na gumb „Calculate!” dobivate rezultat odnosno brojku koliko ugljika proizvodite na minutu korištenjem te društvene mreže.

tekst1sl2

Ovo u stvari možemo sagledavati i kao dobar pokazatelj, odnosno ona aplikacija koja nam za rezultat da najveću brojku to znači da njezinim korištenjem imamo i najveću ovisnost odnosno njezino korištenje (broj minuta u danu) planetu „košta najviše” kada je riječ o proizvodnji ugljika.

Brzo punjenje od 150W – predvodnik je Xiaomi

Moramo reći kako dolaskom na navedenu stranicu dobivamo i prve 3 društvene mreže koje su po proizvodnji ugljika „najveće” a prva u nizu je svakako TikTok zatim slijedi Reddit te Pinterest.

Samsung Galaxy S22 Ultra – koliko je zapravo „izdržljiv”

Pogledajte i sami kako kalkulator funkcionira ipak sve je to u svrhu zabave i napravljeno ali tko zna možda dobiveni podatci neke od nas i potaknu na smanjenje vremena provedenog na društvenim mrežama.

tekst1sl3 1

Slobodno nam se u komentarima javite koje ste vi rezultate dobili, odnosno koja je društvena mreža vama na prvom mjestu (to ujedno znači da ste o njoj i najviše ovisni).

Najčitanije