Banner
Test kamera na LG G4 Sony Z5 i Samsung S6 mobitelima 2

Test kamera: LG G4, Sony Z5 i Samsung S6

Nakon slijepog (blind) testa kamera sa Sonyem Z5 Compact u glavnoj ulozi, tijekom čijeg testa nismo imali na raspolaganju mobitele s najboljim kamerama današnjice, pokazalo se da je Sony napravio dobar, ali ne i vrhunski posao. Može li Sony Xperia Z5 proći bolje u odmjeravanju sa LG G4 i Samsungom S6?

Prisjetimo se, Sony Xperia Z5 Compact je po danu nadmašila LG G flex2 kameru, ali i izgubila od Samsunga Galaxy Note 4. Istina, razlika je ponekad bila mala u korist Samsunga a zanimljivo je da su vam se više dopale fotografije Z5 Compacta u Superior Auto načinu sa 8 MP od manualnog sa 23 MP.

U tamnim uvjetima – noć, s umjetnim osvjetljenjem – Sony Z5 Compact je jednom ocijenjen drugim mjestom, na ostale tri fotografije je na trećem i četvrtom (auto / manual mod). S time nismo impresionirani, isto kao i sa ponekad mutnom lijevom stranom fotografije (po danu).

Vi, naši dragi čitatelji, ste tako ocijenili testne fotografije. Zapravo, njihovo uvećanje na 100%. No, ono ne govori uvijek cijelu istinu. Ako ne ispisujete fotografije na maksimanom uvećanju, važniji vam je balans bijele boje, kontrast, kvaliteta boja i kvaliteta HDR-a.

Test kamera na LG G4, Sony Z5 i Samsung S6 mobitelima 2

Ne zaboravimo: mobiteli snimaju fotografije sa do 23 MP a FullHD monitor ih prikazuje 2 milijuna. Ili, ako samo objavljujete fotke na Facebooku ili web stranicama, prikazat ćete manje od milijun piksela. U tom slučaju, oštrina na razini piksela gubi na važnosti (osim ako cropate i uvećavate dijelove fotografija).

Nakon Sony Xperie Z5 Compact na test je stigao Z5, koji teoretski ima identičnu kameru kao i Compact, no u praksi smo uočili razlike. Ponekad na bolje, ali to nije pravilo… Je li to dovoljno da Sony Xperia Z5 s trona najboljih kamera na fotoaparatima svrgne LG G4 (najbolji u slabim svjetlosnim uvjetima, ukupni pobjednik velikog testa kamera) te Samsung S6 (najbolji po danu)?

Uzeli smo sva četiri mobitela i isprobali kako se ponašaju po tipičnom jesenskom danu, kakvih će biti mnogo sljedećih pola godine.

Test kamera na LG G4, Sony Z5 i Samsung S6 mobitelima 1

Originalne fotografije na kraju članka, a danas ćemo uspoređivati smanjene fotografije. Zašto ne u 100% cropovima? Jer ih smanjene koristi većina čitatelja.

Fotografije su smanjene na 840 piksela širine (to odgovara ovoj stranici na 100% veličine), a ispod njih imate galeriju sa istim fotkama, ali na većih 1600 piksela. Naravno, da bi ste ih mogli kvalitetno gledati treba vam FullHD monitor.

Krenimo abecednim redom, od prve od šest testnih fotografija. Prva fotografija je LG G4, slijedi Samsung S6, zatim Sony Z5 i Z5 Compact

LG G4 testna fotka 1

Samsung Galaxy S6 testna fotka 1

Sony Xperia Z5 testna fotka 1 Sony Z5 Compact fotka 1

LG G4 i Samsung S6 su blizu. Samsung S6 je napravio nešto kontrastniju fotografiju, dok je LG G4 u ovoj slici pomalo blijed. Sony Z5 ima najbolji kontrast i dinamički raspon, te uvjerljivo najširi kadar (ima jako širokokutni objektiv, 24 mm) pa na njegovu fotografiju stane najviše sadržaja. Konkretno, jedan kontejner više 🙂 a i po visini je razlika zamjetna, posebice kada slikate u maksimalnih 23 MP (Z5 Compact). Na ovoj fotografiji Z5 Compact je manje zamutio rubove od Z5 na 8 MP.

No, problem Sony-a je vidljiv – oštrina objektiva po rubovima, i softver. I dok LG i Samsung imaju dobru oštrinu po cijeloj površini, uz mali pad po rubovima – praktično nevidljiv u ovoj rezoluciji – Sony Z5 muti sliku i izobličuje je. Toliko, da ćete poželjeti odrezati lijevi i desni kraj fotografije. Šteta, jer time se gubi prednost super širokog objektiva.

OK, pogledajmo drugu fotografiju, redosljed je isti: LG G4, Samsung S6, Sony z5, Sony Z5 Compact

LG G4 testna fotka 2   Samsung Galaxy S6 testna fotka 2   Sony Xperia Z5 testna fotka 2 Sony Z5 Compact fotka 2

Iako Samsung S6 naginje pretoplim bojama, ovdje je odradio najbolji posao. Osim dobre oštrine, fotografija je dobro eksponirana i djeluje najprirodnije, a i najmanje je spaljena. LG G4 je lagano spalio fotografiju (treba napomenuti da niti jedna automatika nije uključila HDR), dok je Sony kontrastan, ali spaljen i ponovno mutan po rubovima. Z5 Compact je ponovno bolji u 23 MP modu od Z5, ima znatno oštrije rubove…

Treća fotografija:

LG G4 testna fotka 3 Samsung Galaxy S6 testna fotka 3 Sony Xperia Z5 testna fotka 3 Sony Z5 Compact fotka 3

Boje, kontrast i svjetlina su najbolje na Z5, samo da nije tih mutnih rubova. Sada je već pravilo, oštriji su na Z5 Compactu u punoj rezoluciji. Slijedi LG G4, dok Samsung S6 ima loš balans bijele (žučkasta slika).

Četvrta fotografija:

LG G4 testna fotka 4 Samsung Galaxy S6 testna fotka 4 Samsung Galaxy S6 testna fotka 4 Sony Z5 Compact fotka 4

Ovdje je LG G4 dobro odradio posao, iako su boje malo prehlande a i kontrast bi mogao biti veći. Samsung je ponovno prežut, dok je Sony najkontrastniji i fotografija izgleda najatraktivnije. Čak su i rubovi manje mutni – očito se Sony bolje snalazi kad nije u prirodi. To pak budi nadu da će s updateom softvera kamere stvar sa rubovima biti bolja… No, vidjet ćemo.

Peta fotografija:

LG G4 testna fotka 5   Samsung Galaxy S6 testna fotka 5 Sony Xperia Z5 testna fotka 5 Sony Z5 Compact fotka 5

LG G4 je previše bljedunjav, Samsung S6 se također ne može pohvaliti kontrastom niti balansom bijele, dok je Z5 ovdje napravio najbolji posao. Izvrsne boje i kontrast, niti zamućeni rubovi toliko ne smetaju – ponovno su manje mutni nego kod fotografija prirode. No, i dalje ih želimo izrezeti, samo je to sad manji dio fotografije :-).

Šesta fotografija:

LG G4 testna fotka 6 Samsung Galaxy S6 testna fotka 6 Sony Xperia Z5 testna fotka 6 Sony Z5 Compact fotka 6

LG G4 je ovdje napravio dobar posao, boje: kontrast, balans bijele – sve štima. Samsung je nijansu presvijetli dok je Z5 tamniji, no to je i očekivano – širokokutna kamera je uhvatila više neba, koje je svijetlo. Fotografija na Sony Xperia Z5 Compactu nam se najviše dopada.

Što reći na kraju? Automatika na Sony Xperia Z5 po danu radi jako dobre fotografije. Često nadmaši konkurenciju, i to vidljivo, kvalitetom kontrasta i boja. S druge strane Sony Z5 muti sliku po rubovima i to mu je najveći problem (a ima i dosta šuma po noći – tu je LG G4 bolji). No, kao što možemo vidjeti, mutnoća zavisi od kadra do kadra što budi nadu da najavljeni softverski update može, barem djelomično, riješiti taj problem. Do tada budite spremni na prilično često cropanje rubova fotografija.

Samsung S6 nas je pomalo razočarao, no to je i dalje izvrstan fotografski mobitel. Kako smo se tijekom godine družili s još dva S6, dva S6 edge i jednim S6 edge+ znamo: ne rade svi iste fotografije, neki modeli imaju Sonyev neki Samsungov senzor što (naravno) nigdje nije navedeno.

LG G4 je i dalje šampion u lošijim svjetlosnim uvjetima, dok je vrlo dobar i po danu. Iako ga ponekad nadmaši konkurencija, LG više polaže na vjernost nego na atraktivnost fotografija. Je li to dobro ili nije, to je već stvar ukusa. No, znamo od ranije: većina voli “nabrijanije” fotografije…

Najčitanije