Banner
tekst3naslovna 1

Kinezi su ispred nas – već testiraju 6G

Premda velika većina zemalja tek uvodi ili planira uvesti 5G tehnologiju, Kina već uvelike radi na razvoju 6G. Rezultati govore sami za sebe a oni jesu da za jednu sekundu 6G tehnologija prebaci 1 Terabajt prometa.

Tehnologija 5G makar u našim krajevima često bude predmetom velikih polemika. Dali se radilo o zračenju (štetnosti na zdravlje čovjeka) ili riječ bila o načinu (sporosti) implementacije.

Android 13 Developer Preview – finalni dolazak nakon ljeta

Za sada je u Hrvatskoj samo nekoliko gradova (i to određeni dijelovi ne čitav grad) koji se mogu pohvaliti korištenjem 5G tehnologije. Dok smo mi ostali uglavnom i dalje na 4G ili možda 4G+.

Kako koristiti akcije i popuste u vašoj online trgovini?

Da, trebat će proteći još dosta dugo vremena dok se 5G udomaći u našoj zemlji a o otocima da i ne pričamo. Ipak to nije tema ovog članka, već korištenje 5G povezivanja u nekim zemljama iz kojih je on i potekao.

tekst3sl1

Kao naprimjer Kina koja odavno koristi sve blagodati i prednosti 5G povezivanja a polako se razmišlja i o korištenju 6G. Ne samo da se razmišlja već se i započelo s testiranjima a da sve bolje pojasnimo kažimo kako su Kinezi uspjeli prebaciti 1 Terabajt podataka u samo jednoj sekundi.

Huawei P50 Pro dostupan u Hrvatskoj

Da dobro ste pročitali u jednoj sekundi su prebacili 1 Terabajt podataka putem 6G tehnologije, o tome mi iz Hrvatske možemo samo sanjati. Ipak krenimo nekim redoslijedom i kažimo kako se sve desilo u suradnji sa sveučilištem Tsinghua University of Aerospace Engineering, predvođeni profesorom Zhang Chaom.

Samsung donosi 4 verzije Androida i 5 godina (sigurnosne) podrške

Uz pomoć radio valova visoke frekvencije poznatijih kao vrtložni milimetarski valovi. 6G tehnologija mogla bi se koristiti pri poboljšanjima u oružju i obrambenim sustavima.

tekst3sl2

Testiranje je otkrilo kako će hipersonično oružje moći koristiti 6G za otkrivanje ciljeva i komunikaciju. Da kažemo nešto što se nalazi u bližoj budućnosti, odnosno svi smo za to čuli a dotiče se 6G tehnologije.

A1 ublažava „cyber” napad – korisnici su i dalje sigurni

Kina je na ovogodišnjim Zimskim Olimpijskih Igrama postavila eksperimentalni bežični sustav koji se u suštini temelji na 6G tehnologiji a kao rezultat donosi mogućnost prijenosa (istovremeno) do 10,000 jedinica uživo visoke kvalitete.

Apple Spring 2022 održati će se 08.03.2022.

Vrtložni valovi koji su temelj i putem kojih se „odašilje” 6G jesu posve drugačiji po svome sastavu i odašiljanju od bilo čega što se koristilo u radijskoj komunikaciji u posljednjih 100 godina.

tekst3sl3

Također je kazano kako je Kina vodeća zemlja za razvoj 6G tehnologije a njezina će primjena i dostupnost samo učvrstiti priču koju je započeo 5G a koje zemlje poput Hrvatske i dalje očekuju.

tekst3naslovna 2

Gledajući u budućnosti dolazak 5G a kamoli 6G tehnologije još je uvijek daleko makar kada pričamo o malim zemljama kao što je Hrvatska. Za usporedbu kažimo kako Kina posjeduje 40% svih (Svjetskih) patenata vezanih uz razvoj i korištenje 6G tehnologije u bliskoj budućnosti.

Najčitanije