Banner
Samsung Isocell GN2 1

Samsung Isocell GN2 je najbolji i najveći senzor kamera za mobitele

Samsung je predstavio Isocell GN2 senzor za kamere mobitela. Rekordno je velik - 1/1.12" - i ima najbolji auto fokus, ikada. Već je u serijskoj proizvodnji...

Oho, stiže li ovo u Note 21? Vjerojatno ne, ako je suditi po prošloj godini kada je najbolji Samsungov senzor Isocell GN1 (da, da, bolji je od HM1 sa 108 MP) završio u kineskim Oppo i Vivo mobitelima.

Nadam se da će ove godine biti drugačije. Izgledno jest, da će novi Isocell GN2 imati premijeru u Xiaomi Mi 11 Ultra mobitelu.

A to znači da će zasjesti na tron DxOMark ljestvice, kao i svih relevantnih testova kamera. Barem dok se ne pojavi Huawei P50 Pro, ali o tom potom.

Samsung Isocell GN2 2

Samsung Isocell GN2 ima 50 MP, kao i prethodnik, ali je većih dimenzija – 1/1.12″. Pojedinačni pikseli su mu veliki 1.4 mikrona, kao u dosadašnjim 1/2.55″ senzorima (iPhone 12). No uz pomoć 4u1 pixel bininga, ti pikseli postaju 2.8 mikrona veliki, najveći na tržištu, i tada radi 12.5 MP fotografije.

To mu omogućava najbolje low light performanse na tržištu.

Fokusiranje je brže i bolje od svih ostalih senzora. Isocell GN2 je dobio Dual Pixel Pro tehnologiju:

https://www.youtube.com/watch?v=8KILAVjM8lY

Novi senzor ima čak 100 milijuna dioda za faznu detekciju, koji brzo fokusiraju ne samo po vertikalnim promjenama u kadru – kao svi ostali senzori – nego i po horizonstalnom.

Čitaj: fokusiranje će biti brže i bolje nego ikada.

Staggered HDR – ne znam kako ovo točno prevesti, slobodno zakomentirajte – donosi prednosti pred klasičnim HDR slaganjem, u vidu boljih detalja i bogatijih boja u HDR fotografijama. Senzor snimi 3 fotografije različitih ekspozicija u jednom prolazu.

Zanimljivost je i pametna interpolacija do 100 MP. Isocell GN2 snimi tri fotografije za tri osnovne boje – R,G,B – i onda ih složi u kvalitetnu 100 MP fotografiju. Bit će zanimljivo vidjeti kako to radi, posebno u usporedbi sa 108 MP senzorom (koji nije posebno dobar sa 108 MP fotografijama, jer pixel binning).

Očito jest da Samsung ima opako dobar senzor za flagship mobitele u 2021. godini. Nadam se samo da će se naći i u njihovim mobitelima, ne samo kod konkurencije…

Najčitanije