Banner
2 21

Apple svoje servere oprema s M4 čipovima u svrhu AI upita

Tek što je M4 predstavljen unutar iPad Pro modela, došla je vijest kako će M4 čipovi naći svoje mjesto unutar poslužitelja Applea. Upravo onih koji će obrađivati AI upite s serijom iPhone 16 telefona.

Apple je nedavno lansirao svoj najskuplji iPad Pro opremljen novim M4 čipom. Prema izvještaju Marka Gurmanna iz Bloomberga, Apple sada implementira svoje M serije čipova u svoje cloud poslužitelje, a čini se da je to povezano s AI značajkama koje se očekuju u nadolazećoj liniji iPhonea 16.

Apple M4 čip i benchmark rezultati

Apple razvija neke AI značajke za seriju iPhone 16. Ranije je izvješteno da se tvrtka usredotočuje na pokretanje AI značajki izravno na uređajima, kako bi zaštitila privatnost korisničkih podataka.

ff 7

Tvrtka je također stekla francuski startup Datakalab kako bi svoj LLM (jezični model velike skale) na uređaju učinila sposobnijim i učinkovitijim. Međutim, izgleda da Apple i dalje treba pokretati neke zahtjevnije AI značajke u oblaku. Ovdje nastupa uloga Apple Silicona (M serije čipova) u njihovim poslužiteljima.

Apple iPad Air i Pro za 2024. godinu

Prema Gurmmanu, poslužitelji koji rade na Apple Siliconu posebno su dizajnirani za rukovanje zadacima povezanim s AI. Apple koristi svoj čip M2 Ultra (koji pokreće prošlogodišnji Mac Pro i Mac Studio) u svojim AI poslužiteljima.

Iako tvrtka navodno planira u budućnosti koristiti i nove M4 čipove. Postoje i izvješća da tvrtka razvija posebne čipove za svoje AI poslužitelje koji će koristiti TSMC-ov 3nm proizvodni proces.

Apple 2025. predstavlja 20,3″ sklopivi uređaj

Međutim, taj razvoj je još daleko od završetka, za razliku od serije iPhone 16. To bi mogao biti razlog upotrebe čipova M2 Ultra. Očekuje se da će čip posvećen AI poslužiteljima ući u masovnu proizvodnju u drugoj polovici 2025. godine.

Odluka o korištenju cloud poslužitelja za pokretanje nekih značajki (što može uključivati i rad s korisničkim podacima) predstavlja odmak od Appleovog prvotnog plana.

Apple predao patent za iPhone Flip

Unatoč tome, dobro je vidjeti da tvrtka organizira računalne operacije i pokreće značajke na svojim vlastitim poslužiteljima umjesto da traži od tvrtki poput Googlea da obavljaju taj posao na svojim poslužiteljima.

Apple Watch Ultra 3 – hardverski ništa novo

Osobe uključene u razvoj posvećenih čipova za poslužitelje informirale su da čipovi imaju komponente unutar za zaštitu privatnosti korisnika. Tvrtka navodno koristi metodu nazvanu „Secure Enclave“ za izolaciju podataka od sigurnosnih ranjivosti.

Najčitanije