Banner
tekst2naslovna1

Internet slavi 30. godina dostupnosti u Hrvatskoj

Internet slavi 30. godišnjicu dostupnosti u Hrvatskoj. Iako podatci govore kako koristimo jedan od najskupljih i najsporijih Interneta u Europi nadamo se kako će biti bolje.

Internet, mreža svih mreža ili kako je mnogi nazivaju WWW (World Wide Web) kod Hrvata je dostupna evo već 30. godina. Samu povijest interneta znamo svi (osim što ga svi svakodnevno koristimo).

Samsung Galaxy S23 Ultra dolazi s nabrijanim Snapdragonom 8 Gen 2

Nastao je kao projekt Američke Vojske za njezine potrebe da bi se potom postepeno i polako proširio svijetom. Dobro nije bilo tako jednostavno ali se u suštini to tako i desilo.

tekst2naslovna 3

Ali kod nas je sve to malo sporije išlo. Pa je tako prije 30 godina u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu puštena u rad „Hrvatska Akademska i Istraživačka Računalno – komunikacijska mreža”.

ČLANAK 1

Ista je bila temeljena na internetskom protokolu te kao takva imala je mogućnost povezivanja na globalnu mrežu. Čime je i službeno započelo doba korištenja Interneta kod Hrvata.

Snapdragon 8 Gen 2 – top performanse, 200 MP kamera i Wi-Fi 7

Sama Internetska veza u suštini je bila veza prema Sveučilištu u Beču. A sklopljena je u svrhu projekta izgradnje nacionalne akademske mreže – Hrvatske akademske i istraživačke mreže (Carnet).

Koja je preciznost senzora za analizu bioelektrične impedancije Galaxy Watch pametnih satova?

Godine 1991. pokrenut je i Odbor za akademsku mrežu koju je vodio Predrag Pale. Te se upravo on smatra „ocem” Interneta u Hrvatskoj – odnosno osobom koji je „donio” Internet u Hrvatsku. A sve je započelo (krenulo) sa Zagrebačkog Elektrotehničkog fakulteta, današnjeg FER-a.

tekst2sl1

Sama ideja o dovođenju Interneta odnosno kreiranju „nacionalne – računalne komunikacijske infrastrukture” krenula je još prije 1991. godine ali se tada sve počelo i ostvarivati čime je prestalo biti mrtvo slovo na papiru.

Internet Explorer odlazi u povijest sa 15.06.2022.

Sveučilišni Računalni centar u Zagrebu odobrio je izgradnju i administriranje mreže i podršku korisnicima. A sama mreža dobila je ime CARNET (Croatian Academic and Research Network – Hrvatska akademska i istraživačka mreža).

tekst2sl3

Uz izgradnju računalno komunikacijske mreže, 1993. godine započela je registracija i rad nacionalne vršne domene „ .hr „. Prve Hrvatske ustanove koje su bile uključene u akademsku i istraživačku mrežu jesu:

  • Ekonomski Fakultet Osijek
  • Elektrotehnički Fakultet Zagreb
  • Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Split
  • Institut Ruđer Bošković
  • Ministarstvo znanosti i tehnologije
  • Tehnički Fakultet u Rijeci
  • Prirodoslovno – Matematički Fakultet Zagreb

Tadašnje poimanje Interneta značajno je drugačije od onoga što danas imamo prilike vidjeti i koristiti. Prije se koristila dial – up veza koja je bila spora i kada se koristila nije se moglo koristiti telefon.

Xiaomi objavio Black Friday cijene

Cijena je bila po utrošenom jednom MB a brzine su bile na „marginama” stvarnosti. Ali kada početkom tih godina nismo znali za bolje i ovo je bilo odlično i vrhunski prihvatljivo.

tekst2sl5 1

S godinama su cijene interneta značajno pojeftinile (iako neki govore da i danas plaćamo najskuplji internet u Europi) dok su brzine uredu. Uvijek postoji mjesta za napredak a podatci govore da mi Hrvati “surfamo” najsporijim Internetom u Europi.

Stoga Sretna ti 30. obljetnica postojanja u Hrvatskoj – dragi naš Internet.

Najčitanije