Banner
Sage Appliances Barista Pro Black Truffle

IFA 2019 Berlin: podsjetnik kako je sve počelo

Sajam IFA 2018 posjetilo je 244.000 posjetitelja, sajam se u Njemačkoj održava od davne 1924. godine, a nekoliko godina kasnije na otvaranju je bio i Albert Einstein, poznati fizičar i nobelovac.

Održao je govor koji se prenosio putem radija s vakuumskom cijevi, što je tada bilo veliko dostignuće. U to vrijeme nije bilo televizora, nije bilo hladnjaka, nije bilo niti mobitela koje i ove godine očekujemo u Berlinu.

Sony AG9 BRAVIA OLED 4K HDR
Sony AG9 BRAVIA OLED 4K HDR

„Internationale Funkausstellung“ ili skraćeno IFA u prijevodu znači Međunarodna radio izložba. Od 1924. pa do 1939. sajam se održavao svake godine. Uslijedila je pauza zbog drugog svjetskog rata da bi se od 1950. održavao svake dvije godine. Tako je bilo sve do 2005, a od 2006. IFA se održava svake godine.

“Große Deutsche Funkausstellung” odnosno velika njemačka radio izložba bio je naziv sajma u samom početku tako da je IFA sajam više puta mijenjao naziv, najčešće zbog tehnološkog napretka. 1939. naziv se mijenja u “Große Deutsche Rundfunk- und Fernseh-Rundfunk-Ausstellung Berlin” odnosno velika njemačka radio-televizijska izložba u Berlinu. „Internationale Funkausstellung“ naziv postoji od 70-ih godina, a u novije se vrijeme koristi samo skraćenica IFA.

Od kraja drugog svjetskog rata pa do 1970. godine sajam je bio putujući budući da se održavao u Düsseldorfu, Frankfurtu na Majni i Stuttgartu, a od 1971. ustalio se u Berlinu. U Berlinu će sigurno biti do 2023. godine, do kada traje aktualni ugovor između organizatora i Messe Berlin, aktualne lokacije IFA sajma.

Royole FlexPai savitljivi preklopni smartphone
Royole FlexPai savitljivi preklopni smartphone

I ove ćemo godine u Berlinu vidjeti nove mobitele, tablete i pametne satove, nove (pametne) televizore, pametne hladnjake, fotoaparate, pegle i druge uređaje konzumne elektronike poznatih proizvođača – Samsunga, Panasonica, Philipsa, LG-ja, Alcatela… O svemu ćemo vas izvijestiti direktno iz Berlina.

Sony α6400
Sony α6400
Sony GTK PG10
Sony GTK-PG10

Miss IFA 2019

Samsung stand IFA Berlin

Philips stand IFA Berlin

WMF Lumero Gourmet Station 3 in 1
WMF Lumero Gourmet Station 3-in-1
Technotrade Radio Alarm Clock WT 487
Technotrade Radio Alarm Clock WT 487
Sage Appliances Tea Maker Compact
Sage Appliances Tea Maker Compact
Sage Appliances Barista Pro Black Truffle 1
Sage Appliances Barista Pro Black Truffle
Najčitanije