Banner
P50

Huawei P mobiteli i deset godina vrhunskih kamera

Prvi Huawei P serije je predstavljen 2012. godine (Ascend P1) i od tada Huawei stalno nadograđuje kamere. Od P20 Pro naovamo, Huawei je neosporni kralje mobilne fotografije. Evo detalja

Nikada prije, niti kasnije me neki mobitel nije tako oduševio kao P20 Pro. To čudo je donijelo spektakularno dobre fotografije i prvi noćni mod, koji je uništio konkurenciju po svim parametrima.

Niz se nastavlja: Huawei P30, P40 i sada P50 – sve su to mobiteli s najboljom glavnom kaemrom u svoje doba, ali revolucija koju je napravio P20 Pro se nije ponovila, a vjerojatno i neće. Ili možda hoće?

Prisjetimo se kako se razvijala Huawei P serija…

P50 1

Od prvog izdanja 2012. godine pa do danas, Huawei P serija pametnih oduševljava korisnike zahvaljujući svom dizajnu, trajanju baterije i performansama kamere. Huawei će povodom desete godišnjice P serije, lokalno predstaviti svoje novo remek-djelo, Huawei P50 Pro koji će mobilnu fotografiju podignuti na novu razinu.

Sve je započelo u siječnju 2012. godine, kada je Huawei na sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu predstavio modele Ascend P1 i Ascend P1s. Novi revolucionarni uređaji pružali su korisnicima kamere s automatskim fokusom i mogućnošću HDR snimanja, a krasio ih je prekrasan i tanak dizajn. Modeli koji su uslijedili: P2, P6, P7, P8 te P9 nastavili su tradiciju vrhunske mobilne fotografije te je svaki novi model pristizao s novim značajkama i boljim performansama.

Huawei Ascend P2: Zaslon s pogledom

Ascend P2 pružio je prostrani zaslon u kombinaciji s tankim kućištem što je vizualno podsjećalo na beskonačni bazen, a graciozno zakrivljeni rubovi te uski okviri telefona omogućili su neometano iskustvo korištenja.

Huawei Ascend P2

Kamera s pozadinskim osvjetljenjem od 13MP također je bila značajno poboljšanje u odnosu na prijašnju seriju jer je s većim brojem piksela omogućila bolje snimanje u uvjetima lošeg osvjetljenja.

Ascend P6: Prijelaz s plastičnog na metalno kućište

Ascend P6 bio je pametni telefon tankog okvira s metalnim kućištem.

Ascend P6

Dvostruka prednja kamera od 5MP, stražnja kamera od 8MP i opcija makro snimanja od 4cm nove su značajke koje su krasile ovaj uređaj koji je mamio korisnike zadivljujućim izgledom.

Huawei Ascend P7: Prvi ultratanki 4G LTE pametni telefon

Predstavljanje ovog uređaja smatra se prekretnicom u razvoju kineskog telekomunikacijskog sektora. P7 korisnicima je donio prednju kameru od 8 MP što je bilo puno za vrijeme kada su selfiji tek postajali popularni.

Stražnja kamera od 13 MP koristila je Sonyijev vodeći senzor IMX214, zajendo s ISP-om na razini SLR kamere i unaprijeđenim mehanizmom za pametnu obradu slike.

Huawei Ascend P7

Huawei je uspio stvoriti tehnologiju kamere koja omogućuje jasniji prikaz detalja pri slabom osvjetljenju, te ju je upakirao u tanko metalnu kućište sa 7-slojnim premazom.

Huawei P8 serija: Prvi RGBW senzor u četiri boje

P8 serija prva je iz svog imena izbacila naziv „Ascend“, a dostupni uređaji: P8, P8 Lite i P8 Max usvojili su potpuno metalni dizajn.

Revolucionarni način rada svjetlosnih grafita i do tad neviđenog RGBW senzora u četiri boje, omogućio je korisnicima poboljšanje svjetlosnih efekata za 32% te smanjio šum u uvjetima slabog osvjetljenja za čak 78%. Još jedan dodatak bio je OIS (optička stabilizacija slike) što je korisnicima omogućilo puno stabilniju sliku.

Huawei Ascend P8

Huaweijevi stručnjaci za dizajn izradili su okvir od aluminijske legure, što je u kombinaciji s oštrim, svijetlim rubovima stvorilo futuristički izgled. Još jednom, Huawei je utjelovio inovativne značajke mobilne fotografije i futuristički dizajn u jedno te pritom stvorio novog mobilnog fotografskog diva.

Huawei P9 serija: Početak nove ere mobilne fotografije

Huawei P9 serija obilježila je novu eru u fotografiji pametnih telefona kakve danas poznajemo. Zahvaljujući Huaweijevom partnerstvu s legendarnim njemačkim proizvođačem kamera Leicom, model P9 prvi je sadržavao dva Leica objektiva te je bio pojačan dvostrukim kamerama od 12MP i 20MP, a za super fotografije također je bio zaslužan i povećani otvor blende f/22.

Jednobojni senzor telefona prikuplja detalje i konture, radeći zajedno sa senzorom u boji, koji je odgovoran za sliku, kako bi se stvorile fotografije veće dubine i nijansi.

IMG 20160522 101739

Suradnja s Leicom izazvala je široko priznanje među korisnicima diljem svijeta. Što se tiče izgleda, P9 je usvojio minimalistički dizajn svog prethodnika P8, ali je ponudio i stražnji senzor otiska prsta, kao i 2.5D zaslon koji se neprimjetno spaja sa staklom i metalnim kućištem, stvarajući svjetlucavi, reflektirajući učinak.

Huawei P10 serija: Majstor portreta inspiriran Leicom

Huawei P10 podigao je kvalitetu mobilne fotografije na novu razinu. Kamere su bile opremljene Leica objektivom s velikim otvorom blende, koje su korisnicima pružale vrhunske fotografije.

20170422 151004

Osim vrhunske kamere, ovu seriju je krasio i predivan dizajn sa staklenim stražnjim dijelom, zbog čega su se korisnici P10 serije sa svojim pametnih telefonima isticali iz mase.

Huawei P20 serija: Prvi mobitel s trostrukom kamerom

Kod P20 serije, Huawei je uzeo već najbolji sustav kamera u industriji od modela P10, te mu je dodao treći objektiv. Tako je kamera P20 modela korisnicima omogućila hibridno zumiranje, kameru od 40MP te fotografiranje u noćnom načinu pomoću AI tehnologije za proizvodnju svijetlije slike.

Huawei P20 Pro 4

Zahvaljujući unaprjeđenom sustavu kamere, Huawei P20 serija dobila je najvišu ocjenu DXoMarkove web stranice za procjenu kamera pametnih telefona. Kao i kod P10 serije, Huawei je uspio upakirati izvrsne performanse telefona u stakleno kućište gradijentne boje.

Huawei P30 serija: Nova razina noćne fotografije

Huawei je sa P30 serijom predstavio četverostruki sustav kamera, sa Super Sensing kamerom od 40MP opremljenom RYYB nizom senzora, pomoću kojih je korisnik mogao napraviti savršenu noćnu fotografiju.

Huawei P30 Pro 3

Novi Periscope zum objektiv korisniku je omogućio veći protok svijetla i na taj je način fotografiranje u mraku postalo gotovo identično fotografiranju po danu. P30 serija opremljena je 3D zakrivljenim OLED zaslonom koji korisnicima pruža bolje iskustvo korištenja, a ujedno ga čini i savršenim modnim dodatkom.

Huawei P40 serija: Ultra Vision Leica kamera

Huawei P40 serija korisnicima je pružila najrazvijeniji sustav kamera do tad. Model P40 Pro + ponudio je Ultra Vision stražnju kameru od 50MP, ultraširokokutnu kameru te par zum objektiva koji stvaraju snimke s optičkim zumom od 3x i 10x.

Huawei P40 Pro 19

Također, sustav kamera Huawei P40 serije korisnicima je pružio i objektiv ultra dugog dometa, što niti jedan drugi proizvođač pametnih telefona nije koristio.

Huawei P50 serija: Dual-Matrix kamera

Huawei P50 serija globalno je predstavljena u srpnju 2021. godine. Teško je uopće zamisliti što je Huawei mogao napraviti bolje u odnosu na prethodnu seriju, no svejedno su uspjeli.

P50 serija sadrži inovativan dizajn kamere s dvostrukom matricom, novi i unaprijeđeni XD Fusion Pro sustav optimizacije detalja, novu značajku True Chroma Shot te niz drugih značajki koje će oduševiti korisnike.

tekst1naslovna 7

Zahvaljujući Huaweijevoj viziji dizajna pametnih telefona, vrhunski dizajn kamere i mogućnosti snimanja nove razine nadopunjuju se, donoseći najbolje od oba svijeta.

Tijekom proteklog desetljeća, pametni telefoni Huawei P serije predstavljali su jedan inovativan sustav kamera za drugim. U Huaweiju kažu kako su ta postignuća još uvijek blijeda u usporedbi s onim što čeka sve korisnike. Huawei P serija nastavit će poticati maštu korisnika diljem svijeta, sve dok ne uhvate cijeli svoj svijet na fotografiji.

Najčitanije