Banner
Wang Chenglu predsjednik Huaweijevog odjela za softversko inzenjerstvo

Huawei izdao Harmony OS 2.0 beta verziju za developere

Huawei Harmony OS stiže početkom godine na postojeće, i buduće Huawei mobitele. Tvrtka obećava zaista mnogo od novog operativnog sustava, pogledajte što nas čeka...

Beta verzija sustava Harmony OS 2.0 za pametne telefone službeno je predstavljena na ovogodišnjoj konferenciji Huawei Developer Day u Pekingu. Izdavanje beta verzija za developere predstavlja prekretnicu u izgradnji sveobuhvatnog Harmony OS ekosustava. Developeri aplikacija za pametne telefone iz Kine koji su zainteresirani za 2.0 beta verziju mogu se prijaviti na službenim web stranicama Huaweija za developere.

Sveobuhvatne mogućnosti Harmony OS-a, mnoštvo API-ja i moćni alati poput optimiziranog simulatora DevEco Studio su javno dostupni, olakšavajući učinkovit razvoj aplikacija za pametne telefone kompatibilne s Harmony OS-om. Huawei se nada da će tako u ekosustav privući brojne partnere i pružiti korisnicima pristup čitavom nizu pogodnosti kroz pametne usluge koje komuniciraju s njima, zabavljaju ih i obrazuju na nove načine bilo gdje.

huawei hrv 1200x1200 20201106 12

“HarmonyOS je istinska prekretnica jer redefinira način na koji ljudi i uređaji međusobno komuniciraju u svim aspektima svakodnevnog života. Uređaji i usluge više nisu ograničeni na određene životne scenarije, sada kada korisnici mogu slobodno prilagoditi način na koji njihovi uređaji rade, upravljajući bilo kojom postavkom. Harmony OS će stvoriti “super uređaje” koji dolaze s najnaprednijim aplikacijama ikad, kao i “super usluge” koje mijenjaju život”, istaknuo je Wang Chenglu, predsjednik Huaweijevog odjela za softversko inženjerstvo.

Korisničko iskustvo bez premca omogućuje „super uređaje“ i besprijekorne usluge

Nastupa novo doba koje je donio ‘internet svega’ (IoE), zahvaljujući brzom rastu 5G, AI i IoT tehnologija. U proteklom desetljeću dominirao je uspon pametnih telefona i mobilnog interneta, ali tijekom sljedećeg desetljeća niti jedan uređaj ne nudi sličan prodorni potencijal. Umjesto toga, za veze s više uređaja se očekuje da će utrti put do pametnih usluga sutrašnjice.

Huawei predstavio Mate 40 seriju 3

HarmonyOS i njegova temeljna distribuirana tehnologija dizajnirani su za futurističku paradigmu ‘interneta svega’. Pomažući u stvaranju “super uređaja”, koji rade udruživanjem softverskih i hardverskih resursa iz prethodno fizički neovisnih uređaja, sustav je visoke ambicije Seamless AI Life strategije pretvorio u stvarnost. Harmony OS pomaže osigurati da svi uređaji reagiraju na svaki korisnikov pokret te da budu opremljeni za sve zamislive scenarije.

Dobar primjer ovog načela je da Harmony OS koristi suradnju telefona i sata kako bi pružio pametna rješenja za putovanja. Naručivanje vožnje omogućeno je bez upotrebe ruku, a na zaslonu sata prikazuju se važne informacije poput lokacije taksija u stvarnom vremenu i broja registarske pločice.

Isto tako, internetska kupnja uskoro će biti lakša nego ikad jer će grupni kupci moći pregledati odgovarajuće predmete u kolicima drugih kupaca grupe i donositi bolje odluke – moći će čak pokrenuti  MeeTime pozive za dijeljenje zaslona i razgovore o kupovnim odlukama.

HarmonyOS potiče sve developere da oslobode svoju maštu i smisle obećavajuće ideje o tome kako stvoriti pametne usluge za sve korisnike. Stoga nije čudno što se preko 120 developera poznatih aplikacija, uključujući JD.com, China UnionPay, Youku Video i iFlytek, odlučilo HarmonyOS učiniti svojim odabranim sustavom.

Sveobuhvatna podrška za developere olakšava implementaciju rada na više uređaja

Huawei P smart 2021 3

Danas niz IoT uređaja dijeli malo toga zajedničkog, jer se mogu podijeliti na različite tipove uređaja i operativne sustave. Ovakva situacija ometala je razvoj tradicionalnih aplikacija, jer su one trebale biti prilagođene da odgovaraju svim različitim veličinama zaslona i sustavima prije objavljivanja. Huawei je fragmentaciju IoT-a učinio prošlošću, otvorivši developerima sve Harmony OS-ove ‘framework-ove’ i alate u lancu.

Sada je dostupno preko 15.000 API-ja, uključujući distribuirane sistemske usluge, softverske i hardverske sposobnosti. Pritom Harmony OS želi pomoći u stvaranju inovativnih i konkurentnih aplikacija koje su kompatibilne sa svim vrstama uređaja i orijentirane na sve scenarije. Distribuirani UI okvir odgovara svim veličinama zaslona i olakšava implementaciju uz znatno povećanu učinkovitost. Novi i poboljšani DevEco Studio 2.0 može ostvariti pregled u stvarnom vremenu i omogućiti distribuirano ispravljanje pogrešaka, što je također idealno za povećanje učinkovitosti razvoja.

Više od 100 000 programera pridružilo se Harmony OS ekosustavu, velikim dijelom zahvaljujući podršci na stručnoj razini, bogatim radionicama i lako dostupnim materijalima te otvorenim zajednicama developera. Početak Harmony OS Developer Innovation natjecanja, koji nudi 1,5 milijuna kineskih juana (oko 187,5 tisuća eura) u nagradama i mentorskim resursima 20 istaknutih profesionalaca u industriji, nada se daljnjem angažmanu nadarenih developera koji su od Harmony OS-a stvorili svoj profesionalni dom.

TomTom GO navigacija od sada dostupna u AppGallery trgovini 4

Revolucionarne Harmony OS tehnologije otvaraju brojne AI mogućnosti

Harmony OS će također transformirati poslovanje dobavljača hardvera, pomažući im da proizvode pretvore u usluge. Inovacije softvera kanalizirat će se kako bi se postiglo diferencirano i fleksibilno korištenje hardvera. Hardverski resursi sa svih povezanih uređaja bit će objedinjeni kako bi se partnerima omogućilo da dobiju veću vrijednost prodajom usluga kontinuirano, umjesto da budu ograničeni na jednokratnu prodaju proizvoda. Potaknuti ovim obećavajućim novim modelom, više od 20 dobavljača hardvera postalo je dijelom HarmonyOS ekosustava.

Međupovezanost više uređaja također olakšana i gotovo neprimjetna, od samog donjeg sloja, gdje na vezu ne utječu nikakve softverske ili hardverske razlike. Korisnik može, primjerice, jednostavno dodirnuti telefon na kućanski aparat kako bi uspostavio trenutnu vezu i omogućio prikaz podataka o uređaju na zaslonu telefona. Povezani uređaji također će svojim korisnicima moći “reći” kako rade, postavljajući temelje istinskim pametnim domovima budućnosti.

TomTom GO navigacija od sada dostupna u AppGallery trgovini 2

HarmonyOS će u bliskoj budućnosti biti otvoren za veći broj uređaja. Serija događaja Huawei Developer Day održat će se u nizu većih kineskih gradova, uključujući Šangaj i Guangzhou, kako bi budućim developerima pružila priliku za rasprave o najmodernijim tehnologijama i aplikacijama.

O AppGallery trgovini

AppGallery je trenutno treća najveća trgovina aplikacija na svijetu. Dostupan je u više od 170 zemalja s 500 milijuna mjesečno aktivnih korisnika diljem svijeta. Korisnici u trgovini mogu pronaći pregršt globalnih, ali i velik broj lokalno popularnih aplikacija. Suradnje s lokalnim developerima pokazale su se vrlo uspješnima, a njihov izbor u AppGallery trgovini prilično je širok.

Najčitanije