Banner
Huawei Freebuds 3i 3

Huawei Freebuds 3i test

Ponekad je Lite varijanta prava mjera. Huawei P40 Lite je izvrstan mobitel, a tvrtka ima i prijašnjih Lite inačica koje su spadale među best buy mobitele.

No sada smo dobili i lite slušalice, iako se tako ne zovu – upoznajte Huawei Freebuds 3i. Testirao sam skuplji model šrije nekog vremena, Huawei Freebuds 3, i jako su mi se svidjele.

Aktivno poništenje buke, bilježenje titraja kosti lica kao pomoć mikrofonu (bone counduct) u kombinaciji s najboljim zvukom (osim Appleovog top modela) čine Freebuds 3 izvrsnim odabirom za sve namjene.

No te slušalice nemaju silikonske umetke. Stvar ukusa, ali činjenica jest- bez silikona su manje udobne i propuštaju više okolišnjeg zvuka (uho nije dobro “zadihtano”) što otežava posao aktivnom poništenju buke.

Huawei Freebuds 3i to ispravlja – ili, donosi drugačiji pristup – a izostanak Kirina A1, manji driveri i nešto slabija baterija popeglani su praktično upola nižom cijenom – samo 799 kn. Stoga, pogledajmo kakve su i kako rade…

Huawei Freebuds 3i 4

Huawei FreeBuds 3i specifikacije

 • Dimenzije
   • 41.8 x 23.7 x 19.8 mm, masa 5.5 g po slušalici
   • 80.7 x 35.4 x 29.2 mm (kućište za punjenje), 51 g
 • Baterija
   • Žičano: USB Type-C (5V1.2 A 6 W)
   • Baterije: 37 mAh slušalica, 410 mAh kutija
   • 3.5 sati reprodukcije s jednim punjenjem
   • 14.5 sati reprodukcije uz kućište za punjenje
 • Zvuk
   • ⌀10 mm dinamički driver
   • Aktivno smanjenje buke
   • Bluetooth 5.0
 • Upravljanje
   • Kontrola dvostrukim i dugotrajnim dodirom, može se customizirati aplikacijom
   • automatsko pauziranje i pokretanje skidanjem slušalice na Huawei mobitelima
   • Uparivanje otvaranjem kutije

Postavljanje, uparivanje, ergonomija

Jeste li primijetili? Huawei premium slušalice Freebuds 3 izgledaju poput Appleovog budget rješenja AirPods, dok Huawe budget rješenje izgleda poput AirPods Pro :-).

Freebuds 3i su dostupne samo u bijeloj boji, koja im jako dobro stoji. Nižu cijenu od Freebuds 3 modela ničime ne odaju na prvi, ali i na drugi pogled. Štoviše, kutija / punjač mi se više sviđa na jeftinijim slušalicama, i estetski i kvalitetom izrade (!) što je ugodno iznenađenje.

Huawei Freebuds 3i 3

Ok, nemate bežično punjenje kutije, i to jest minus. No poklopac bolje i čvršće naliježe a sklopljena kutija djeluje monolitno. Lijepo!

Silikonski nastavci različitih veličina olakšat će prilagodbu vašem uhu. Moje je očito prosječne veličine, fino su mi pristajali defaultni umetci.

Napadna sličnost s AirPads Pro je neupitna, iako razlike postoje – Huawei ima malo dulji vrat.

Huawei Freebuds 3i 6

Druge specifikacije su vrlo slične – 10 mm driveri (Freebuds 3 ima 14 mm), dva mikrofona za poništenje okolišnje buke (ANC) i tijekom razgovora. To je svakako respektabilan set mogućnosti, bez obzira na cijenu.

Uparivanje prolazi glatko (na Huawei P40 Pro), a upravljanje slušalicama dodirom je jednostavno – dva tapkanja za pauziranje ili odgovor na poziv, jedno dulje držanje za paljenje ili gašenje aktivnog poništenja buke.

Kontrole možete mijenjati putem Huawei AI Life aplikacije, što je Ok riješeno s jedne, i loše s druge strane.

Naime, kada u AppGallery upišete Freebuds 3i, dobit ćete – ništa korisno. Nevjerojatno 🙂

Screenshot 20200628 212638 com.huawei.appmarket

Kao i kod skupljeg modela, vlasnici Huawei mobitela bit će nagrađeni automatskim pauziranjem kod skidanja slušalica te ponovnim puštanjem muzike kad vratite slušalicu u uho.

To radi sa svim izvorima muzike, i vrlo je zgodna opcija.

No nije zgodno što ne možete mijenjati glasnoću bez mobitela – Freebuds 3i nemaju volume kontrolu.

Huawei Freebuds 3i 9

Ali imaju dva mikrofona – jedan vanjski, i jedan unutar uha, za kvalitetan rad aktivnog poništenja buke. Plus jedan “normalni” za razgovore.

ANC radi izuzetno dobro – Huawei navodi čak 32 dB(A) poništenja buke! To je sjajna vrijednost, i iako ju je teško izmjeriti bez profi opreme, čuje se.

huawei FreeBuds3i exploded

Zapravo, ne čuje – silikonski umeci + ANC znače tišinu. Ok, uz malo šuma od poništenja buke, ali bit ćete okruženi tišinom. I da, ANC radi bolje nego na Freebuds 3, jer – silikonski umeci.

Bio sam toliko impresioniran ANC-om, da sam otišao na 100 km put sa skuterom, sa Freebuds 3i umjesto čepića za uši. Buka vjetra je znatna iznad 100 km/h, barem na mom setupu vjetrobrana / kacige.

Freebuds 3i 1 1 Filtriranje i poništavanje buke je izvanredno, ali nažalost – komfor nošenja je loš. Kaciga stišće uši, pa su me slušalice vrlo brzo nažuljale.

Šteta, ali ako imate skuter / motor i malo labaviju kacigu oko uha, svakako isprobajte Freebuds 3i sa upaljenim ANC-om. Na momente će vam se činiti da imate električno vozilo…

Ok, a kakva je kvaliteta zvuka?

Kvaliteta zvuka

Kvaliteta zvuka Freebuds 3i slušalica je bolja od očekivanja, i daleko bolja od jeftinijih modela drugih brendova.

Kakva je u usporedbi sa Freebuds 3? Zapravo mi je teško reći jer ih nisam imao istovremeno, ali po sjećanju rekao bih da razlika nije velika.

Basa ima sasvim doboljno, srednji i visoki su čisti i usprkos 10 mm vs 14 mm driveru bit ćete nagrađeni autorativnom zvučnom slikom, s boljim basom od očekivanja. Vjerojatno, opet na račun silikonskih umetaka.

Sveukupno, Freebuds 3i više vole modernu muzika, samo pripazite da nije previše “bučna”, s mnogo instrumenata istovremeno jer tada – očekivano -Freebuds 3i počinju gubiti balans.

Ukupan dojam? Huawei Freebuds 3i su mi bolje od skupljih Freebudsa 3 zbog silikonskih umetaka i boljeg rada aktivnog poništenja buke. Zvuk je nijansu slabiji, baterija traje malo kraće i nema kontrolu jačine zvuka – realno najveći nedostatak – ali s obzirom na cijenu od 800 kn, ovo je puna šaka brade i uvjerljivi best buy u svijetu boljih TWS slušalica.

Najčitanije