Banner
Huawei FreeBuds 3 7

Huawei FreeBuds 3 test

Huaweijeve bežične slušalice FreeBuds 3 su nakrcane tehnologijom, izgledaju dobro i donose neobičnu konfiguraciju – ovo su in ear, open air fit slušalice. Prevedeno: idu vam u uho, ali za razliku od konkurencije nemaju silikonske umetke koji ih drže u uhu.

Takva konfiguracija bežičnih slušalica ima svojih prednosti, ali i nedostataka, barem teoretski jer s nekim osobinama FreeBuds 3 iznenađuju. Ugodno.

Tu je i neizbježna kutija za bežično punjenje, koju možete puniti žicom ili bežično, a koja omogućava tri punjenja slušalica autonomije od oko 4 sata.

Krin A1 čipset donosi štedljivi rad i Bluetooth 5.1, no još je važnija stabilna veza bez interferencija i rekordno nisko kašnjenje. Zato Huawei FreeBuds 3 možete koristiti i kod igranja.

Testni primjerak je crne boje, a dostupne su još i u bijeloj boji. Kakve su FreeBuds 3 u praksi, te jesu li bolje ili lošije od direktne konkurencije – Samsung Buds i Apple Airpods slušalica?

Huawei FreeBuds 3 4 Huawei FreeBuds 3 specifikacije

 • Dimenzije
   • 41.5 x 20.4 x 17.8 mm, masa 4.5 g po slušalici
   • ⌀60.9 x 21.8 mm, masa 48 g (kućište za punjenje)
 • Baterija
   • Žičano: USB Type-C (5V1.2 A 6 W)
   • Bežično: Qi standard (2 W)
   • Baterije: 30 mAh slušalica, 410 mAh kutija
   • 4 sata reprodukcije s jednim punjenjem
   • 20 sati reprodukcije uz kućište za punjenje
 • Zvuk
   • ⌀14.2 mm dinamički driver s bas tubom
   • Aktivno smanjenje buke
   • Bluetooth 5.1
   • Kirin A1 procesor
   • Zaštita mikrofona od vjetra
   • Provođenje zvuka na kosti lica
 • Upravljanje
   • Kontrola dvostrukim dodirom
   • Uparivanje otvaranjem kutije
   • Pauziranje kod skidanja slušalica
   • Senzor nošenja (kreće muzika)

Postavljanje, uparivanje, ergonomija

Naravno, upute nikad ne čitam. No priznajem, morao sam posegnuti za internetom (jer, upute nikad ne čitam :-)) da bih upario Huawei FreeBuds 3 s mobitelom.

Crna boja, crna mini tipka u razini kućišta, pa je ti nađi iz prve. To je izvedivo po danu, ali uz slabije umjetno svjetlo i neznanje da postoji jest nemoguća misija. Pogledajte je samo:

Huawei FreeBuds 3 1 Okej. Uparivanje je dalje teklo besprijekorno glatko i brzo, pa će vas uskoro dočekati ovakav ekran:

Screenshot 20191213 103144 com.huawei.iconnect

Vidjet ćete ga i kod svakog otvaranja poklopca kutije, što je signal slušalicama / mobitelu da se spoje. To radi jako dobro, doslovno trenutno: čim otvorite poklopac slušalice su spojene.

I poklopac i slušalice imaju magnete koji ih drže gdje trebaju biti uz fini “klak”, pa je dojam vrlo dobar. FreeBuds 3 neće zveckati u džepu.

Huawei FreeBuds 3 9 Kvaliteta izrade slušalica je jako dobra, dok mi se kutija manje sviđa: napravljena je od lako ogrebive glossy plastike, pa izgleda prilično jeftino.

Same slušalice su in ear (idu u uho), ali open air konfiguracije. To znači da nemate silikonske umetke koji dihtaju i drže slušalice.

Huawei FreeBuds 3 12 Slušalice su plastične i najbolje naliježu u srednje veliko uho. Meni dobro pristaju i imaju dobar grip, no to ovisi od konfiguracije uha, isprobajte ih prije kupovine.

Zašto se Huawei odlučio na takvu vrstu slušalica? FreeBuds 3 propuštaju dio zvuka iz okoline (jer ne dihtaju kao slušalice sa silikonima) ali i zraka, pa vam se uši neće znojiti i to je veliki plus ugodnom nošenju.

Posebno meni, jer upravo iz tog razloga ne koristim nikakve slušalice – ne volim pokrivene / začepljene uši na iole dulji period slušanja.

Huawei FreeBuds 3 13

Nedostatak jest što takav tip slušalica propušta okolišne zvukove (i buku), slabije naliježe na uho i ima manje basa, dio kojeg pobjegne van uha.

Huawei je ponudio rješenje za te nedostatke: aktivno poništenje buke i mala bas tuba unutar slušalica.

Kako to radi?

Kvaliteta zvuka

Iznenađujuće dobra! Posebno mi se svidio bas, ima ga više od očekivanja i prava je mjera za sve tipove glazbe – FreeBuds 3 mogu ići lijepo nisko, a da bas ne postane boomy, da ne tutnji bez veze. Čvrst, odmjeren, prozračan, baš po mom ukusu.

Srednji i visoki tonovi su također dobro reproducirani, nema prštanja visokih a vokali su uvjerljivi i bez nekih kolorita pa su ove slušalice pogodne za sve vrste glazbe.

Huawei FreeBuds 3 15 Dakle, s muzikom sve odgovara, bolje od očekivanja. A kakva je kvaliteta razgovora, znamo da je to najveći nedostatak ovakvih slušalica?

Kratko i jasno: uvjerljivo najbolja na tržištu. I dok primjerice AirPods Pro imaju nešto bolji zvuk (ali su i znatno skuplje), Samsung Galaxy Buds slabiji, kvaliteta razgovora putem FreeBuds 3 slušalica je vrhunska. Bolja od svih navedenih konkurenata.

Nema šuma vjetra do nekih 10-ak km, aktivno poništenje buke također ima svoju ulogu a sugovornici nikad neće pogoditi jeste li na flagship mobitelu ili na FreeBuds 3 slušalicama. Očito, trik s provođenjem zvuka kroz kosti nije samo puki marketing.

Huawei FreeBuds 3 3 e1577041706355 A kako radi aktivno poništenje buke? Dobro, uz neka ograničenja. Naime, za ANC je nedostatak što slušalice ne “dihtaju” u ušima, pa buka lakše dolazi do vašeg slušnog kanala.

No ANC radi. Dvoklik na lijevu slušalicu pali ili gasi aktivno poništenje buke. Ako je tiho, čut ćete šum pa ga isključite. No u bučnim prostorijama prilično dobro reducira neželjene zvukove.

Prvi susret s FreeBuds 3 ANC-om sam imao u jednoj dječjoj igraonici, gdje je nevjerojatno kreštava djelatnica animirala djecu preko nevjerojatno glasnog razglasa. Doslovno sam začepio uši, no kako je do kraja rođendana bilo još desetak minuta sjetio sam se FreeBudsa 3 u džepu, pa rekoh da probam.

Huawei FreeBuds 3 2

I radilo je – izuzetno iritantna buka je smanjena na normalnu razinu :-), iako ANC u pravilu bolje radi s konstantnom pozadinskom bukom, poput avionske ili one u vlaku. Pretpostavljam da je to do super brzog Kirina A1, koji je uspijevao djelomično utišati i riječi iz razglasa. Nice!

Postoje bolje slušalice za poništenje vanjske buke no one su u pravilu naglavne, modeli poput ovih koje sam nedavno testirao.

Huawei FreeBuds 3 su ugodno iznenađenje i sada su na vrhu moje liste najugodnijih in ear slušalica. Imaju sve bitne i komforne funkcije – spajanje otvaranjem kutije, automatsko pauziranje / pokretanje muzike skidanjem il istavljanjem slušalice, dobro trajanje baterije, bežično punjenje i kutije i slušalica – a na sve to dodaju i najbolju kvalitetu razgovora, iznenađujuće dobru kvalitetu zvuka s dovoljno basa i aktivno poništenje buke. Šlag na tortu jest ugodno dulje korištenje zbog otvorenog dizajna (open fit).  Ne bih se bunio da nađem jedne ispod bora…

Najčitanije