Banner
emui 12

Stiže Huawei EMUI 12 i Harmony OS 3.0

Izgleda kao patka, kreće se kao patka, zvuči kao patka - ali izgleda da EMUI 12 ipak nije Harmony OS 2.0, iako su naizgled identični. No ima tu još zanimljivih stvari, pogledajte što donosi EMUI 12 za zapadne Huawei mobitele, a sljedeći tjedan očekuje se i Harmony OS 3.0...

Hamormony OS 2.0 je izašao iz bete u šestom mjesecu, a od tada je instaliran na 100+ milijuna Huawei i Honor mobitela. Ali – kineskih, na zapadnom tržištu se i dalje vrti EMUI 11, baziran na Android 10 AOSP operativnom sustavu.

Kao što znamo veliki dio koda Harmony OS-a je Linuxovski, baš kao i Android, no čini se da je kompatibilnost sa zapadnim aplikacijama ipak problematična.

Huawei će sljedeći tjedan održati globalni launch event u Beču, gdje će prikazati poneki i pokoji mobitel, te vjerojatno EMUI 12 i/ili Harmony OS 2.1 ili pak 3.0…?

EMUI 12 control panel
EMUI 12 control panel

Tu je nastala zbrka: EMUI 12 je službeno objavljen na globalnim Huawei stranicama iako predstavljanje tek slijedi. Ima još: prvi mobitel s EMUI 12 je predstavljen u osmom mjesecu (!), Huawei Nova 8, za rusko tržište. Eh, ovo je ko meksička sapunica :-).

Ono što znam iz prve ruke: EMUI 11 na P40 Pro+ radi jako lijepo i glatko, brzo i pouzdano a mobitel se nimalo nije usporio iako ima godinu i pola. Stoga mnogo očekujem od EMUI 12, koji donosi brojne promjene i optimizacije. Koje točno? Sam Huawei je nabrojao najvažnije:

EMUI 12 glavna poboljšanja

EMUI 12 službena fotografija
EMUI 12 službena fotografija
  1. Minimalistički UI Dizajn – sučelje dolazi s fino podešenim gradijentima boja koji stvaraju pravi osjećaj dubine na zaslonu. Nadalje, jednostavan format crne, bijele i plave boje nudi vrlo čist izgled.
  2. Motion efekti – nove animacije inspirirane su gravitacijom i magnetnom privlačnošću, izgledaju zaista lijepo
  3. Fontovi – od sada ih možete povećavati sliderom, bez predefiniranih “stepenica”
  4. Control Panel – Huawei to neće napisati, ali dizajn Control Panela je itekako inspiriran iOS-om. I to je dobro, izgleda super…
  5. Notification Center –
  6. Device+ – EMUI 12 će imati najbrži, najjednostavniji i najbolji način dijeljenja ekrana i sadržaja s drugim uređajima od svih Android mobitela
  7. Distributed File System – osim top performansi koje ostaju takve godinama, instantnog pretraživanja tu je i jednostavnije dijeljenje dokumenata s laptopom
  8. Bolji MeeTime
  9. Bolje Performanse
  10. Poboljšana sigurnost

 

OK, EMUI 12 izgleda lijepo, radit će super. A kad će EMUI 12 sletjeti na Huawei mobitele sa zapadnog tržišta? Nema pouzdanih informacija, ali zadnji modeli bi ih mogli dobiti do kraja godine. P40, Mate 40 i P50 – ako ga ikada vidimo uživo.

Najčitanije