Banner
huawei 1080x1080 20181214 16

Huawei AI pomaže slijepima da zvukom vide emocije

HUAWEI je razvio aplikaciju koja omogućuje slijepima da “vide” ili dožive emocije na licima sugovornika koristeći tehnologije umjetne inteligencije. Facing Emotions aplikacija koristi moćnu kameru i umjetnu inteligenciju na Huawei Mate 20 Pro pametnom telefonu kako bi preveo sedam univerzalnih ljudskih emocija u sedam jedinstvenih zvukova. Na taj način slijepi i slabovidni imaju mogućnost iskusiti više i razumijeti bolje u komunikaciji s drugima.

Aplikacija pogonjena umjetnom inteligencijom
Facing Emotions projekt stvoren je kako bi pomaknuo granice mogućnosti umjetne inteligencije. Pitajući se kako može pomoći slijepim i slabovidnim osobama da dožive više, Huawei je stvorio jedinstvenu aplikaciju koristeći snagu AI-ja. Učeći je da analizira izraze lica i osjećaje koji iz njih proizlaze te ih pretvara u zvuk, kreiran je novi jezik za slijepe kako bi „vidjeli“ osjećaje kao nikad prije.

Koristeći stražnje kamere uređaja, aplikacija skenira lice sugovornika slijepe osobe i identificira elemente lica: oči, nos, obrve i usta, kao i njihovo reagiranje tijekom dijaloga. AI potom pretvara identificiranu emociju u prethodno definirani zvuk koji proizlazi iz uređaja (na slušalicu koju koristi slijepa osoba). Sve se ovo događa u realnom vremenu i bez internetske veze zahvaljujući snazi procesora i umjetne inteligencije kojom je opremljen Mate 20 Pro.

Spajanje tehnologije s ljudima
Facing Emotions je razvijen uz podršku zajednica slijepih osoba i dobrotvornih organizacija. Uz partnerstvo s Poljskom asocijacijom slijepih provedeni su testovi uz pomoć slijepih osoba koji su bili uključeni u svaki ključni dio razvoja aplikacije. Intervjuirajući predstavnike zajednica slijepih o njihovim potrebama dobiveni su korisni rezultati na temelju kojih su se razvijale ideje za rješenje ovog problema koje su testirane od strane budućih korisnika.

Upravo je njihov doprinos bio ključan u oblikovanju finalne aplikacije, kao i njezinim funkcionalnostima, bojama i zvukovima.

“Ostala sam začuđena kako brzo stvari mogu biti implementirane u aplikaciju. To je nevjerojatno i jedan je od glavnih razloga velikog uspjeha ”, izjavila je Monika Woznialis, članica testnog tima slijepih.

Osjećaj inspiracije
Ključna komponenta cijelog uspjeha je sam zvuk. Kreiran je od strane slijepog kompozitora Tomasza Bileckog, koji je između ostalog poznat po projektu Invisible Exhibition, kako bi zabilježio svaku od sedam emocija. Zvukovi su morali biti kratki, sažeti, jednostavni i neinvazivni za korisnike i njihovo okruženje. Zvukovi su testirani od strane slijepih korisnika koji su ih ocijenili kao lake za razumijevanje i pamćenje. “Zvukovi koje sam želio osmisliti trebali su biti specifični za svaku emociju te ne ometati ostale sudionike u razgovoru”, izjavio je pritom Tomasz Bilecki, dizajner zvuka.

Tijekom razvoja aplikacije, razmišljalo se i o svakodnevnom korištenju aplikacije u smislu njenog neometanog hands-free korištenja. U sklopu kampanje, nagrađivani dizajner Janek Kochanski razvio je poseban držač za Mate 20 Pro koji olakšava korisnicima da aplikaciju koriste slobodnih ruku. „Meni, kao dizajneru, funkcionalnost predmeta je primarna, a forma obično slijedi kao rezultat toga. Prvo, mora biti ispunjena funkcionalnost pri korištenju, a tek se tada mogu postići i estetske i vizualne vrijednosti. Kako je i Mate 20 Pro vrlo moderan i elegantan, takav je morao biti i njegov držač“, objasnio je Janek Kochanski, dizajner držača mobilnog telefona.

Inače, poseban držač za Mate 20 Pro dizajniran je i tako da se može isprintati putem 3D printera, a aplikacija se može preuzeti besplatno putem Android sustava.

„Aplikacija Facing Emotions sažima misiju Huaweija da ustupi nove tehnologije svima, osobito onima koji ih najviše trebaju. Napredna umjetna inteligencija na našem novom Huawei Mate 20 Pro mobitelu daje nam jedinstvenu priliku da pomažemo slijepim ljudima da „vide“ emocije“, dodao je Norman Mueller, direktor marketinga za Hrvatsku i Sloveniju.

Najčitanije