Banner
Huawei Moount Everest 5G 2

“nesigurna” Huawei 5G mreža prva dobila prestižne certifikate sigurnosti

Huaweijeva 5G i LTE tehnologija uspješno je prošla SCAS i NESAS provjere. Certifikate sigurnosti su dobili prvi od svih proizvođača mrežne opreme. Toliko o blesavom Trumpu i njegovoj mantri o sigurnosti... Evo detalja

Huaweijeve 5G RAN gNodeB i LTE eNodeB tehnologije uspješno su prošle 3GPP-ove sigurnosne provjere specifikacija (SCAS). Provjere je provela DEKRA, prvi laboratorij za ispitivanje sigurnosti u Europi akreditiran za SCAS testiranja. Izvještaj je objavljen na web stranicama GSMA.

Nakon uspješno provedene NESAS (GSMA’s Network Equipment Security Assurance Scheme) revizije od strane GSMA i 3GPP-ovog SCAS testiranja, Huawei je postao prvi dobavljač 5G i LTE opreme koji je službeno prošao obje provjere.

NESAS predstavlja ugledni standard u komunikacijskoj industriji, autoritativan je, prilagođen, učinkovit, jedinstven, otvoren, globalan i neprestano se razvija.

Nakon uspješne revizije procesa razvoja i životnog ciklusa proizvoda, Huaweijeva 5G i LTE oprema ocijenjena je na sigurnosnim testovima koje je definirala 3GPP, a testiranje prema njihovim zahtjevima omogućuje objektivno mjerenje razine sigurnosti mrežnih proizvoda.

Huawei flagship store

DEKRA, prvi akreditirani NESAS laboratorij za ispitivanje sigurnosti u Europi, proveo je sigurnosne testove na Huaweijevim 5G RAN gNodeB i LTE eNodeB tehnologijama. Testovi uključuju opću sigurnost mrežnih proizvoda, sigurnost zračnog sučelja i osnovna ispitivanja ranjivosti, kao što su zaštita podataka i informacija, šifriranje i zaštita integriteta zračnog sučelja, ispitivanje robusnosti i nejasnoća. Prema izvješću, svi gore navedeni testovi su 100 % položeni.

NESAS / SACS je standardizirani mehanizam procjene kibernetičke sigurnosti. Zajednički su ga definirali GSMA i 3GPP, vodeće organizacije za postavljanje standarda u telekomunikacijskoj industriji. Prilikom stvaranja NESAS / SACS mehanizma, savjetovali su se s telekom operaterima, dobavljačima, regulatorima i industrijskim partnerima širom svijeta. NESAS / SACS je dizajniran posebno za mobilnu industriju.

Dostavlja analizu prijetnji, definicije kritične imovine, metodologiju jamstva sigurnosti i općih zahtjeva sigurnosti. Integriranim postupkom procjene izbjegava se fragmentacija i proturječni sigurnosni zahtjevi na različitim tržištima.

Huawei flagship store 2

Povjerenje se temelji na činjenicama koje moraju biti provjerljive, a provjera se mora temeljiti na zajedničkim standardima. Za 5G mreže NESAS / SACS pruža pravu vrstu standarda koji su prilagođeni, mjerodavni, globalni, učinkoviti, objedinjeni, otvoreni i u neprestanom razvoju.

Huawei kao aktivni sudionik podupire GSMA i 3GPP u razvoju globalne standardizirane procjene sigurnosti i potiče industriju da široko usvoji NESAS / SCAS za promicanje održivog razvoja na ovim globalnim sigurnosnim standardima mreže.

Najčitanije