Banner
5g

Hakom održao prvi hrvatski “5G dan”

Sa ciljem isticanja prednosti uvođenja nove 5G tehnologije i približavanja mogućnosti koje 5G donosi krajnjim korisnicima i gospodarstvu, ali i prepoznavanja potreba svih kategorija korisnika, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) održala je u Zagrebu prvi hrvatski „5G dan“. 5G je, za razliku od postojećih generacija tehnologija pokretnih komunikacija, prva tehnologija od početka dizajnirana ne samo za glasovnu i podatkovnu komunikaciju nego kao fleksibilna i programibilna tehnologija koja se bazira na višestrukom povećanju brzine pristupa, izrazito niskom kašnjenju te masovnoj inteligentnoj komunikaciji između uređaja.

figure 1 sized 0

Unutar 5G mreža biti će implementirana nova tehnička rješenja od kojih prvenstveno treba izdvojiti SDN (Software Defined Networking) i NFV (Network Function Virtualization), kao rješenja koja će omogućiti virtualizaciju mrežne arhitekture tj. stvaranja više virtualnih mreža na jedinstvenoj fizičkoj infrastrukturi. Virtualne mreže moći će se prilagoditi različitim potrebama u ovisnosti o tipu usluge, korisnika ili samog operatora. Primjerice 5G mreža će istodobno moći zadovoljiti različite zahtjeve potrebne za autonomnu vožnju (nisko kašnjenje i visoka pouzdanost) i nove medijske servise (velika propusnost).

Intel Telia Ericsson 5G 2

Radi svega navedenog 5G predstavlja platformu prikladnu za industrijsku komunikaciju koja će omogućiti nove aplikacije i poslovne modele za različite vertikalne industrije kao što su autonomna vozila, industrijska proizvodnja (industrija 4.0) i poljoprivreda, energetski sektor, e-zdravstvo, pametni gradovi, mediji ili javna sigurnost.

U uvodnom dijelu konferencije, koja je okupila predstavnike institucija, akademske zajednice, investitore te predstavnike proizvođača opreme i medije, predsjednik Vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen, naglasio je kako je uvođenje 5G tehnologije od velikog značaja za Republiku Hrvatsku. Ono predstavlja iznimni inovacijski potencijal i priliku hrvatskim tvrtkama za razvoj 5G aplikacija i produkata koji mogu postati konkurentni izvozni proizvodi, a HAKOM će na vrijeme osigurati spektar za razvoj 5G mreža. HAKOM je u rujnu 2017. pokrenuo radnu skupinu zaduženu za identifikaciju glavnih izazova za uvođenje 5G u RH i izradu prijedloga RH Akcijskog plana sukladno planu i inicijativi EK koja ima za cilj ispuniti zahtjeve za uvođenje 5G tehnologije do kraja ovog desetljeća. Radna skupina je identificirala ključne izazove za uvođenje 5G tehnologije na dobrobit našeg društva i gospodarstva.

x50 data connection

U sklopu konferencije održan je niz predavanja, a izlaganje na temu „Kako će 5G tehnologija promijeniti naše živote”, održao je Damir Sabol, osnivač Iskona i PhotoMatha. U svom izlaganju istaknuo je kako se svijet mijenja, dolazi puno dobrog, ali i problemi sa sigurnošću. Kod nas su 5G prilike izražene, gradovi zbog povezivanja i 5G tehnologije mogu biti u prednosti, a na otocima će se moći bolje živjeti jer to više neće biti mjesta gdje će stanovnici imati inferioran život.

U skoroj budućnosti očekuju nas izgenerirani televizijski voditelji, virtualne osobe koje imaju milijune pratitelja na društvenim mrežama, veća sigurnost, primjene u industriji i poljoprivredi, ali i u zdravstvu gdje će se moći predvidjeti bolesti na temelju slike oka ili mjerenja ritma srca. O budućnosti povezanih automobila govorio je Tomislav Lugarić iz tvrtke ˝Rimac-automobili d.o.o.˝.

Automobili budućnosti bit će dnevni boravak na kotačima, sredstvo povezivanja i sredstvo za rad. Novi vozači odrasli su s mobitelima i društvenim platformama, imaju bezbroj rješenja za svaki problem i njima je nemoguće reći kako tehnologija nešto ne može ostvariti. Očekuje nas praćenje vozila u realnom vremenu, update vozila u svakom trenutku, preventivno održavanje, mogućnost dijeljenja podataka između korisnika, ali i autonomna vožnja pri kojoj vozila imaju nevjerojatan skup senzora.

Automobili će međusobno komunicirati i dijeliti informacije o udaljenosti, pregovarati o mimoilaženju bez kočenja i ubrzavanja, a tvrtka Rimac već sad je spremna za iskorake i niz novih uzbudljivih stvari, istaknuo je Lugarić.

„Sigurnosni sustavi i napredne tehnologije na 5G mreži“ bila je tema izlaganja Matije Mandića, predstavnika tvrtke KING ICT d.o.o., koji se osvrnuo na primjenu 5G u sigurnosti. Sustav će detektirati automobilske tablice, ukradene tablice i vozila od posebnog interesa, primjene dronova su neograničene, a važan je i osobni AI asistent, koji će, primjerice, ljudima koji ne vide, davati informacije o prostoru, zbog čega će bijeli štap postati prošlost. Primjena naprednih tehnologija temelj je poslovne izvrsnosti, a 5G je katalizator te izvrsnosti, istaknuto je.

5g networks

Marin Trošelj, predstavnik tvrtke STEMI d.o.o., u svom je izlaganju na temu „Mladi kao stvaraoci hrvatske tehnološke budućnosti“, istaknuo kako mlade treba naučiti da ne budu samo konzumenti tehnologije već i stvaraoci. Pri tomu je istaknuo sve prepreke koje su postojale prilikom izrade njihovog šestonožnog robota koji je danas prepoznat u svijetu. 3D modeliranje i dizajn, programiranje i umjetna inteligencija su ˝udica za podvaljivanje znanja˝ koje će mladi primijeniti u budućnosti.

UnDDDDDtitled

Na temu „Zagreb Smart City – okvir za realizaciju punog potencijala Grada Zagreba u 21. stoljeću“ izlagao je Ivan Ivanković, iz Ureda za gospodarstvo Grada Zagreba, a izlaganje na temu „Split Smart City“ imao je Hrvoje Matas, iz Odjela za digitalizaciju Grada Splita. U sklopu konferencije predavanje na temu ˝Primjene 5G u industriji i poljoprivredi“, održao je Robert Perenić, predstavnik Huawei Technologies Co., a o primjeni 5G tehnologije u logistici i transportu govorio je Aleksandar Bogoevski, predstavnik tvrtke Nokia. Veliku pozornost nazočnih izazvalo je izlaganje i demonstracija na temu „IoT omogućava gradove budućnosti“, koju su održali predstavnici tvrtke Ericsson Nikola Tesla d.d.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava na temu „Značaj 5G tehnologije“ na kojoj su sudjelovali predstavnici HAKOM-a te tvrtki Rimac-automobili, Ericsson Nikola Tesla, Nokia i Huawei.

Najčitanije