Banner
tekst3naslovna

Google donosi alat s kojim ćete moći kontrolirati što Google zna o vama

Google "Rezultati o vama" novi je alat kojim će te na jednostavan način moći ukloniti sve podatke koje Google zna i donosi o vama.

Google internetska tražilica „broj 1” ali i u posljednje vrijeme sve se više može čuti kako je Google i sam „internet”, kako upravo Google kontrolira internet.

tekst2sl4 1

Više smo puta na našim stranicama pisali o tome kako nas Google prati i kako upravo Google zna sve o nama. Ako i dalje ne vjerujete u to upišite u tražilicu vaše ime i prezime i ostat ćete začuđeni što sve Google zna o vama.

Google Disk iskoristite za „backup” fotografija i video–zapisa sa računala – evo kako?

Dali nas Google špijunira samo je jedan od članaka gdje smo se osvrnuli na tu temu. Danas idemo korak dalje i opet se okrećemo onome „što Google zna o nama”.

tekst4naslovna 1

Odnosno sada je Google ponovno aktivirao tu temu puštanjem u opticaj jedan alat. Alat koji za cilj ima kontrolu onoga što će biti dostupno na Google servisima (prvenstveno Google tražilici) o nama a sam taj sadržaj kontrolirat će upravo korisnik sam za sebe.

YouTube dobiva novi (vizualni) dizajn

Alat odnosno značajka zove se „Rezultati o vama”. Kako to obično i biva ovaj alat prvo je pokrenut (i za sada je isključivo) dostupan u Americi ali ovo su dobre naznake kako će s vremenom Google navedeni alat ponuditi i na globalnoj razini. Sam rad alata poprilično je jednostavan.

tekst2sl1 5

Kada se jednom uđe naravno sa svojim Google podatcima (e-mail i lozinka) unutar „Rezultata o vama” korisnik će moći (odnosno vi) na vrlo jednostavan način odrediti ono što želi da se prikazuje o vama na Google servisima i uslugama gdje prvenstveno mislimo na Google tražilicu.

Google nas špijunira – istina ili mit?

Ili ako to želi korisnik na jednostavan način može odabrati (i reći) da se svi rezultati koji se dotiču njegova imena i prezimena jednostavno izbrišu.

tekst1sl2

Google govori i napominje kako nakon toga odabira treba proteći određeno razdoblje kako bi čitav zahtjev prošao kroz sustav odnosno kako bi zahtjev bio obrađen i rezultati pretrage o vama uklonjeni.

Samsung otvorio Studio 22 u srcu Zagreba

Kako smo i rekli na početku članka za sada je Google učinio dostupnim „Rezultate o vama” isključivo u Americi. Ali je navedeno kako će ono biti dostupni i u više regije (koje Google odredi) s vremenom a mi se nadamo kako će jedna od tih regija biti i „ova naša – balkanska”.

tekst3sl3

Sve dok Google ne učini dostupnim „Rezultate o vama” u više regija nama ostaju stari načini za uklanjanje rezultata pretrage o nama a jedna od njih je svakako i „Manage and delete your Search history”.

Apple iPhone 15 Ultra – detalji i renderi

Za pristupanje navedenom potrebno je izvršiti prijavu putem e-mail adrese i pripadajuće lozinke s kojima ste podatcima prijavljeni na Google servise.

Google je čini se sve više svjestan kako nas prati i daje nam mogućnost uklanjana takvog sadržaja – što mislite dali je u potpunosti iskren u tome?

Najčitanije