Banner
tekst4naslovna

Google Play uvodi novi način prikazivanja pojedinosti aplikacija

Google Play dodatno naglašava pojedinosti koje aplikacije dijele, da bude još jasnije korisnicima.

Google Play, trgovina aplikacija Android platforme, ponovno uvodi neke izmijene pri vizualnom načinu rada. Ovoga puta nije u pitanju njezin vizualni identitet već način prikazivanja sadržaja i sigurnosnih informacija koje donosi (posjeduje) svaka aplikacija.

Xiaomi ulazi u automobilsku industriju – predstavlja prvi prototip

Još prošle godine u svibnju Google Play trgovina predstavila je novi „odjeljak” Data Safety za sve aplikacije koje se nalaze unutar Google Play. Radi se o pregledu svih značajki (elemenata) koje neka aplikacija prikuplja a može utjecati na podatke korisnika unutar pametnog telefona (njegov korisnički račun).

tekst4sl1

Tu se primjera kažimo nalaze podatci o dijeljenju nekih elemenata (informacija) unutar aplikacija s drugim servisima, mogućnost brisanja prikupljenih podataka, dijeljenja postignutih elemenata (ciljeva) unutar nekih aplikacija (u većini slučajeva tu se radi o igricama).

Google nas špijunira – istina ili mit?

Sve je to sada jasno navedeno i napisano. Ono što je glavna posebnost ovoga „Data Safety” načina prikaza je to što čitav sadržaj i elemente „ispunjava” developer osoba ili tvrtka koja je kreirala aplikaciju.

tekst4sl2

A ne Google kao što je to prije bio slučaj. Iako će ovaj novi način prikazivanja dopuštenja i sadržaja u početku zbuniti veliku većinu korisnika, sigurni smo kako će donijeti mnogo jasniji način prikaza što svaka aplikacija „od nas traži” odnosno na što moramo pristati ako ju želimo koristiti.

Nothing Phone (1) – predstavljen

S druge pak strane svi mi samo pristanemo (označimo „Agree”) bez da pročitamo sve one elemente – dugačak popis. Ipak ponekad je potrebno jasno i polako pročitati baš sve te elemente jer se u njima mogu kriti bitni detalji.

tekst4sl3

Kako navode iz Google-a ova novina krenuti će postepeno, te će kao i obično biti potrebno dosta vremena da stigne svima. Nemojte da vas ovaj članak prestraši ili stavi u neku nedoumicu.

Google Play trgovina dobila dizajnerski makeover

Google-u je samo u cilju da jasnije prikaže donese pred korisnika sve ono što aplikacije prikupljaju od nas a da toga ni sami nismo svjesni. Naravno vi i dalje nastavite „kao i obično” koristiti Android i Google Play trgovina aplikacija samo će vam sada taj popis dopuštenja biti na jasnijem (vidljivijem) mjestu istaknut. Za sada će ostati i stari način prikaza dopuštenja i novi način.

tekst4sl4

Sve dok korisnici ne steknu naviku i to im sve ne „postane uobičajeno”. Ako imate straha slobodno nam se možete javiti u komentare pa ćemo vam pojasniti detalje.

Google Gmail dobiva novo sučelje – u znaku „Material Design”

U posljednje vrijeme sviđa nam se što Google radi sa svojom trgovinom aplikacija i nadamo se da će to postati praksa i kod konkurentskog App Store odnosno iOS mobilne platforme. Još jednom kažemo ako imate nedoumica slobodno nam se javite u komentare.

Najčitanije