Banner
naslovna1

Google nas služi već 25 godina – 5 inovacija na koje smo zaboravili

Google slavi 25 godina.

Prvi put osnovan 1998., Google danas puni četvrt stoljeća, a neki od njegovih proizvoda, uključujući pretraživanje, pjevušenje za pretraživanje i prevođenje, imat će posebna animaciju koja će obilježiti slavlje.

iPhone 15 Pro Max osvojio drugo mjesto na DxOMark testiranju, prvi je Huawei Mate 60 Pro

Google je također izradio poseban Google Doodle za svoj rođendan, privremenu promjenu Googleovog uobičajenog logotipa koji tražilica radi za različite praznike, događaje ili u čast istaknutih pojedinaca. Rođendanski Google Doodle odaje počast Googleovoj evoluciji logotipa, od prvog logotipa do sadašnje iteracije, s posebnim logotipom 25. rođendana na kraju.

1

Kada je Googleov rođendan? Google je osnovan 4. rujna 1998., ali je tvrtka počela slaviti svoju obljetnicu 27. rujna 2005. nakon objave da se mijenja način na koji je indeksirala stranice.

Ima li bolje gaming mašine od Samsung Galaxy Z Fold5?

Koji je bio prvi Google Doodle? Prvi Google Doodle pojavio se nedugo nakon Googlea. Bilo je jednostavno – čovječuljak iznad loga tražilice 1998. kada su suosnivači Larry Page i Sergey Brin uzeli slobodno vrijeme kako bi prisustvovali Burning Man Festivalu.

tekst2sl4

Od tada je stvoreno više od 5000 jedinstvenih Google Doodle crteža, od Valentinova do godišnjice sladoleda 2011. Sada je tim inženjera i ilustratora, zvanih doodleri, odgovoran za razne Google Doodle crteže.

Xiaomi globalno predstavio Xiaomi 13T seriju

Google danas slavi 25. godišnjicu postojanja. U ovih 25 godina tvrtka je izdala brojne proizvode i usluge, od kojih neke vjerojatno koristite svakodnevno, poput Gmaila, Google Drivea, Google Searcha i Androida. Ali ne postaje sve što tvrtka lansira veliki hit.

tekst2sl1 3

Neki se proizvodi brzo ukidaju nakon lansiranja, dok drugi žive i dalje, ali jedva da su u centru pozornosti. I ne, ne govorim o Google Allo, Wave ili Buzz. Ove ponude su puno opskurnije od njih.

Google Pixel 8a – slučajno prikazan

Na Googleov 25. rođendan, ispod je pogled na 5 nepoznatih ili gotovo zaboravljenih Googleovih proizvoda ili usluga za koje nikada niste čuli ili ste ih potpuno zaboravili.

Nexus Q

Najavljen na Google I/O u lipnju 2012., Nexus Q bio je streaming media player koji je trebao osvojiti vašu dnevnu sobu. To je vjerojatno najpopularniji Googleov proizvod na ovom popisu. Međutim, nažalost, Q nikada nije ugledao svjetlo dana jer je Google otkazao njegovo lansiranje mjesec dana nakon službene objave.

Google Bard AI od sada vam pomaže prilikom korištenja Google servisa – evo kako

Nexus Q je obećavao: omogućio vam je strujanje glazbe s Google glazbe na zvučni sustav u vašoj dnevnoj sobi. Uređaj je imao zadivljujući i elegantan dizajn, što mu je dodatno pomoglo da se istakne.

tekst2naslovna

A ako podijelite Q sa svojim prijateljima, oni bi se mogli pridružiti akciji dodavanjem pjesama iz svoje Google Music biblioteke i preuređivanjem popisa za reprodukciju.

ChatGPT pred prijetnjom od strane Google-a

Ali s 300 USD, Nexus Q je nudio premalo za previše. Google je vjerojatno shvatio svoju grešku pa je otkazao lansiranje Nexusa Q i prije nego što je krenuo u prodaju.

tekst1naslovna1

S druge strane, ovaj Googleov okvir za strujanje vjerojatno je otvorio put za Chromecast i Cast protokol, koji je promijenio način na koji dijelimo medije među našim uređajima.

Projekt Sunroof

Ako ste u SAD-u, vjerojatno znate za Teslin solarni krov, koji je u središtu pozornosti medija. Kao pomoć pri instaliranju solarnih panela u vašem domu, Tesla nudi kalkulator solarne energije iz kojeg možete saznati koliko će koštati ugradnja i koliko novca možete uštedjeti prelaskom na solarnu energiju. Ali znate li da Google nudi sličan alat u SAD-u i Portoriku?

Google Chrome (napokon) dobiva značajnu nadogradnju koja olakšava čitanje

Project Sunroof je procjenitelj solarne uštede koji može preporučiti broj solarnih panela koji su vam potrebni, usporediti različite mogućnosti zajma, najma i kupnje te novac koji možete uštedjeti.

tekst4naslovna 1

Unesite svoju adresu i Project Sunroof koristi Google Maps da pronađe krov vaše kuće. Alat zatim utvrđuje koliko će sati korisnog sunčevog svjetla paneli dobiti godišnje, je li vaš krov prikladan za postavljanje solarnih panela i još mnogo toga.

Google Pixel 8 / (Pro) osvanuo na “promo” videu – internet se divi

Projekt Sunroof nije nov: postoji od 2015. godine, a razvio ga je Googleov inženjer Carl Elkin. Ako razmišljate o postavljanju solarnih panela u svoj dom, svakako pogledajte ovaj Googleov praktični alat.

Google Lively

Znate li da je Google pokrenuo svoj pogled na Metaverse prije 15 godina? Tvrtka je predstavila Lively kako bi na web donijela “3D virtualno iskustvo”. Projekt je nastao kao dio 20% projekta Niniane Wang, inženjerske menadžerice u Googleu, u srpnju 2008. To je nekoliko mjeseci prije nego što je Android 1.0 objavljen 23. rujna iste godine.

Xiaomi Redmi Note 13 serija predstavljena – glavni je Pro+ model

Blogovi i web stranice mogu ugraditi Lively room, omogućujući posjetiteljima da se druže u obliku avatara i komuniciraju s drugima animiranim radnjama, poput rukovanja ili zagrljaja.

tekst2naslovna

Na mnogo načina, Lively je vjerojatno bio ispred svog vremena, ali ga je sputavala tehnologija svog vremena i nudio je nespretno iskustvo. Nije ni čudo da je Google trajno zatvorio uslugu pet mjeseci kasnije, decembra 31. studenoga 2008. zbog njegove slabe popularnosti. Praktični rad Ars Technice s Google Livelyjem iz 2008. još uvijek je aktivan, pa ga možete proći kako biste stekli predodžbu o čemu se radilo u usluzi.

Google Clips

Kako zvuči mala kamera koja može automatski snimati “jedinstvene perspektive”? Besmisleno? O tome je bio Google Clips. S obzirom na to da se mala kamera jedva mogla koristiti, nemojte se iznenaditi ako nikada niste čuli za nju ili ste zaboravili da postoji.

Nio Phone predstavljen tržištu – duboka integracija sa automobilom

Najavljen 2017. na događaju Made by Google, Google Clips imao je kompaktno kućište poput GoProa i koristio je MomentIQ za snimanje fotografija u pokretu poznatih lica i kućnih ljubimaca.

tekst3naslovna

Kamera je imala vidno polje od 120 stupnjeva, težila je samo 60,5 g, imala je 16 GB ugrađene memorije i nudila je 3 sata trajanja baterije. Ali bio je gori od namjenske akcijske kamere na svaki mogući način. Snimanje videozapisa bilo je ograničeno na 15 sličica u sekundi, nedostajala je otpornost na vodu, a nedostatak mikrofona značio je da zvuk nije snimljen. Sve to za 249 dolara.

Samsung Galaxy FE modeli ponovno poziraju i stvaraju zazubice

Google je pokušao poboljšati isječke pomoću ažuriranja softvera kako bi dodao značajke kao što su snimanje fotografija u većoj razlučivosti, ubrzano snimanje i bolje prepoznavanje lica. Međutim, ove značajke nisu mogle dodati vrijednost uređaju koji vjerojatno nikada nije trebao biti lansiran. Nije iznenađujuće da je Clips povučen iz Google Storea dvije godine nakon svog debija, a nismo vidjeli njegovog nasljednika.

Istraživanje svemira u Google kartama

Google Maps jedna je od najboljih Android aplikacija na vašem telefonu. Koristeći uslugu kartiranja, možete istraživati svijet iz udobnosti svog kauča. Ali jeste li znali da vam Google Maps omogućuje i putovanje svemirom?

Finski operateri prestaju prodavati Xiaomi telefone – evo zašto

Uz uslugu mapiranja možete istraživati površinu Mjeseca, Marsa, Jupitera i drugih planeta i mjeseca koji su dio našeg Sunčevog sustava. Kao da to nije dovoljno, možete čak dobiti i pogled iznutra na Međunarodnu svemirsku postaju da biste saznali kako astronauti provode vrijeme u svemiru.

tekst4sl5

S obzirom na popularnost Google Maps-a, sigurno se pitate zašto se njegova sposobnost putovanja svemirom ne reklamira puno. To je vjerojatno zato što su te opcije ograničene na Google karte na webu. Vaše aktivnosti istraživanja svemira ne možete obavljati na mobilnom telefonu.

Tesla prelazi na novi način proizvodnje dijelova – 3D pješčane kalupe

Otvorite Google Maps u pregledniku svog računala, smanjite što je više moguće i kliknite opciju Slojevi u donjem lijevom kutu kako biste započeli istraživanje svemira.

Evo za sljedećih 25 godina opskurnih Googleovih proizvoda

S obzirom na to kako Google igra sastavni dio interneta, iznenađujuće je da je imao nedostatke i opskurne usluge poput Lively i Clips. Ali opet, 25 godina je dugo vrijeme, a preferencije potrošača se stalno mijenjaju.

Mobile Outfitters folije za iPhone 15

Dok Google možda snažno forsira svoje Nest sigurnosne kamere i pametne zaslone kao najpopularnije stvari, oni bi mogli biti zaboravljeni u sljedećem desetljeću.

tekst4naslovna 1

U idućih 25 godina Google bi mogao snažno forsirati umjetnu inteligenciju i više se fokusirati na svoje uspješne hardverske napore, poput linije Pixela. Želimo mu još 25 godina pa i više. Sretan ti Rođendan dragi Google.

Najčitanije