Banner
tekst2sl1 1

Google Chrome (napokon) dobiva značajnu nadogradnju koja olakšava čitanje

Čini se kako je Google nakon dugo vremena odlučio malo poboljšati svoj popularni Chrome web preglednik. Prva u nizu je jedna od većih nadogradnji a evo što ista sa sobom donosi.

Kada razgovaramo o web preglednicima, gotovo automatski nam na pamet padne Chrome. Radi se o najpopularnijem pregledniku na tržištu, što je već dobro poznato.

OnePlus Open uzdrmati će tržište sklopivih telefona

S novom nadogradnjom, njegova dominacija će postati još čvršća, znatno nadmašujući konkurenciju. Iako je opcija čitanja već prisutna i funkcionalna, čini se da je zapala u stupor.

iPhone 15 Pro do 8% lakši od aktualnog modela – razlog je Titanium

Većina vrhunskih telefona dolazi s predinstaliranim Google Chromeom, što je odlično, no opcija čitanja nije napredovala.

tekst2sl1 1

Ako koristite Chrome beta kanal, stvari postaju još čudnije. Ponekad opcija čitanja nije dostupna, a povremeno ona krivo reže sadržaj koji želite pročitati.

Google Pixel 8 sučelje kamere biti će drugačije, pokazuju detalji

Jasno je da je vrijeme za nadogradnju. I upravo s obzirom na Googleove eksperimente na Canary verziji Chromea za računala, možda imamo naslutiti što je sljedeće: čitač s opcijom glasnog čitanja (napokon!).

tekst2sl2 3

Što je Chrome Canary? To je eksperimentalna verzija Chromea namijenjena razvojnim programerima. Stalno se mijenja i ako se odlučite pridružiti avanturi, možete ga instalirati na svoj telefon ili računalo.

Google u budućnosti donosi “minimalne zahtjeve” za sklopive telefone pokretane Androidom

Korisnici Canarya mogu isprobavati nove značajke prije drugih. No, važno je napomenuti da neće sve promjene opstati, iako je to šteta jer neke od tih promjena su zaista odlične. Ali takva je priroda eksperimentiranja.

tekst2sl3 1

Sada, pređimo na opciju čitanja. Najnovija nadogradnja na desktop verziji Canaryja donosi zanimljivu dodatnu mogućnost: čitač s glasovnim izgovorom teksta.

Prelazak sa iOS-a na Android vrlo je jednostavan – ističe Google

Iako je trenutačno izgovor pomalo monoton i robotski, budimo realni – radi se o Googleu. Imaju moć i volju da to poboljšaju, barem dok se funkcija zadržava.

Huawei i Ericsson sklopili partnerstvo pri razvoju 5G patenata

S obzirom na to, velika je vjerojatnost da će ova značajka doći i na mobilnu verziju Canaryja, te kasnije i na stabilan Chrome. Naravno, pod uvjetom da testiranje bude uspješno.

Apple iPhone 15 Pro u Titanium izvedbi

No prije nego što to postane stvarnost, imam još jedno otkriće za vas: znate li da vaš Android telefon već može ovo? Ako niste znali, dozvolite da vam predstavim: sve dok imate instaliranog i aktivanog Google Assistanta, možete mu zatražiti da vam pročita tekst naglas dok ste na stranici s tekstom, kao što je ova. Funkcija radi prilično dobro.

tekst2sl4

Iako dodavanje ove značajke telefonima može djelovati kao višak, također može poslužiti kao brzi način da Asistentu naredite da vam pročita tekst.

Vivo predstavio Pad Air – Snapdragon 870, LCD zaslon sa 144Hz

Također, ovo bi moglo riješiti problem dostupnosti ove opcije na telefonima koji nisu kompatibilni s Google Assistantom. Hoće li se to ostvariti? Vidjet ćemo kako će proći faza testiranja.

Xiaomi MS11 uhvaćen na cestama

Dali vi koristite Chrome i za koje radnje? Nadamo se kako će ovom nadogradnjom, čitanje sadržaja putem Chrome web preglednika sada biti još jednostavnije. Također ukoliko imate nekog od ostalih favorita po pitanju web preglednika, svakako iskažite vaše mišljenje u komentaru.

Najčitanije