Banner
Android 11

Google Android 11 – što je novo?

Ukratko: tresla se brda, rodio se Android 11. Što reći, kad se Google hvali screen recoderom i optimiziranim notifikacijama, kao jednim od glavnih featurea novog Androida 11. Ipak svi ga želimo, evo zašto

Google tradicionalno u rujnu objavi finalnu inačicu novog Android operativnog sustava. Sada je na redu Android 11, koji je odmah i dostupan za Google Pixel mobitele, a ostali proizvođači kreću u trku kada će novi OS prilagoditi svojim operativnim sustavima.

Jer, danas više nije ispravno nazvati One UI ili EMUI običnim ljuskama za Android, to vrijedi posebice za EMUI 11. To su sada operativni sustavi nastali na bazi Androida, a ne tek puko dodavanje par mogućnosti i novih ikona.

No o njima više uskoro – možda već danas, kreće Huawei Developer Conference gdje će biti predtsavljen EMUI 11 – pa pogledajmo što novoga nudi Android 11.

Ukratko – ništa posebno. Nema killer featurea, ali ima hrpu optimizacija i poboljšanu kontrolu sigurnosti i privatnosti.

Android 11 poboljšanja

  • Bubble – gledamo ga već godinama na nekim mobitelima, sada je tu i službeno te dodatno dorađen. Ovo će vam se posebno svidjeti ako koristite više aplikacija za razmjenu poruka.

android 11 bubble 1

Razgovori su znatno brži s Bubbleom, jer ne morate napuštati otvorene aplikacije.

  • Jednostavniji razgovori Android 11 čini postupak prebacivanja između aplikacija mnogo bržim. Uz razgovore s Androidom 11 putem razmjene poruka, aplikacije će se premjestiti u namjenski prostor u odjeljku za obavijesti, što olakšava upravljanje razgovorima na jednom mjestu. Također možete prioritet dati određenim razgovorima… Lijepo.
  • Ugrađen screen recorder – što reći, osim – napokon
  • Upravljanje pametnim uređajima – ovo je cool, sada možete pristupiti svim pametnim uređajima s jendog mjesta, dugim pritiskom na tipku paljenja. Bez otvaranja aplikacija
  • Pametne kontrole medija – novost koja će vam omogućiti glatko prebacivanje npr. zvuka sa slušalica na Bluetooth zvučnik.
  • Jednokranta dopuštenja – sada ćete moći aplikaciji samo jednom dopustiti pristup mikrofonu, kameri, kontaktima ili što li već traži.
  • Android auto – poboljšana kompatibilnost
  • Google Play System Update Module – donijet će nam više sigurnosti i lakši update aplikacija s Google Playa. Dobit ćete npr sigurnosnu nadogradnju OS-a, bez da morate čekati implementaciju Samsunga, Huaweija ili drugih brendova u svoj OS.
  • Bolje notifikacije – dodana je i povijest notifikacija, zgodno – sada kad izbrišete notifikacije više ih ne vidite

Naravno, tu su i brojna sitna poboljšanja i optimizacije postojećih aplikacija. Više o svemu, kad stigne na nekim od testnih mobitela. Nažalost – ili na sreću 🙂 – nemam Google Pixel…

Najčitanije