Banner
sl6

Geekbench skinuo Samsung. Tko je u pravu?

Kontrola nad mobitelom, throttling, benchmark... Najnovija saga: Geekbench je delistao Samsung S10, S20, S21 i S22 zbog throttlinga. No je li sve tako jednostavno?

Vjerojatno ste čuli: Samsung je skinut s top liste Geekbench rezultata (najpoznatiji CPU benchmark) zbog neobičnog ponašanja – naime, Samsung Game Optimiser Service, napravljen da optimizira potrošnju struje, performanse i zagrijavanje u igrama, usporava više od 10.000 aplikacije – koje nisu igre.

Među njih spadaju Microsoft Office i Zoom, primjerice.

Prisjetimo se: throttling – usporavanje takta procesora i grafičkog čipa – je legitimni i zapravo jedini način hlađenja mobitela – jer nemaju aktivne ventilatore (osim par gaming modela).

1 25 Galaxy S22 Ultra Front1 Phantom White design HI

To je posebno važno kod zadnjih par generacija mobitela, koji su dobili snažne čipove, koji troše dosta struje i posljedično se jako zagrijavaju.

Pa tako nije ništa neobično, da nakon 5 – 10 – 15 minuta igranja zahtjevnih 3D igara, mobitel – bilo koji, ne samo Samsung – spusti radni takt radi hlađenja.

Ono što je ovdje sporno, jest što je Samsung prepoznao benchmark po nazivu datoteke, i ne radi throttling. Ako preimenujete glavnu datoteku, rezultati će biti dosta slabiji jer GOS servis optimizira radne taktove za potrošnju struje i hlađenje.

1 09 Galaxy S22 Plus Group Image1 design HI

Stoga Geekbench smatra da ostvarene brojke ne reflektiraju stvarne performanse Samsung mobitela jer će u mnogo aplikacija one biti znatno slabije.

Što je tu problematično? Prvenstveno to, što Samsung to nije jasno i na vrijeme komunicirao. Throttling i usporavanje procesora u Wordu, ako je napravljeno s mjerom, neće znatno naručiti performanse (današnji čipseti su zaista brzi), ali će smanjiti grijanje i produljiti trajanje baterije. To je win – win situacija.

s10

No ako vam aplikacija trza, i radi sporije od očekivanja, u najmanju ruku bi ste poželjeli ugasiti GOS servis – koji je ionako prvenstveno namijenjen igrama.

Dodatan problem jest, što GOS upravlja performansama aplikacije na osnovi imena, a ne na osnovi ponašanja u praksi (što bi bilo za očekivati).

Bilo kako bilo, rješenje stiže za ovu buru u čaši vode. Samsung je najavio jednostavnu kontrolu GOS-a za sljedeću nadogradnju softvera…

Najčitanije